Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-31 08:03:00

Zuckerberg: mindenki felelősséggel tartozik azért, amit megeszik

Ölni kezdett az ételért a huszonéves Facebook-milliárdos

Mark Zuckerberg tavaly úgy határozott: megtanul kínaiul. Most az ételével akar szorosabb kapcsolatba kerülni: retteghetnek a Szilícium Völgy kecskéi, homárjai és csirkéi, ugyanis Zuckerberg csak azt eszi meg, aminek maga veszi el az életét…

Amikor éppen nem az univerzumon keresztül akar kapcsolódni az emberiséghez, Mark Zuckerberg új, személyes kihívásának él: „csak abból az állatból eszem, amit magam öltem meg”. Így gondolkodik a Facebook alapítója és vezérigazgatója.


2011 az új táplálkozási paradigma éve


Sajátos táplálkozási magatartás ez egy 27 éves dollármilliárdostól, ám érthető a motivációja: egészségesebben akar táplálkozni. Addig azonban, míg rutinosan nem kezdi ölni a kecskéket, disznókat és csirkéket, buzgón tanulja a fenntartható farmgazdálkodás alapjait és az állattartás csínját-bínját. „Egyszerű: magunknak kell tartanunk az alapanyagot, ha jót akarunk enni minden nap.”

Talán nem meglepő, hogy Zuckerberg új életcélja a Facebookon látott napvilágot. Május 4-én 847 személyes barátjának posztolta el első, étkezési terveivel kapcsolatos üzenetét: „épp most öltem meg egy malacot és egy kecskét”. Erre persze indulatos válaszok áradata volt a válasz, melyek többsége a zavarodottság, a kíváncsiság és a teljes undor keverékéből állt össze. Az Alapító szorgalmasan válaszolt is a kommentekre kifejtve: minden évet valami személyes kihívásnak szentel (2009-ben például minden egyes nap nyakkendőt viselt), ez az év pedig számára nem másról fog szólni, mint az állatokról és az ő húsukról.

Persze profi segítője is akad a nem mindennapi kaland megvalósításában: gasztronómiai idegenvezetője a Szilícium-völgyben közismert séf, Jesse Cool lesz. A hölgy szintén Palo Alto-ban él, mintegy nyolc háznyira Zuckerbergtől és saját éttermet visz: a Flea Street Cafét. Állítólag már be is vezette az állattartás rejtelmeibe, és megmutatta, hogyan ölje meg az első csirkét, sertést és kecskét. „Annak a kecskének a torkát vágta el egy késsel, amelyikkel a legkönnyebben tudott elbánni” – mondta a szakács.

Az ölés persze csak a kezdet: miután a végzett az állatokkal, húsukat a Santa Cruz-i mészároshoz vitte, aki szakszerűen részekre bontotta a jószágokat. Zuck és barátnője, Priscilla meg is főzték, amit lemészároltak, még azokat a részeket is bátran elfogyasztották, amikhez a legtöbb embernek már nincs bátorságuk. Nemrég például megevett egy csirkét a szívével és a májával együtt, a lábát is megfőzte. Kiposztolta a madár képét a Facebook-oldalán azoknak az ételeknek a listájával együtt, melyeket belőle készített el.


Új felelősség tudat


Persze a milliárdos pontosan tudja, hogy miért teszi mindezt: most Európában tart Facebook-találkozókat, innen küldött a Fortune magazinnak néhány gondolatot:

„Kezdetnek kérem, engedjék meg, hogy vázoljam a hátterét annak, amit teszek. Amióta csak emlékszem, minden évet valamilyen személyes kihívás megvalósításának szentelek, azaz valamit meg akarok tanulni a világról, tágítva az érdeklődési területemet és fegyelmezve önmagamat. Eddig az időm legnagyobb részét a Facebook építésére fordítottam, azonban a személyes kihívások rámutatnak, hogy miket is tehettem volna, ha lett volna rájuk időm.

Tavaly például személyes kihívásnak tekintettem, hogy kínaiul tanuljak, minden nap egy órát szántam a tanulásra, és mondhatom, eddig csodálatos élményekben volt részem. Mindig is kihívásnak éreztem az idegen nyelvek tanulását, így bele akartam ugrani egy igazán nehézbe. Sok alázatra tanított ez a gyakorlat, a nyelvekkel kapcsolatos tudnivalót nem lehet úgy kitalálni, mint azt sok más probléma megoldása esetén alkalmazni szoktam. Csak a gyakorlás és a gyakorlás visz eredményre. A mandarin tanulásakor lehetőség is adódott számomra, hogy Kínába utazzak, ismerkedjek az ország kultúrájával, történetével és nagyon sok érdekes emberrel találkozhassak.

Ebben az esztendőben azt akarom megtanulni, hogy hálás legyek az ételért, ami adatik számomra. Szerintem nagyon sokan egyszerűen nem vesznek tudomást arról, hogy ahhoz, hogy a tányérjukra hús kerüljön, egy életet ki kell oltani és azt valaki másnak kell elvégezni helyettük. Én nem engedem meg magamnak, hogy így gondolkodjak. Kigondoltam, hogy ebben az évben vegetáriánus leszek és csak annak az állatnak a húsából eszek, amelyiknek én vettem el az életét. Eddig igen hasznosnak bizonyultak ezek a tapasztalatok, rengeteg egészséges ételt ettem, megtanultam a fenntartható gazdálkodást és az állattartás alapjait.

Tavaly eszembe jutott, hogy jó lenne disznót sütni a házamban, ezt az ötletet megosztottam sokakkal, akik közül egy csomóan az mondták, hogy bár szeretik a sertéshúst, nem akarják tudni, hogy hogyan is nézett ki életében. Ez számomra nagyon felelőtlen hozzáállásnak tűnt, szerintem mindenkinek vállalnia kell a felelősséget azzal kapcsolatban is, amit megeszik. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyjuk, az egy kicsit olyan, mintha nem törődnénk azzal sem, hogy a táplálék honnan jött.”

Míg Zuck új étrendje nem terjedt vírusként a Facebook-fanok között, sokan pozitívan reagáltak gondolataira, meglepőnek is tartotta, hogy hányan szimpatizálnak új életmódjával. Először egy élő homárt dobott forró vízbe, amivel kapcsolatban azt mondta: nehéz volt megölnie az állatot, ám miután elkészült az étel, teljesen más érzés volt beleharpni. Elmondta: ezt követően jó darabig nem evett tengeri állatokat.

A homár után egy csirke következett, most pedig már azon töri a fejét, hogy elkezd vadászni. Ám ennek az életmódnak a következménye, hogy sok ételt kell elkészíteni, így rendre kénytelen megosztani eledelét barátaival, hogy ne menjen pocsékba a sok hús. Mert hát hogy is másképp, mint így cselekedhetne egy szociálisan érzékeny médiabáró…

 

CNN Money/ -mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Facebook
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele
  • India nem tűri tovább a vallásellenességet
  • Orbán Viktor újévi köszöntője a Faceboookon
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Disznót vág lemondása előtt az államtitkár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.