Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-02 16:55:00

Csattogtatják az állkapcsukat, a bőrük pedig izzadt és nyirkos

Kokain szennyezi a királynő arcképét

Nagy-Britanniában minden tizedig bankjegy kokainnal „fertőzött” - adták hírül a szigetország rendőrségi drogszakérői.

A kábítószer-használat káros hatásaira figyelmeztető Home Office testület (ACMD) hivatalos közleménye szerint a forgalomban lévő bankjegyek 11 százalékán találtak kokainnyomokat, szemben egy 2005-ös vizsgálattal, amikor ez az arány mindössze 4 százalék volt. A rendszeres vizsgálatban 15 rendőrség vett részt, és a megállapítás szerint európai viszonylatban Nagy-Britanniában a legmagasabb a kokainhasználat.


Tovább bírják?

A szakértői vélemény szerint azért került több kokain forgalomba, mert Nagy-Britanniában 2006 óta hosszabbított nyitva tartással üzemelnek a pubok. Trevor Williamson nyomozófelügyelő szerint közvetlen kapcsolat mutatható ki a kokainhasználat, az alkoholfogyasztás és az erőszakos bűncselekmények között. Elmondta, hogy már-már anekdotaként van jelen a köztudatban, hogy a fiatal férfiak azért használnak kokaint az alkoholfogyasztás mellett, mert úgy gondolják: a kábítószer blokkolja az alkohol hatását, és így még többet tudnak inni, és éberek is maradnak.


Veszélyes játékok. Fotó innen

Adrian Parsons, a kenti rendőrség drogaszakértője  a Guardian-nek elmondta: az elsősorban lónyugtatóként funkcionáló ketamin és az ecstasy felturbózott változatának használata egyre szélesebb körben elterjedt a klubokban, de a kokain mindenhol jelen van. Elmondta azt is, hogy egy átlagos kokainfogyasztó 18 és 45 év közötti fehér férfi, aki előszeretettel tölti az éjszakai órákat egy pubban alkoholt iszogatva. Hozzátette: azok a férfiak, akiknek a tenyerén kimutatták a fehér port, átlagos, dolgozó, saját otthonnal rendelkező emberek voltak, akiknek nem volt priuszuk.

Parsons szerint könnyen ki lehet szúrni azokat az embereket, akik előzőleg kokaint fogyasztottak, mert hangosabbak, mint az átlag, megállás nélkül beszélnek, arrogánsak és legyőzhetetlennek érzik magukat. A drogszakértő azt is elmondta, hogy ezek az emberek általában gúnyt űznek mindenkivel, főleg a rendőrökkel. Csattogtatják az állkapcsukat, a bőrük pedig izzadt, nyirkos és a szemük hatalmasra nő. Emelett pedig paranoiásak, főleg ha az orrukat akarják megvizsgálni. A szakértő szerint a rendőrök e tünetek alapján tájékozódnak a kokainfogyasztók felkutatásában.

Parsons elmondta, hogy a kokainhasználat nemcsak egy bizonyos társadalmi rétegre jellemző, gazdasági és társadalmi helyzettől függetlenül csábítja magához az embereket a fehér por. A rendőrségi adatok szerint 0,4 vagy 0,6 gramm kokain 20, illetve 30 fontért cserél gazdát, amelyek tisztasága 15 és 30 százalék közé tehető. A kokaint más anyagokkal keverve óriási haszonra tehetnek szert a dílerek, és egyre többször fordul ez elő. Egykilónyi 75 százalék tisztaságú kokaint 52 ezer fontért adnak, és 1500 fontért adnak tovább egy unciát (28,34 gramm). Felhígítva dupla hasznot is kisajtolhatnak belőle.

Parsons hozzáteszi: óriási a nyereség a drogüzletekben, a befolyó pénzt általában az emberkereskedelem és egyéb szervezett bűncselekmények finanszírozására használják fel.

 

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Függőség
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Újabb súlyos baleset a drog miatt
  • Dizájner-drog: egy debreceni fiatal életveszélyben
  • Egyre többen füveznek a katolikus országban
  • Sherlock Holmes: drogfüggőből vallásos
  • „Lesben állnak, és készek rá, hogy újra a mélybe rántsanak”
  • A keresztény nem azt jelenti, hogy madár
  • Januártól sokkal több lesz az ideges ember
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • A drog helyére beül a Szentlélek?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.