Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-05 19:09:00

A rockzenekar, amely lépcsőfok Isten felé

Ilyen is van: Született Férjek, jókora hangerővel

A Cornerstone Club nevű, feljövőben levő rockzenekar alapító-frontembere, Göndör Ádám nem néz horoszkópot és pornót, nem csalja a feleségét, és szereti Jézust.

– Négy évvel ezelőtt alakultatok meg – de milyen előzményeket követően? És főként milyen céllal?

– Mivel a Cornerstone Club összes tagja komoly rockzenei előélettel rendelkezik, évek óta egyre inkább egyértelművé vált, hogy ezt a vonalat keresztény előadóként is feltétlenül folytatnunk kell. Az elsődleges célunk  határozottan a kereszténységgel kapcsolatos, negatív előítéletek és sztereotípiák eloszlatása, felülírása-zenében, szövegben és gondolkodásmódban egyaránt. Láttatni akarjuk egyrészt, hogy a keresztény ember igenis gondolkodik az őt körülvevő társadalmi környezeten, az életen, a mindennapok problémáin. Úgy érzékeljük ugyanis, hogy létezik egy olyan rockzene-kedvelő, masszívan rock and roll életstílust folytató réteg Magyarországon, akiket kizárólag ilyen és ehhez hasonló bandák számain keresztül lehet megszólítani, és ösztökélni valamilyen formában arra, hogy elgondolkozzanak egyáltalán Istenen, hogy közelebb kerüljenek hozzá és később esetleg majd egy gyülekezetbe is ellátogassanak.

– Meg akarjátok téríteni a hallgatóitokat?

– Ha úgy vesszük, tulajdonképpen egy lépcsőfok vagyunk az Isten felé vezető úton. Miközben évek óta gondolkoztam a zenekar megalapításán, az egykori kedvenc amerikai rock-zenekarom énekes-gitárosa elhunyt kábítószertúladagolás következtében. Három hét elteltével találták meg holtan a lakásán, miközben egyébként világszerte több tízmillió albumot eladó, turnézó zenekar tagjaként rendszeres médiaszereplő volt a Music TV-n és a rádiókban, akit, úgymond, „rengetegen szeretnek.”  Ami azért sok mindent elárul arról, hogy mennyire van - helyesebben inkább nincs - értelme a világi rock-sztárságnak és az ezzel együtt járó életvitelnek. Az eset azért is elszomorító, mert olyan társadalmi környezetben történt,  ahol szinte minden sarkon van gyülekezet.

– Eredetileg Cornerstone-ként indultatok, mégis 2010-es szilveszteri fellépéseteken szerepeltetek utoljára ezen a néven. Azóta a Club is felkerült a zenekar névjegykártyájára. Miért kellett változtatni?

– Tudtunkon kívül egy osztrák zenekar is ugyanezen a néven futott már, a csapat e-mailben jelezte, hogy a név jogvédett lett. Így találtuk ki a Club kiegészítést, s még jól is jártunk ezzel a módosítással. A Cornerstone szegletkő, Jézus Krisztus egyik megnevezése a Bibliában, és ez egy rock-együttes neveként kicsit talán nagyképűen is hangozhatott. De ha a banda azoknak az embereknek klubja, akik benne hisznek, hozzá tartoznak, az tulajdonképpen sokkal jobban kifejezi a lényeget.

– Elsődleges célközönségetek – a „tájékozatlan rocker” – mit gondol általában a kereszténységről?

–  Súlyos előítéletek övezik köreikben a kereszténységet. Megtérésem előtt én is úgy gondolkodtam, hogy a keresztény emberek burokban élők, nem életszerűek, és legfeljebb azért élnek úgy, ahogy, mert szocializálódtak. Mielőtt életemben először, akkor még hosszú hajjal és teleaggatva fülbevalókkal, a bátyám unszolására elmentünk egy gyülekezetbe, valamilyen cingár, cincogó hangú kis emberre számítottam, aki majd erőtlen stílusban előad valami dagályos badarságot. Ehhez képest bombasztikusan hatott rám, hogy egyáltalán hogy nem volt megalapozott az előítéletem - a várakozásokkal ellentétben nagyon is férfias, dinamikus, erőteljes és életteli beszéddel találkoztam, tele valóságos mondanivalókkal, elgondolkodtató társadalomszemlélettel, egyedi látásmóddal. Na, a zenénkkel pont ezt szeretnénk elérni mi is.

– A Született Férjek című szám ötletét nyilván a Született Feleségek című TV-sorozat sorozat adta...

– Igen. Elgondolkodtam, hogy keresztény szemszögből nézve nem éppen ideális feleségtípusok a sorozatban szereplő, pletykás, házasságtörő viszonyokban élő, intrikus nők. És ha már az együttes tagjai férfiak, akkor ennek az ellentéteként mutassuk meg azt, milyenek a normális férfiak, családapák, akik nem néznek folyton TV-t, csak néha foci VB-t, nem fejtenek horoszkópot, de ki nem állják a bulvársajtót, nem hordanak piszkos inget és nem néznek mocskos filmet.

– Mely zenekarok hatnak rátok leginkább?

 Közel áll hozzánk olyan keresztény rock-zenekarok munkássága, mint  a Switchfoot és a Petra. Rockzenei előélet birtokában természetesen tisztában vagyunk a műfaj kereteivel – így azt is szem előtt tartjuk, hogy keresztényként létezik egy olyan határvonal a rockzene világában, amit már nemigen tanácsos átlépni. Nem akarunk senkit sem rémisztgetni, megrettenteni vagy őrjöngésre, vadulásra késztetni a zenénkkel; a cél inkább a korábban már említett, kereszténységgel kapcsolatos előítéletek lerombolása.

– Hogyan építitek tovább a karriereteket? 

– Félő, hogy amint egy zenekar mögé beáll egy profi menedzsment és gépezet, konkrét  marketingcélokkal, onnantól azt is megmondják, hogy hogyan álljon a hajunk, milyen legyen a frizuránk, milyen dzsekit hordjunk, miről énekeljünk, vagy milyen témákat kerüljünk el inkább messziről. És onnantól kezdve a Cornerstone Club már nem arról szólna, mint amiről eredendően szólnia kellene. Ugyanakkor azt gondolom, ha később Isten nagyobb, esetleg nemzetközi karriert szeretne nekünk adni, azt úgysem fogják tudni emberi tényezők megakadályozni.


Takács Gabriella

 

Kapcsolódó anyagok:

A húsvéti evangélium, heavy metal stílusban

Exluzív interjú az amerikai sztáregyüttessel

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Rock
  • Búcsúzik az élettől a Grammy-díjas sztárénekes (videóval)
  • Mi az a környezetvédő zene?
  • A legátszellemültebb szilveszteri dalok
  • Hitetlen bandák, de Jézus a nevük (videóval)
  • Az 50 platinalemezes banda Magyarországon
  • Nincs menekvés, itt a teológiai hip-hop!
  • A Rage Against the Machine gitárosa a kapitalizmus ellen
  • A Gibson-gitárok miatt irtják az esőerdőket?
  • Nem Patti Smith bűneiért halt meg Jézus?
  • Holnap lesz a legnagyobb keresztény fesztivál!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.