Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-01 11:00:00

Főként a válás és a munkanélküliség okoz viselkedészavarokat

Nem árt a gyerekeknek a dolgozó édesanya

A legújabb, brit kutatók által végzett felmérések szerint nem okoz szociális és érzelmi sérülést a gyermekeknek, ha édesanyjuk a fő kenyérkereső a családban.

A Millenium Cohort Study adatai szerint a gyerekek akkor járnak a legjobban, ha édesanyjuk és édesapjuk is dolgozik és mind a ketten otthon laknak.


Kiegyensúlyozottabbak a dolgozó anyák?

Anne McMunn kutató az Economic and Social Research Council írásos közleményében tudatta, hogy a korábbi kutatások alapján úgy tűnt, hogy a gyerekek későbbi fejlődésének szempontjából fontos, hogy az anyuka dolgozik-e a gyerekszülés utáni első évben vagy sem. Hozzátette: a mostani vizsgálatok során nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a gyerekek viselkedésére illetve érzelmi és szociális fejlődésére hatással lenne az anyukák foglalkoztatottsága.

Sőt, sok esetben a dolgozó anyukákkal jobban is járnak a gyerekek, ezek a nők ugyanis iskolázottabbak, gazdagabbak és kevésbé hajlamosak a depresszióra. A szakértők szerint a gyerekek neme is nagyban befolyásolja azt, hogy a szülők foglalkoztatottsága mekkora hatással van a fejlődésre, a lányok ugyanis akkor járnak jobban, ha édesapjuk a kenyérkereső, édesanyjuk pedig nem dolgozik.

Fordított esetben, vagyis amikor az anyuka a fő kenyérkereső, az édesapa pedig nem dolgozik, a fiúk járnak rosszabbul. Ennek ellenére a viselkedészavarok előfordulása még mindig azokban a családokban a legmagasabb, ahol vagy munkanélküliek, vagy elváltak a szülők.

 

mi, Medipress

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.