Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-07 06:07:00

Így csökkent az ingatlanadó is

Népszavazás a körülmetélés betiltásáról

Muszlim és zsidó szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy népszavazást lehessen tartani San Fransiscóban a férfi körülmetélés betiltásáról. A kaliforniai városban két hónap alatt összegyűlt az aláírások fele.

A kaliforniai városban egy Lloyd Schofield nevű férfi kezdeményezte a népszavazást, s az ehhez szükséges aláírások felét két hónap alatt össze is gyűjtötte. Az íveket április végén kell leadnia, összesen 7168 támogató aláírással. Ha összegyűjti ezeket, novemberben lehet népszavazást tartani a kérdésről.

A körülmetélés betiltásáról szóló kezdeményezését Lloyd Schofield azzal indokolta, hogy a csecsemőkre nem szabadna ráerőltetni a részvételt egy lényegében csak kulturálisan indokolható nemi szervi csonkításban. Szerinte az eljárás egészségügyi kockázatokkal jár, és az afrikai lányok klitorisz-csonkolásához hasonlította azt.

Muszlim és zsidó szervezetek harcot hirdettek a kezdeményezés ellen. A Rágalmazásellenes Liga igazgatója, Daniel Sandman diszkriminatívnak és félrevezetőnek nevezte Schofield aláírásgyűjtését. Egy zsidó szervezet vezetője, Abby Porth azt mondta, "a körülmetélés több mint háromezer éves tradíció, vallásunk alapvető eljárása, az Istennel kötött megállapodásunk jelképe". Porth közölte azt is, hogy a város zsidó közössége a kezdeményezés ellen összefog a muzulmánokkal, akik szintén gyakorolják a körülmetélést. Omar Nawaz, az egyetlen amerikai muszlim főiskola, a Zaytuna College tanára azt mondta, számukra is fontos a körülmetélés megmaradása.

Bár a tiltás támogatói és ellenzői is egészségügyi okokra (is) hivatkoznak, orvosi kutatások egyik álláspontot sem támasztják egyértelműen alá. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia előnyöket és kockázatokat is sorol a csecsemőkori körülmetélés mellett és ellen, és azt tanácsolja a szülőknek, hogy döntsenek maguk a kérdésben.

Ha a tiltást megszavaznák San Fransiscóban, a szabályt megszegőket egyéves börtönre és 1000 dolláros pénzbírságra ítélhetnék. A kezdeményezők sikere esetén valószínű, hogy jogi eljárások indulnának a rendelkezés ellen, azt is vizsgálhatnák, hogy a tiltás ellentétes-e az amerikai alkotmány első, a vallás szabadságát kimondó kiegészítésével.

Kalifornia sajátos népszavazási rendszere megengedi, hogy bármilyen kérdést feltegyenek a polgároknak – ha ehhez összegyűjtik a szükséges számú aláírást. Az állam számos vitatott rendelkezése született meg így, például az ingatlanadók jelentős csökkentéséről vagy a melegházasságok tilalmáról.

Forrás:
http://www.mon.hu/
 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Körülmetélés
  • Nem lesz népszavazás a körülmetélésről
  • Élesedő vita: csonkolják a férfiak nemiszervét?
  • Nem fogják pénzbüntetéssel sújtani a körülmetélést
  • Nem tilthatják meg a körülmetélést

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.