Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-08 16:00:00

Érvényesek a szent könyv útmutatásai a modern korban?

Kipróbálta: egy évig élt a Biblia szavai szerint

Milyen lehet a Biblia törvényei szerint élni napjainkban? Egy amerikai nő kipróbálta, íme az egy év tapasztalatainak összefoglalója.

Rachel Held Evans keresztény feminista 12 hónapon keresztül tesztelte a Bibliát, azt akarta ugyanis megtudni, hogy milyen lehet a szent könyv törvényei szerint élni napjainkban. A kísérlet figyelemre méltó, ám kiderült: több ezer évvel a Biblia kora után nem egyszerű betartani a nőkre vonatkozó rendelkezéseket.


Szó szerint

Rachel a mai kornak megfelelően blogot is vezetett a tapasztalatairól. Az asszony szó szerint követte a Biblia utasításait, amelyek finoman szólva is nem vágnak egybe a nő által követett feminista eszmékkel. Többek közt megpróbálta távol tartani magát a pletykáktól, nem vágta le a haját és uramnak szólította a férjét. De honnan is jönnek ezek az elhatározások?

Evans, a Tennessee állam Dayton városában élő, magát keresztény feministának valló nő tavaly októberben határozta el, hogy szó szerint követi egy éven keresztül a Biblia nőkre vonatkozó utasításait. Nem volt hajlandó hozzáérni a férjéhez a mentruáció időszaka alatt, sőt a havibaj esetén egy hétvégét a kertben sátorozott, és ha menni kellett valahová, magával vitte ülőpárnáját is, nehogy bemocskoljon másokat (Mózes III. könyve). Emellett pedig a tetőre költözött, amikor úgy érezte, hogy veszekedős napja van. A Példabeszédek 21:9 ugyanis kimondja, hogy „Jobb a tető ormán lakni, mint háborgó asszonynyal, és közös házban.”


A két Evans. Fotó innen

Az „Isten hozta Daytonban” táblánál állva egy posztert tartott a kezében, amelyen az állt, hogy „Dan (a férj) csodálatos–mert egy erényes nő férje”, vagyis ez esetben a Példabeszédek 31:23-at követte („Ismerik az ő férjét a kapukban, mikor ül a tartománynak véneivel”). A 12 hónap alatt egyszer sem vágott bele a hajába a Korinthusbeliekhez írt I. levél 11:15 szerint, amely kimondja: „Az asszonynak pedig, ha nagy haja van, ékesség az néki; mert a haj fátyol gyanánt adatott néki.”

Rachel elmondta, hogy azért vágott a projektbe, mert be akarta mutatni, hogy milyen nagy nyomás alatt élnek azok a keresztény nők, akik szó szerint veszik a Bibliát. A feminista írónő szerint ma is sokan követik az ősi tanításokat, több ilyen emberhez is eljutott a 12 hónap alatt. Járt ámis (amish) faluban Pennsylvaniában, egy alabamai Szent Benedek Rendi kolostorban, de egy bolíviai eldugott falu is felkeltette a figyelmét, ahol a nők patriárchális rendszer szerint élnek. Hozzátette: nem akart gúnyt űzni a szent könyvből, csupán az akkori és mai kor különbségeit akarta ily módon szemléltetni.
 

Az ámisok az Egyesült Államokban élnek főként Pennsylvania, Ohio és Indiana államokban. A gyülekezet körülbelül 200 ezer tagból áll, akikre jellemző, hogy nem használják a modern kor eszközeit, a nők pedig alárendeletjei a férfiaknak. A Bibliát szó szerint betartják, nagyon puritán,egyszerű életet élnek. Csak szombaton tisztálkodhatnak, a hét többi napján tilos fürdeniük.

A Szent Benedek Rendi Nővérek ismérve, hogy tudatosan és állandóan Isten jelenlétében, és a Biblia tanításai szerint akarnak élni. A rend célkitűzése: „Hogy mindenben megdicsőíttessék az Isten” (1 Pét 4,11).

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gender
  • Kövér, fekete asszonyság az Isten?
  • Szomorú kitekintés: egyháztagok is verik a nőket
  • Kirekesztett afgán nők: milyen élet vár rájuk?
  • Nevek harca a bíróságokon
  • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
  • TOP 5 hely, ahol nem számít a nők élete
  • Reformáció és a nők: evangélikus szemmel
  • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Nők kapták az idei Nobel-békedíjat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.