Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-08 07:00:00

Szakértők szerint a kutatások módszertana nem állja meg a helyét

Nincs értelme az influenza elleni oltásnak?

Nem támasztható alá tudományosan, hogy van értelme influenza ellen beoltani a 65 évnél idősebbeket és a különböző kockázati csoporthoz tartozókat - állítja egy holland szakfolyóirat.

A holland orvosok és gyógyszerészek közös szaklapja, a Geneesmiddelenbulletin októberi számában közölt cikk szemügyre vette a vakcinák hatásáról a közelmúltban megjelent tanulmányokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a kutatások módszertana nem állja meg a helyét.

– Kevés megbízható bizonyíték van az influenza elleni vakcinákról, a kétes kutatásokra és a következtetések nagymértékű manipulációjára azonban annál inkább – írja a szerző, Dick Bijl, aki egyben a lap főszerkesztője is. Az influenza elleni oltás egészséges felnőttek esetében alig csökkenti a tüneteket, és nem mutatható ki, hogy fékezné a szövődményeket, mint például, a tüdőgyulladást vagy csökkentené a vírus terjedését.


Nincs bizonyíték

A rendelkezésre álló kutatás nem nyilatkozik a 65 évesnél idősebbek esetében sem arról, hogy hatásos lenne az influenza megelőzésében, sem arról, hogy csökkentené a kórházi kezelések gyakoriságát, a szövődmények előfordulását vagy az elhalálozások számát.

Arra sincs meggyőző bizonyíték, hogy az egészségügyben dolgozók beoltása mérsékelné a páciensek, gondozottak megbetegedésének veszélyét. A krónikus betegségekben szenvedőknél (szívelégtelenség, asztma, cisztás fibriózis, HIV, gyermekrák) sincs bizonyíték arra, hogy volna értelme a vakcinának. Egyedül a krónikus obstruktív légúti megbetegedés (COPD) esetében tapasztalták az oltást követően a tünetek jelentős csökkenését – írja a szerző.

Hollandiában a több mint 17 milliós lakosság közül évente öt millióan kapnak értesítést, hogy vegyenek részt az országos oltásprogramban; az elmúlt két évben 70 százalékuk eleget is tett a felszólításnak, amely 57 millió euróba (17 milliárd forint) kerül a kincstárnak.
 

-mi-
nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.