Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-08 10:00:00

Ritkaságszámba megy az asztali áldás

Hogyan imádkoznak Európában?

Németországban csak minden nyolcadik ember megy családjával vagy partnerével együtt istentiszteletre, derült ki egy friss német felmérésből.

Vasárnaponként inkább kirándulnak, múzeumba mennek vagy otthon pihennek a német emberek – egyre ritkábban járnak ezen a napon templomba. A Nürnbergi Piackutató Intézet (GFK) legújabb felméréséből kiderült, hogy a német emberek 11,8 százaléka megy vasárnaponként családjával vagy partnerével Istentiszteletre. Még ritkábban mondanak együtt asztali imát. A megkérdezettek csupán 8 százaléka állította, hogy evés előtt közösen imádkoznának. A 70 év feletti megkérdezettek 26 százaléka jár rendszeresen Istentiszteletre.

Joachim Lask neves családszakértő a rituálék fontosságát hangsúlyozza. „A reggeli, napi és esti rituálék biztonságot és rendet teremtenek a család életében” – mondja. Az étkezés előtti hálaadásnak még egy fontos szerepe van, a gyermekeknek az étkezés értékét közvetíti. A családi stabilitást erősíti a közös templomba járás is. „A közös hálaadásban és istendicséretben egyesül legszorosabban a családi közösség” a szakértő szerint. 


A svájci lakosság 80 százaléka vallásos

A svájci lakosság 38 százaléka állítja, hogy hetente vagy akár naponta imádkozik. A Bertelsmann Alapítvány legfrissebb felmérésében 18 országban vizsgálta az emberek vallási szokásait. Eszerint a svájci lakosság 80 százaléka vallásos, 22 százaléka pedig mélyen vallásos. Így a vizsgált európai országok között Svájc a harmadik helyen áll, a katolikus Olaszország és Lengyelország mögött.

Ez a vallásosság – mutatja a tanulmány is – az emberek hétköznapi életében alig érezhető. A megkérdezettek 30 százaléka állította, hogy még sohasem imádkozott. 28 százalékuk viszont rendszeresen imádkozik, 15 százalék naponta akár többször is, 13 százalék pedig minden nap elalvás előtt. A megkérdezettek 22 százaléka csak a templomban fohászkodik, 9 százalékuk pedig ha nehéz helyzetbe kerül, 3 százalék ünnepnapokon, 2 pedig leginkább evés előtt. Legritkábban a 15 és 29 évesek imádkoznak. 44 százalékuk sohasem mond imát, az 50-75 év közötti embereknél ez csak 21 százalék.

Ausztriában az ateisták száma az utóbbi 10 évben megduplázódott. A 30 év alatti osztrákok kevesebb, mint fele vallja magát vallásosnak. 4 százalékuk pedig ateistának mondja magát. Leginkább vidéken figyelhető meg az eltávolodás a vallásos élettől, derült ki egy tavalyi felmérésből.


-bcs-

(Forrás: NZZ Online, pro-medienmagazin)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.