Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-11 08:50:00

Elégették a modell képeit Indiában

Fürdőruhás istennő: hatalmas a botrány

A gazdagság hindu istennőjével díszített fürdőruhát mutattak be egy Ausztrál divatshow-ban. India tiltakozik, több helyen elégették a modellek fürdőruhás fotóit.

Az Allahabad-i Legfelsőbb Bíróság egyenesen figyelmeztetésben részesítette a Hindustan Times című napilapot, amiért az leközölte a Lakshmi istennő képmásával díszített fürdőruhában pózoló modellek fotóját. A divatbemutatót múlt héten rendezték Sidney-ben, ami Ausztrália egyik legnagyobb médianyilvánosságot kapó eseménye a nemzetközi divatvilágban. Az inkriminált fotókat rengeteg lap leközölte világszerte, ami tiltakozásokat váltott ki egész Indiában.

A tiltakozásokat radikális hindi politikai erők (a Vishwa Hindu Parishad, a Shiv Sena és a Bajrang Dal) szervezték. Indiai források szerint ők vitték utcára az embereket, akik Ausztrál-ellenes jelszavakat kiabáltak, és Lisa Blue-t, a fürdőruha tervezőjét gyalázták. Az egyik tiltakozó elmondta a Reuters helyszíni tudósítójának, hogy többüket őrizetbe vették az események után, de nem sokkal ezután el is engedték őket.

Istennő a modellen - a vihart kavaró fürdőruha

„Ez az eset hinduk millióinak a lelkébe gázolt bele, ami nem intézhető el egy sima bocsánatkéréssel. Úgy érezzük ez szándékosan kitervelt akció volt, aminek kizárólag az olcsó hatáskeltés volt a célja” - fogalmazott a tüntetés egyik szervezője.

Kormányközi bocsánatkérést követelnek

A bíróság kedden állásfoglalást adott ki, amit megküldött az indiai Sajtótanácsnak, valamint felkérte a kormányhivatalokat, hogy reagáljanak a leiratra. Az állásfoglalás szerint az indiai kormányak hivatalos úton is jelezni kellene az ausztrál kormány felé, hogy az inkriminált fürdőruha milyen hatást tett a hindu közösségre. A tiltakozók több felhívást is közzétettek, amiben a fotókat publikáló újságok elleni bojkottra hívják fel a figyelmet, valamint hivatalos lépéseket követelnek Ausztrália és a divattervező ellen.

Ugyanakkor több lap is lehozta Lisa Blue divattervező közleményét, amelyben bocsánatot kér amiatt, ha bárkinek az érzéseit, vagy vallási meggyőződését megsértette volna. Mint fogalmazott a célja nem a provokáció volt, pusztán az, hogy „ünnepelje a kultúrák sokszínüségét”. A gyártó cég közölte, hogy a fürdőruhák gyártását és az árusítását azonnali hatállyal felfüggesztették. A cég képviselője sajnálatát fejezte ki amiatt is, ha bármilyen formában megsértették volna a vallásos hinduk érzéseit a fürdőruhával.

 

Az istennő
Lakshmi a gazdagság és a szerencse istennője a hindu hiedelemvilágban, Vishnu hitvese. Az ábrázolásokon vagy Vishnu lábainál foglal helyet, vagy mellette áll illetve ül. Amikor valamely templomban Vishnuval együtt imádják, akkor kettő, amikor pedig egyedül, akkor négy karja van. Születéséről annyit tudni, hogy a tejóceánból jelent meg, amikor a félistenek és a démonok a nektárt köpülték. Lakshmít rendszerint elbűvölően gyönyörűnek írják le, amint egy lótuszon áll vagy ül, s gyakran lótuszvirágot tart a kezében.

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.