Get Adobe Flash player
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-04-07 15:18:00

Fontos szerep jut a tiniambulanciáknak

Több ezer kamaszlány esik teherbe évente

Miközben minden második 15−18 év közötti magyar lány aktív szexuális életet él és évente tízezer körüli a kamaszkori terhességek száma. A tinédzserek 90 százaléka nem védekezik az első együttlét alkalmával.

Pontos statisztikáink nincsenek a kamaszkori terhességekről, csak annyi bizonyos, hogy az évi körülbelül negyvenezer abortusz egytizedét tinédzserkorú lányokon végzik. Becslések szerint évente körülbelül tízezer kamasz esik teherbe, egy részük spontán elvetél – tudta meg a mindennapi.hu.

Némi reményre ad okot, hogy évről évre kicsit csökken a kamaszkori terhességek száma, ám jelentős eredmények még nincsenek. A javuló adatok hátterében vélhetően a tiniambulanciák számának folyamatos növekedése áll.

Minél radikálisabban tiltják a szülők, a gyerek annál inkább akarja, legyen szó cigiről, alkoholról, drogról vagy szexről. Radnai P. Veronika gyermekpszichológus úgy véli, a megfelelő kamaszkori felvilágosítás a kulcsa a terhesség megelőzésének, és mostanság komoly előrelépés tapasztalható a területen – magyarázza a szakember. Manapság az iskolákban előadást tartó, tiniambulanciákon dolgozó nőgyógyászok tényleg a lényegről beszélnek.


Hormonok lázadása

Az előadók gyakran számolnak be arról, hogy a kortársak között a szexről szabadon és szabadosan beszélő kamaszok bizony pirulva hallgatják a számukra szemlátomást új információkat. Mindez azt jelzi, hogy a középiskolásoknak igenis van, mit tanulni a szexről és annak nem kívánt mellékhatásairól. Tudomásul kell venni, hogy a mai tinédzserek szervezete gyorsabban fejlődik, mint a pszichéjük, és a hormonok tombolásával érthető módon sok kamasz nem tud mit kezdeni. A szülőknek, a tanároknak és a felvilágosítást magára vállaló felnőtteknek a tinik teste és lelke közötti szakadék közé kell egyfajta hidat verni.

A pszichológus ennek tükrében azt javasolja, hogy a szülők a radikális tiltás helyett inkább a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt. Radnai P. Veronika megjegyezte azt is, hogy a nagyon szigorú erkölcsi normákat valló, döntően vallásos családokban a gyerek gyakran fordít hátat a kapott mintának; persze nem a vallásosság a „hiba”, hanem az indokolatlanul merev, magyarázat nélküli tiltás. A kamaszok értékrendjébe ugyanis nem lehet mesterségesen beépíteni a tízparancsolatot.

A kamaszkori terhességek megelőzésének legjobb módja a szakértő szerint a racionális alapokon nyugvó, a nem kívánt következményekre (terhesség, szexuális úton terjedő betegségek) való figyelemfelkeltés  – tette hozzá Radnai P. Veronika.


Gondtalan fiatalkor helyett anyaság?

Meg kell mutatni a fiatal lányoknak: ha már teherbe estek, nincs felhőtlen döntés – tanácsolta Mórucz Lajosné. A Gólyahír Egyesület elnöke úgy fogalmazott: ha elvetetik a babát, hatalmas lelki megrázkódtatás éri őket, ha megtartják a nem várt gyermeket, akkor pedig számtalan problémával kell szembenézniük. Két lehetőség van: vagy ők maradnak otthon a kicsivel, így a tanulást kell feláldozniuk, vagy a nagymama, akinek a keresetétől elesik a család. Egy biztos: hatalmas nyomás nehezedik arra a családra, ahol megtörténik a baj.
 

Csökkenő adatok az USA-ban

Bár még mindig sok a tinédzserkorú anya, egy hivatalos statisztika szerint a legutóbbi (két évvel ezelőtti) adatokhoz viszonyítva jelentősen visszaesett a kamaszkori terhességek száma az Egyesült Államokban. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) kedden közzétett jelentése szerint az utóbbi két évtizedben 37 százalékkal kevesebb kamaszlány szült, mint korábban.

„Bár az utóbbi húsz évben haladást értünk el a tinédzserterhességek számának csökkentésében, még mindig túl sok tizenévesnek születik gyermeke” − fogalmazott közleményében Thomas Frieden, a CDC igazgatója arra az adatra utalva, hogy évente több mint 400 ezer kamaszlány válik anyává. A kamaszkori szülések száma a spanyolajkúak és a nem spanyol feketék között a legmagasabb, közöttük kétszer-háromszor gyakoribb a tinédzseranyaság, mint a fehér lányoknál.

Az adatok szerint évente a kamaszlányok négy százaléka szül, ami az egyesült államokbeli szülések tíz százalékát teszi ki. Az amerikai arány a más országok átlagának körülbelül a kilencszerese. A 2009-es adatokon alapuló jelentés rámutat, hogy a közvélemény-kutatásra válaszoló tinik 46 százalékának már volt szexuális kapcsolata, de a lányok 14, a fiúk 10 százaléka mondta, hogy sehogyan nem védekezik.


Szigeti Ildikó/mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.