Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-12-11 17:27:00

Ima után Stühmer édesség

Tibi: kis magyar csokitörténet

Ha egyszer megszeretünk egy csokit, hosszú ideig kedvencünk marad. Sokan vannak így hazánk legismertebb édességével, a Tibivel is. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kiállításán végigkísérhetjük a Tibi-sztorit.

A Ferencvárosban ma is működő gyár története 1868-ban kezdődött a Józsefvárosban, Stühmer Frigyes irányításával, aki a cukorkakészítés mesterségét Ludwigslustban sajátította el a Schulze és Társa cégnél. Huszonöt évesen Nagy Ferenc felkérésére tért haza, hogy átvegye az Ősz (ma Szentkirályi) utcai kis cukorkaüzemének vezetését. Alig telt el két év, és Stühmer megvásárolta az üzemet.

Egészséges cukorkabiznisz

Kezdetben csak cukorkával foglalkozott, és feltett szándéka volt, hogy a káros festékekkel kevert, az egészségre ártalmas cukorkákat kiszorítja majd a piacról. Majd pár év elteltével elkezdte a szaloncukor nagyüzemi gyártását, készített csokoládé bonbonokat, karácsonyi és húsvéti figurákat is. Sikerrel szerepelt többek között 1885-ben a Budapesti Általános Kiállításon, ahol munkásságát I. Ferenc koronás magyar érdemkereszttel ismerte el. Ám fiatalon, 46 évesen meghalt, hat kiskorú gyermeket hagyva hátra.
 

Felesége és annak testvére, Koob Géza takarékos gazdálkodással tudták csak megmenteni a gyárat a következő generáció számára. Amikor a másodszülött fiú, Stühmer Géza átvette az örökséget, úgy tűnt, elszáguldott melletük az idő. A mentőövet az 1907-es ipartörvény jelentette, ami lehetővé tette, hogy állami támogatással a teljes gépparkot lecseréljék. Ekkor született meg a  fióküzlet-hálózat gondolata is. Első üzletüket a Margit körúton nyitották meg 1912-ben.

Az 1930-as évek végére az országban már 63 bolt és mintegy 150 lerakat létezett. Ez idő tájt, 1941-ben került először a boltok polcaira, a Tibi, amit az alapító dédunokájáról neveztek el.

 

Zizi, Frutti, Mitugrász, Űrhajós

A gyárat elkerülték a háború bombái, de nem kerülte el az államosítás. 1948-tól Budapest Csokoládégyár néven működött. Címerében továbbra is megjelenítette a Stühmer-féle csókát, és sok mindent megőrzött Stühmerék sikertermékeiből, egyebek mellett az emlékezetes Zizit, a Fruttit, és persze a Tibit is. A korízlésnek megfelelő új termékek születtek: például az Űrhajós szelet vagy a Mitugrász csoki, a Budapest szelet, ami a budapesti látványosságok fotóival díszített papirosba burkolt keserű csoki volt. A rendszerváltás után is folytatódott a termelés, bár a Kanadában élő Stühmer leszármazottak nem tudták visszavásárolni a gyárat, amit 1992-ben a Stollwerck szerezett meg, majd 2002-ben a Raiffeisen érdekeltségű Bonbonetti Choco Kft. vett át.

 

Az új tulajdonosok korszerűsítették a gyártást, és bár sok kedvelt Stühmer márka jogáról lemondtak, a Tibi megmaradt náluk, és egész termékcsaláddá bővült. Jelenleg 15 különböző íz között válogathatunk, s az édesség megtalálható drazsé, csokoládé figura és szaloncukor formában is. A gyár által nem kívánt márkák gyártási jogát 2008-ban egy egri cég megvásárolta. Így most is kapható a Melódia szelet, az Arany desszert, a Stühmer Rózsa és a Százszorszép.


 

Esti ima után csoki

A Ráday utca 15.-ben december végéig nyitva tartó tárlaton megtalálható az egyik leghíresebb plakát is, amelyen az áll: „A csoki finom, a Tibi pedig bitang jó.” Ezenkívül megcsodálhatunk egy fotót, ami a főépület előcsarnokát díszítő, máig éppen megmaradt, monumentális, 44 négyzetméteres hímeskő faliképről készült, amelyet Mattoni Eszter készített. A Gaugin stílusára emlékeztető alkotáson az egzotikus táj a csokoládé, a hazai gyümölcsfák és a szüretelő lányok a cukorka készítését szimbolizálják.

A képet a gyár alapításának 75. évfordulójára rendezett ünnepségen leplezték le. Ekkor készült el, a tárlaton szintén látható, Beck Ő. Fülöp emlékplakettje is, az alapító portréjával. A kiállítás utolsó tablóján olvasható az az 1930-ban készült Stühmer-órarend, ami reggelire kakaót, az iskolába menet cukorkát, tízóraira fruttit, vacsorára csoki darával megszórt tejberizst, esti ima után pedig csokit ajánl, természetesen mindegyiket a gyár termékei közül.

Parcsami Gábor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.