Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-05 09:00:00

Az internet segíthet megtalálni helyünket a világban

Kétféle internetfüggő létezik?

A közösségi hálók segíthetnek a fiataloknak identitásuk megtalálásában – állítja egy izraeli diákokkal készített tanulmány, ami az internethasználat pozitív és negatív oldalait vizsgálta.

„Az internethasználatban a minőség és nem a mennyiség a döntő”– mondja Mosche Israelaschvili, a tel-avivi egyetem professzora, aki 278 izraeli tanuló netezési szokásait vizsgálta. A közösségi hálók pozitív példái az internethasználatnak, mivel a fiatalok alkalmazás közben saját identitásukat keresik, jövőképüket a világháló segítségével alakítják.


Az internetfüggőség fogalmát újra kell definiálni

Az eredmények azt mutatják, hogy az internetfüggőség aktuális értelmezését újra kell gondolni, hangsúlyozza Israelaschvili. Eddig a pszichiáterek azokat nevezték „onlinefüggőnek”, akik hetente több mint 38 órát töltenek a világhálón, nem iskolai vagy munkahelyi jellegű tevékenységgel foglalkozva. A tanulmányban vizsgált diákokra ez a definíció igaznak bizonyult.


Ki az igazi függő? Fotó innen

Israelaschvili szerint azonban a fiatal „internetfüggőknek” két csoportja létezik. Elmondta: az első olyan fiatalokból áll, akik valóban internetfüggők, visszaélnek az világháló kínálta lehetőségekkel, online-játékokkal és szerencsejátékokkal játszanak vagy pornográf tartalmú oldalakat böngésznek. Ezzel teljesen elszigetelődnek külviláguktól.

A másik csoport tagjai viszont egyfajta segítségnek használják a netet, hogy saját identitásukat és a világban a helyüket megtalálják. Ezek a fiatalok leginkább a közösségi oldalakon aktívak és információkat gyűjtenek a híroldalakról, a Facebookról vagy a Twitterről. A virtuális világ számukra a szociális tér digitális bővítése és folytatása.


Fontos a családdal töltött idő

A fiataloknak meg kell tanulniuk az internetet tudatosan és egészségesen használni, javasolja Israelaschvili. Ha a szülőknek még ennek ellenére is az a véleményük, hogy csemetéjük túl sokat időzik a számítógép előtt, akkor nekik kell gyermekeiket az önmegvalósításban segíteniük. Ehhez azonban nagyon fontos a családon belüli jó kommunikáció.

– A szülők nagy része túlságosan elfogult – világítja meg a problémát Israelaschvili. – Magas akadémiai teljesítményt követelnek a kamaszoktól, ám a valós problémák megoldására alig tanítják őket – teszi hozzá. Ha a biztonságos családi fészekben jól működne a kommunikáció, a gyerekek kevesebb időt töltenének a net előtt, mert a szükségleteiket offline is ki tudnák elégíteni, állítja az izraeli professzor.

Philipp Ikrath, az osztrák Ifjúságkutató Intézet munkatársa megerősíti a tanulmány állításait. – Az emberek személyiségüket nem egy már meglévő belső mag köré építik, hanem más emberekkel való kapcsolataik során. Ami korábban az iskolaudvaron történt, manapság virtuálisan megy végbe – mondja Ikrath. Meggyőződése, hogy az internetfüggőség kritériuma szerint napjainkban szinte minden fiatal függőnek számítana.

Az ifjúságkutatót ez a vita a 80-as évekre emlékezteti, amikor a mai szülőgeneráció egész hétvégét képes volt telefonálással tölteni. Akkoriban a szülők a távbeszélés miatt aggodalmaskodtak ugyanennyire.

B. Cs. (forrás: pro-medienmagazin)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Facebook
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele
  • India nem tűri tovább a vallásellenességet
  • Orbán Viktor újévi köszöntője a Faceboookon
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Disznót vág lemondása előtt az államtitkár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.