Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2012-01-15 14:30:00

Boldogtalan gyermekek: ez már a jelen

Mi a boldog gyermekkor záloga?

Egy legújabb felmérés szerint másfél millió gyermek boldogtalan, nem látja életének értelmét. Megdöbbentő adatok.

A 2012-es The Good Childhood Reportot dr. John Sentamu, York érseke hozta nyilvánosságra csütörtökön. A nagy-britanniai gyermekeket vizsgáló felmérésből az derül ki, és az érsek is arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem történnek radikális változások, a jelenlegi gyermekgeneráció elvész.


Hat tényező kell a boldogsághoz?

A felmérést a Children’s Society szervezet végezte, és 30 ezer 8 és 16 év közötti gyermeket kérdeztek meg. Az érsek által közzétett eredményekből kiderül, hogy Nagy-Britannia gyermekeinek kilenc százaléka, azaz 500 ezer gyermek „alacsony szintű jólétre” panaszkodott. A jelentésből az is kiderül, hogy minél idősebb volt egy megkérdezett gyermek, annál boldogtalanabbnak mutatkozott. Példának okáért a nyolcéves megkérdezettek 4 százaléka panaszkodott alacsony szintű jólétre, ez az arány a 15 évesek körében már 14 százalékra kapaszkodott.

Nem kérdés, hogy a család a felelős a gyermek boldogságáért, elégedettségéért. Amennyiben harmónia és szeretetteljes kapcsolat uralkodik az otthonokban, úgy nincsenek problémák, de ha megbomlik az egyensúly, akkor válnak a gyermekek bizonytalanná, elégedetlenné életükkel. A jelentésből az is kiderül, hogy azok a gyermekek, akiket valamilyen módon bevontak a családi döntési folyamatokba, azok ugyancsak elégedettek és boldogok voltak.

A családi környezetnek biztonságot kell nyújtania a gyermekeknek. Azok a kiskorúak, akiknél az elmúlt egy évben egyszer vagy kétszer változás következett be a családi környezetben, azok törésként fogták ezt fel. A szegényebb családi környezetben élő gyermekek 20 százaléka az átlagon aluli módon érzett elégedetlenséget. Voltak olyan gyermekek is, akik amiatt éreztek keserűséget, vagy éppen ellenkezőleg, boldogságot, mert kevesebb vagy több jutott nekik.

A megjelenés is fontos tényezőként szerepelt a gyermekeknél. A 10 éves megkérdezettek csupán egynegyede törődik a megjelenésével, de ez 15 éves korra megváltozik: a fiúk 32, míg a lányok 56 százalékának nem mindegy, hogy milyen öltözékben megy iskolába, az utcára. Főként a lányoknál tapasztaltak a kutatók elégedetlenséget, ha ruháik milyensége került szóba.

A jelentés hat fontos tényezőt azonosít, amelyek elengedhetetlenek a boldog gyermekkorhoz:

1. Megfelelő körülmények a nyugodt tanuláshoz, fejlődéshez
2. Pozitív önkép kialakítása
3. Saját maguk tiszteletben tartása
4. Megfelelő tárgyi környezet és tapasztalási lehetőség
5. Pozitív kapcsolat a családdal és barátaikkal
6. Biztonságos és megfelelő otthoni, valamint helyi környezet

York érseke elmondta: „Egy társadalom erkölcsi vizsgálata történt most meg abból az aspektusból, hogy hogyan bánnak a legsérülékenyebbekkel, a gyermekekkel. Az a tény, hogy egy időben félmillió gyermek boldogtalan, hideg zuhanyként kellene hasson a társadalomra.”

Elaine Hindal, a Children's Society's Campaign for Childhood igazgatója szerint a felmérés jelzésértékű, a kormánynak és a civil szervezeteknek mindent meg kell tenniük a gyermekek érdekében, hiszen a jövő generációjáról van szó. Elmondta: azt szeretnék, hogy Nagy-Britannia biztosítsa a feltételeket, szeretnék, ha a gyermekek jól éreznék magukat ebben a környezetben.

 

– mi – (forrás: christiantoday.com)

A nyitókép innen (Fotó: Brian Scott)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.