Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-04 09:10:00

Új, internetes személyiségek

Tinik életveszélyben: mindent a hírnévért

Akár az életükkel is fizethetnek a „trendi” tinédzserek egy-egy őrült kalandjukért. Országos hírnevet szerezhetnek, feltéve, ha túlélik a veszélyes mutatványt, és a róluk készült videó felkerül az internetre.

Mond valamit az a szó, hogy parkour, esetleg planking vagy owling, netán coning? Ha nem, az sem baj, mivel leginkább a tizenéves generáció tudja, mit takarnak pontosan a szinte hónapról hónapra változó őrületek nevei. Az extrém divathullámok általában a tengerentúlról vagy Ausztráliából indulnak, és a tevékenység végeredményét közösségi oldalon illik megosztani a többiekkel, de ami igazán ijesztő, hogy a látszólag veszélytelen hóbortok olykor halálos áldozatot is követelnek.


Magyar módi

A Regi néven elhíresült budapesti fiatalember néhány hete azért került a híradásokba, mert az M1−M7 bevezető szakaszán az egyik felüljáróról a 139-es csuklós busz tetejére ugrott. Az eset azért lett médiaesemény, mert az önjelölt kaszkadőr egyik barátja kamerával rögzítette a tettet, majd a felvétel önálló életre kelt, és bejárta a magyar híradásokat. A 27 éves srác a mutatvánnyal állítólag a nemrég elhunyt Jackass-sztár, Ryan Dunn előtt akart tisztelegni, aki életében több tucat hasonló őrültséget követett el szintén kamerák előtt.

Az egyik országos bulvárlapnak Regi azt nyilatkozta: nem ez volt az első próbálkozása, korábban előfordult, hogy vonat elé vetette magát, bekötött szemmel futott az erdőben, vagy éppen ágyékon rúgatta magát. A mostani eset azonban annyiban különbözik a többitől, hogy a buszra ugrós videó miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálatot indított, és csak remélni lehet, hogy Reginek nem akadnak követői.


Ki akarnak tűnni a tömegből

Felgyorsult világunkban a tinédzsereknek egyre erősebb ingerekre van szüksége az adrenalinszint-emelkedéshez. Galgóczy-Sánta Boglárka pszichológus szerint az életet is veszélyeztető extrém sportokat űzők szenvedélyének a hátterében sokszor csak a nagyon erős ingerekre reagáló személyiség áll. „Talán meglepően hangzik, de ezek a fiatalok azért veszélyeztetik az életüket, hogy érezzék: most tényleg élnek. Másrészt olyan világban élünk, ahol el kell adnunk magunkat, de csak úgy tűnhetünk ki a tömegből, ha szokatlan dolgokat művelünk” – mondja a pszichológus.


Ez itt éppen egy parkour-akció. Kép innen.

A szakértő szerint mára létrejött egy újfajta identitás, az „internetes személyiség”. Az új világban úgy lehetünk egy közösség tagjai, hogy sohasem találkozunk senkivel, nem tudjuk a másikról, kicsoda, micsoda. Népszerűek lehetünk viszont e feltűnő teljesítményekkel. Mindez csábító a tinédzsereknek, hiszen így elismeréshez és hírnévhez juthatnak. „Önmagában ezzel nincs is gond – figyelmeztet a pszichológus −, csak a való világ és az abban lévő kapcsolataink mindig előzzék meg a virtuálist.”


Akik nem úszták meg…

Regi tette nem az első értelmetlen cselekedet, amit fiatalember azért követett el, hogy a médiafigyelem középpontjába kerüljön. Nem mindenki olyan szerencsés, mint a 139-es buszra ugró fiú, aki lélekjelenlétének vagy szerencséjének köszönhette, hogy nem zuhant az autók közé. Alig két hónappal ezelőtt egy másik divatos hóbort követelt halálos áldozatot. A planking (deszkázás) néven ismertté vált tevékenység közben egy ausztrál fiatal lezuhant a hetedik emeletről, és szörnyet halt.

A deszkázók onnan ismerhetők fel, hogy szokatlan helyeken hason fekszenek, és a két karjukat szorosan a testük mellett tartják (nyitóképünkön). Az akció akkor nevezhető sikeresnek, ha minél extrémebb helyszínen csinálják ezt, és készül róla fénykép vagy felvétel, amit aztán fel lehet tenni közösségi vagy videomegosztó oldalakra. Innentől válik igazán veszélyessé a játék, hiszen minden játékos igyekszik a másiknál szokatlanabb helyen egyensúlyozni, az ausztrál „deszkás” halálát is ez okozta. Ám hiába követelt emberéletet az értelmetlen hóbort, naponta több ezerrel növekszik azoknak a tábora, akik lájkolják a Facebookon a deszkázást népszerűsítő oldalakat, és hihetetlen helyszíneken próbálják ki az egyensúlyozást.


Celebtámogatással

Semmivel sem veszélytelenebb a plankingozást váltó owlingozás, amit magyarra baglyozásnak fordítanak. Itthon nemrég a tini lányok kedvence, Fluor Tomi népszerűsítette a hóbortot a bulvársajtóban, amikor fotósok előtt felállt egy szemeteskukára, és a távolba meredve olyan mozdulatokat tett, mint egy bagoly. Önmagában ártatlan játék, és egészen addig nem tűnik veszélyesnek, amíg valamelyik fiatal, mondjuk, nem a tízedik emeleti korláton vagy egy húsz méter magas építmény tetején próbája utánozni a tinisztárt.


Egy lelkes owlingozó. Kép innen.

Az előzőekhez képest viszonylag „korosnak” számít a parkour, azaz a városi akadályfutás, amikor a házak között közlekedő embernek nem jelenthet gondot egy fal, egy korlát vagy egy háztető. A sportot kedvelő profik, vagyis a traceurök sokszor a fizika törvényeit meghazudtolva háztetőről háztetőre szökellnek, falakon futnak, vagy hatalmas távolságra lévő korlátokra ugrálnak át. A sport inkább balesetveszélyes, mint halálos, de legalábbis kevesebben képesek művelni, mint az előzőeket.


Közösségi oldal a cél

Azoknak a fiataloknak is van esélye bekerülni a médiába, akik nem bírják a magasságot vagy kevésbé ügyesek falmászásban. Veszélytelen hóbortnak számít a fogpiszkáló névre keresztelt toothpicking − a planking függőleges változata − vagy a coning (tölcsérezés), amikor a játékos az autójában ülve fordítva veszi el a fagylaltot a gyorséttermi ablakból, és az eladó meglepett arcáról készült videót az interneten megosztja az ismerőseivel. A fiatalok motivációira magyarázatot adhat, hogy nem valós teljesítménnyel, hanem bátorsággal, sőt felelőtlen merészséggel szeretnének kitűnni társaik közül, de közben az is nyilvánvaló, hogy a közösségi oldalak nélkül egyik őrültségnek sem lenne ekkora rajongótábora.

 

Aschenbrenner Sándor

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.