Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-30 21:00:00

Félrevezette a terapeutát az újságíró

Segíteni akart egy homoszexuálisnak: megbüntették

Egy keresztény pszichoterapeutát bűnösnek találtak, miután ki akart gyógyítani egy embert a homoszexualitásból.

Patrick Strudwick egy keresztény konferencián azzal kereste meg Lesley Pilkington pszichiátert, hogy segítsen neki kigyógyulni a homoszexualitásból egy terápia keretében. Strudwick valójában egy meleg újságíró, aki úgy tett, mintha érdekelné a dolog.


Imádkozott is érte: főbenjáró bűn?

A pszichiáter asszony és az újságíró két terápiát tartottak, melyek során Strudwick titokban rögzítette a beszélgetéseket. Majd robbantotta a bombát. A felvett beszélgetéseket eljuttatta a BACP-hez, amely gyakorlatilag a brit pszichiáterek társaságának felel meg. Ennek hatására Leslie Pilkingtont kizárták a társaságból. A BACP nem közölt több információt.

Strudwick a Guardian-ben közölt cikket az esetről és Pilkington kizárásáról. Erre válaszul a keresztény Jogi Központ, amely támogatja Pilkington asszonyt, tudatta: a megjelent tények csak részletei az ügynek, nem tükrözik teljesen az igazságot. A BACP ugyanakkor megállapította, hogy az újságíró szándékosan vezette félre a terapeutát, elhitette vele, hogy hatásos a terápia, és ezzel hamis látszatot keltett. Azt is közölték, hogy Strudwick manipulálta a tartalmat, hiszen ő alakította a cselekményt ezeken az üléseken.

A társaság azt is megállapította, hogy Pilkington bűnös abban, hogy meghosszabította az üléseket, és hogy a férje is megzavarta az egyik terápiát. A BACP bejelentette, hogy felfüggesztik a pszichiáter tagságát, törlik a nyilvántartásból. Strudwick azt nyilatkozta, hogy büszke arra, hogy ő meleg. Elmondása szerint meg akarta vizsgálni azon terapeuták tevékenységét, akik gyakorolják a reparatív terápiát, azaz, ahogy az újságíró fogalmazott, „leimádkozzák a melegséget" az emberekről. (A reparatív eljárás valójában sokkal összetettebb.)

Az újságíró elmondta, hogy a pszichiátert arra kérte, hogy segítsen kigyógyulni a homoszexualitásából, és Pilkington annak ellenére vette őt kezelésbe, hogy Nagy-Britanniában minden nagyobb mentális-egészségügyi szervezet tiltakozik az efféle terápiák ellen.


A keresztények egyre kiszolgáltatottabbak a jogász szerint

Pilkington fellebezést nyújtott be a döntés ellen, és panaszt tett a Bizottságnál. A pszichiáter arra hivatkozott, hogy az újságíró ravasz volt és megtévesztette őt. Elmondása szerint aggasztó, hogy egy beteg ilyen könnyen alááshatja azt a bizalmi viszonyt, amely a tanácsadóval kialakul. Hozzátette: az újságíró csak egy szenzációhajhász volt, és története a félrevezetésen alapul. A pszichiáter szerint a reparaítv terápia valós terápia, sokan szeretnének élni ezzel a lehetőséggel.

A keresztény jogi központ nevében Andrea Minichiello Williams igazgató nyilatkozott. Elmondása szerint „teljesen elfogadhatatlan" a BACP hozzáállása. Szerinte a keresztények egyre kiszolgáltatottabbak az igazságszolgáltatással szemben. Williams szerint hihetetlen, hogy előfordulhatott ez az eset. Végül az igazgató így összegez: ellenkező esetben, ha egy keresztény páciens keresett volna fel egy meleg terapeutát és ugyanezt tette volna, mint a meleg újságíró, bizonyára más lett volna az eset visszhangja.

A reparatív eljárás vitatott, de valós terápia, melynek során a nemi orientáció állítólag megváltoztatható. Bővebben például itt olvashat róla.

K.Zs.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
  • Jézus szereti a homoszexuálisokat
  • Szexuális válság dúl az egyházban?
  • Az államfő és a melegházasság
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • A fiú, akinek két édesanyja van
  • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
  • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
  • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
  • A csók miatt háborognak a keresztények

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.