Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-15 09:41:00

A kisegyházakat nem, az okkultizmust törvény védi hazánkban

Mi a kineziológia valójában?

Az MTI tegnap egy erősen vitatott okkult gyógymódot, a kineziológiát népszerűsítette. Mi a valódi helyzet a kineziológiával?

A közszolgálati sajtóközlemény szerint  „nem mindenki kineziológus, aki annak mondja magát”, azonban a Magyar Távirati Iroda bemutat egy Völcsey Judit nevű gyógyászt, aki a szöveg szerint „régi motoros a szakmában”, hiszen „több mint másfél évtizede tanulta meg a kineziológiát, azóta alkalmazza sikerrel, és tanítja is. Véleménye szerint egész egyszerűen egy hatékony, gyengéd, holisztikus szemléleten alapuló terápiás módszerről van szó: a test és lélek összhangjának, harmóniájának megteremtése érdekében.”


De mi is ez a kinemicsoda voltaképp?

Megkíméljük az olvasót a közlemény további részének túl részletes ismertetésétől. Annyi kiderül belőle, hogy a „gyógyító érintés”  nagyszerű módszer, azonban alapos felkészültséget igényel,  nem véletlen, hogy a 2007-es egészségügyi törvény egységes ETI (Egészségügyi Továbbképző Intézet) hatáskörbe utalta a kineziológia oktatását. Völcsey Judit kifejti a közmédiában, hogy – nyilván hozzá hasonló –  a kineziológusnak ismernie kell „az emberi szervezet egészét, a 12 alapmeridiánt, amely az ember 12 szervét működteti, 42 izmát, a test erővonalait, csakráit.”

Valóban: azonnali stresszoldást és a szorongások, életvezetési problémák megoldását kínálja az alkalmazott kineziológia. Ám a terápiás álarc mögött vallási eszmék állnak. „A kineziológia egy olyan holisztikus módszer, amelyben ötvöződik a sok ezer éves kínai öt elem tan, a legújabb neurológiai kutatások eredményei, a viselkedés-genetika, a Bach-virágterápia, és számtalan egyéb tudás. A szó jelentése: kinézis – mozgás, logosz – tudomány. A mozgás (változás), az állandóan változó környezethez való alkalmazkodás az élet lényeges jellemzője. Ahol ez blokkolt, ott felborul az egyensúly, és erre testi-lelki problémák hívják fel a figyelmet. Ezeknek a blokkoknak a felderítését és oldását célozza meg a kineziológia.”– így szól egy szolgáltatást bemutató internetes ajánló. Mindez önmagáért beszél, közvetlenül bemutatja, hogy milyen ezoterikus alapokkal rendelkeznek ezek a gyógyító eljárások.

Az utóbbi években sokféle ígéretes nevű eljárás és gyógymód terjedt el, amelyek közös jellemzőkkel rendelkeznek: energiagyógyító képzés (Energy Training), gyógyító érintés (Touch for health),  alkalmazott kineziológia,  viselkedési kineziológia, agytorna (Brain Gym) stb. Ezek voltaképpen jobbára egyszerű mozgások és lazító gyakorlatok, midezek mögött azonban a New Age-ben rejlő neopaganista vallási eszmék állnak.


Diagnosztika és gyógyítás?


Az alkalmazott kineziológiát egy amerikai orvos, George Goodheart fejlesztette ki. Mivel az angolban a kineziológia kifejezés a hagyományos fizikoterápiában is használatos, Goodheart a terápiás és diagnosztikus gyakorlatát alkalmazott kineziológiának nevezte. Az alkalmazott kineziológia alapja egyfajta „különleges izomtesztelésen” alapuló diagnosztika, mely már önmagában is – e homályos megközelítésen alapulva – gyógyító eljárásnak tekinti magát. Ez első körben „mozgástanítást” jelent; ma azonban evvel az elnevezéssel egyfajta alternatív gyógyászati eljárást illetnek, amelyben a hagyományos kínai orvoslás eszméi keverednek a hatvanas évek nyugati neurológiájának fogalmaival.

Az alkalmazott kineziológia a kínai gyógyászathoz hasonlóan az „életerőnek” tekintett chi létezésének taoista eszméjén alapul. Ez az energia természettudományos módszerekkel, anatómiailag nem mutatható ki. Úgynevezett „meridián” csatornákban áramlik; ez az áramlás felelős az egészségért és a testi-lelki jó közérzetért. Ha valamiféle akadályba ütközik, az negatívan hat a test és a lélek általános állapotára.


Milyen veszélyei vannak a terápiának?

Az izomtesztelés során azt mérik, hogy mennyire ellenálló, feszes az adott izom. Ennek ellenállásából azután messzemenő következtetéseket lehet levonni. Például miközben a páciens egy bizonyos ételféleséget tart az egyik kezében, a kineziológus nyomást gyakorol a másik, kinyújtott karjára, majd a tapasztalt ellenhatás vagy gyengülés alapján határozza meg a diagnózist és a terápiát. Ezen az alapon vizsgálnak gyógyszereket, pszichoszomatikus betegséget, krónikus és akut panaszok okait, de még a nyomelemek hiányát is.  

Az alkalmazott kineziológia mögött olyan nagyszabású, vallással áthatott konstrukciók állnak, mint a taoizmus és a hagyományos kínai orvoslás. Az életerőként tételezett chi fogalma azonban nemcsak a tudománnyal, a keresztény hit alapjaival is ellenkezik. Az izomtesztelés diagnosztikus eljárásként adhoc jellegű, szubjektív érzeteken alapul, tehát megbízhatatlan, és jelentős tévedési lehetőséget rejt magában. A feltételezett izomenergia és a betegség között nincs összefüggés.

Ez a jellemző diagnosztikus feszínesség adott esetben veszélyes is lehet, különösen gyermekek esetében, ha komolyabb gyermeki személyiségzavar áll a panaszok hátterében. A kineziológiában elfedik a gyermekek viselkedési zavarainak valódi okát, nem is kívánják feltárni  a gyermek és környezete közötti megromlott kapcsolatot.

1988-ban figyelmeztetést adott ki a német pszichológusok szakmai testülete, a kineziológiával szemben. Kifejtették, hogy a terápia nemcsak hatástalan és drága, de káros hatásai is lehetnek, amennyiben a módszerben bízók elvesztegetik az értékes időt, amikor igazi segítséget kaphatnának. 

 

-nemesi-

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ezotéria
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • A CTRL+C, mint szentség
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • Épül az orosz boszorkány-Disneyland
  • Hívők a diktátor imádására kényszerítve
  • Boszorkányokat vettek őrizetbe a román hatóságok
  • A Beatles, Krisna és a gnoszticizmus
  • Nőuralom az új Avatarban
  • Halottfaló és a feltámadás

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.