Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-30 13:50:00

Csapvíz körkép a fővárosban

New York-ban trendi, de mi a helyzet Budapesten?

Műanyag palack a táskánkban, teli vízzel, de mi van, ha kifogy? Újat veszünk drága forintokért, és még a környezetet is szennyezzük? Vajon kínos bemenni egy étterembe, és kérni, hogy töltsék fel újra? Ennek jártunk utána.

New Yorkban logóval megkülönböztetett hálózat mutatja meg az iPhone-használóknak, hogy melyik legközelebbi étteremben tudják palackjukat megtölteni, a hollandok pedig létrehoztak egy hálózatot, aminek a célja, hogy a mindenkihez jusson el tiszta ivóvíz.


Ásványvíz-bojkott?

Nyugat-Európában egyre több étterem dolgozói töltik fel a lehető legnagyobb természetességgel a szomjazók palackjait. De mi a helyzet Budapesten? Rajtaütöttünk néhány vendéglátóhelyen, vajon mit tesznek, ha a turista vagy a honpolgár arra kéri őket, töltsék fel ingyen a kiürült palackjukat vízzel.

A Vigadó téren a Duna Corso étteremben minden további nélkül megteszik, sőt pohárból helyben megkínálják a szomjazót. A Vörösmarty téri Gerbeaud cukrászsüteményes pultja mögött álló kisasszony, kérésünkre, hogy megtöltené-e a palackot, először furcsállta a dolgot, de nem jött zavarba, elvette a kulacsot, eltűnt egy ajtó mögött, és megtöltve visszahozta. Csak annyit fűzött hozzá: „Ne mondja meg senkinek!”

Meglátogattuk a Michelin-csillagos éttermeket is. Beugrottunk az Onyxba, ahol a vendégfogadó fiatalember az ajtóban készségesen válaszolta, hogy tessék ideadni, és már ment is a palackkal. A másik Michelin-csillagos étteremben, a Ráday utcai Costes üzletvezetője, Anastasiou Thomas készségesen elmagyarázta, hogy az emberek hozzájuk nem fordulnak ilyen kéréssel, mert feszélyezi őket a hely eleganciája. Az Onyxal szemközt lévő, magát Magyar étteremnek hirdető, arany birkás cégérű helyen az unatkozó felszolgáló − miután kissé lesajnáló arcot vágott − azt válaszolta: megtölti, persze.

Az Váci utca szívében, az Anna Caféban a pultos azt felelte: ennél mi sem természetesebb. Az Országház melletti Biarritz étterem tulajdonosa, Berkes Gyula kérdésünkre elmondta, hogy a palackot megtöltik, de egyetlen vécéjüket csak akkor használhatják az emberek, ha legalább egy kávét fogyasztanak. Megnéztük, vajon Budán a Krisztinavárosban mi a helyzet. A Dérynében a felszolgáló azt felelte, hogy mivel kinn tombol a hőség, természetesen megtöltik a palackokat, és vécére is beengedik az embereket; ő végül még jeget is akart adni. A Mákos Guba nevű helyen is természetesnek vették palacktöltési kérésünket.

De vajon a szakma miként foglal állást ez ügyben? A Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, Háber Tamás elmondta: ez üzletpolitikai kérdés, tehát minden vendéglátóhely vezetősége a saját belátása szerint dönthet. A rendszerváltozás előtt létezett egy előírás, miszerint aki ételt rendelt, de italt nem, annak az asztalára köteles volt a vendéglátóhely vizet felszolgálni, azonban ez a szabály ma már nincs érvényben. 
 
T.H.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.