Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2012-01-27 18:55:00

Jeges vízben és vodkával akartak tisztulni a hívők

Hagyományosan az ortodox hívők háromszor merülnek alá a „hidegzuhanyban”, a minden egyes alkalommal keresztet kell vetniük.

Mekkora és milyen bűnök lehetnek azok, melyektől csak a jéghideg víz okozta reszketésben lehet megszabadulni, még ha csak jelképesen is? Márpedig ilyesvalami történt az ortodox vízkeresztkor. Jézus megkeresztelésének, és az epifániának az ortodox ünnepén hivatalos jelentések szerint idén kétszer annyian vettek részt, ami megmutatkozott a fagyos vízben fürdőzők számának megnövekedésében is.

A városvezetés hivatalosan 40 helyet jelölt ki, ahol a tisztító fürdésre lehetőséget adtak. A hatalmas országban másutt is sor került ilyen „befürdésre”, a nagy folyók, szibériai tavak, illetve a házilag előkészített jeges úszómedencés vízben. 3000 kilométerre Moszkvától, Novoszibirszkben közel kétszázan ugrottak bele mínusz 30 fokban a kereszt alakúra lékelt vízbe. Hagyományosan az ortodox hívők háromszor merülnek alá a „hidegzuhanyban”, a minden egyes alkalommal keresztet kell vetniük. Moszkvában 111 kolostor, templom és katedrális várta az „igazhitűeket” vízkereszti istentiszteletre. Ilyenkor a pópák megszentelt vizet osztanak ki a hívek között. Az orosz ortodox egyház egyre többször kifejezi kritikáját a fürdőzéssel kapcsolatban, mivel az ünnep egyre inkább „a vagánykodás alkalmává” válik, főként az orosz fiatalok körében dívik ez a szokás. Ilyenkor nem csak a jeges víz folyik, hanem a vodka és a pezsgő is.
 

 

Moszkva - Ref.ch; news/sda; mospat.ru; inteerfax.ru – dr békefy lajos

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.