Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-06 15:30:00

Vallás az ifjúsági irodalomban: új német portál

Kereszténység derűsen, gyerekeknek

Nem mindegy, mit adunk a kezébe: az igényes vallásos könyvek a gyereket önmagához, másokhoz és Istenhez is közelebb viszik. Németországban már honlap is segít a választásban.

Milyen szerepet játszik a keresztény vallás a „Narnia Krónikáiban” és hogyan beszélnek a gyermek- és ifjúsági irodalomban a halálról? Ezekre a kérdésekre is választ keres az új német honlap.
 

A gyerekek választ várnak

„Anyu, mindig azt mondod, hogy a nagyi a mennyben van, akkor hogy-hogy örökösen a sírjához megyünk?” – kérdezi a gyerek nem egy családban. Az ilyen kérdések lehetőséget nyújtanak, hogy Istenről és a világról beszélgessünk a kicsikkel. A vallásos témájú gyermekkönyvek értékes segítségek nyújthatnak a szülőknek. Tudást közvetítenek és alkalmat adnak egy közös
felfedezőúthoz.



A szeptember közepe óta működő internetes oldal a Német Bibliatársaság (DGB) és Georg Langenhorst professzor közös munkája. Langenhorst az Augsburgi Egyetem katolikus teológia tanszék docense, egyik szakterülete éppen az, hogy miként jelenik meg a vallás a gyermek- és ifjúsági irodalomban. Langenhorst professzor maga is gyakorló édesapa, egy 16 éves lánya és egy 12 éves fia van.

A professzor a honlap indításáról így nyilatkozott az egyik német keresztény hírportálnak: „Egyfelől tudományos, másfelől saját érdeklődésből kezdtem a témával foglalkozni. Családunkban fontos az olvasás, gyermekeink szívesen és lelkesen olvasnak.” A tudós valami személyeset szeretett volna ajándékozni gyermekeinek, ezért könyvet írt nekik. „A keresztény vallás főbb tanításait szerettem volna elmesélni nekik gyermeki nyelven és derűsen” – mondta. Az internetes oldal ötlete is a családban született. 
 


Ki hallja meg a tengert?

A weboldal középpontjában a kortárs német nyelvű gyermekkönyvek állnak. A kezdeményezők azonban a környező országok vallási kultúrájába is bepillantást szeretnének nyújtani és idővel nemzetközi szinten is terjeszkednének. Emellett más korszakok gyermek- és ifjúsági irodalmára is kitekinteni. „Megnézzük, hogy mi illik a profilunkba. Hamarosan gyermekbiblia rovattal is frissítjük oldalunkat.” – mondta Langenhorst professzor.

A portál – a tudományos tanulmányok és friss könyves hírek mellett – könyvajánlóval is jelentkezik, az olvasók havonta megismerkedhetnek egy-egy új vallásos gyermekkönyvvel. Beszámol és a gyermek és ifjúsági kategóriában meghirdetett felekezeti könyvversenyekről és díjnyertes könyvekről is. A honlap elindítói azt szeretnék, ha a keresztény vallás a gyermekek életében újra fontossá válna. Szerintük az igényes vallásos gyermekirodalom éppen ebben tud alapvető segítséget nyújtani.


-bcs-

(Forrás: jesus.de)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Oktatás
  • Az új tandíjrendszer visszavonását követelik a humanista tanárok
  • Óvodát épít az evangélikus egyház
  • Hiller: 100 milliárd hiányzik
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Rektorok bírálják a kormány döntését
  • Csak a jómódúak kapnak majd diplomát?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Fokozatosan kell rendezni a hitoktatás kérdését
  • Hit- és erkölcstan az iskolákban
  • Ijesztő az oktatási törvénytervezet?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.