Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-31 13:43:00

Drámai következményekkel jár a szelektív abortusz

Férfigettók a Távol-Keleten

Megrendítő sors jut a mai, dél-kelet ázsiai lányoknak. Indiában a teheneket is jobban megbecsülik a nőknél, akiktől családtagjaik viszont azt is elvárják, hogy fiúkat szüljenek.

A 2004-es dél-kelet ázsiai cunami pusztításait követő hónapokban, amikor az India könnycseppjének is nevezett Srí Lanka a segítséget nyújtó nyugati világra emelte könyörgő tekintetét, a szigetország fővárosában szinte megkövezték ismerősöm barátnőjét, mert a magyar (vagyis fehér) fiú kézen fogva sétált vele az utcán. Nem sokkal később Colombo egyik előkelő szállodájának társalgójában ültem, s miközben odakint, a trópusi hőségben épp javában dübörgött a 21. század, elképedve hallgattam a szomorúan derűs tekintetű lány és barátnői dermesztő történeteit a szebbik nemet Ázsiában érő, csaknem mindennapos megaláztatásokról.


Az egyenlőtlenség legalján


Az egykori Ceylon mai népe portugál, holland és angol gyarmatosítóinak köszönhetően sokkal inkább európaizálódott, mint csaknem karnyújtásnyira élő indiai testvéreik, s ugyan többnyire buddhisták, de évezredek óta fennálló kasztrendszerüket ők is máig megőrizték. Ez a rendszer pedig semmi mást nem hirdet, mint azt, hogy az emberek egyenlőtlennek születtek, a nők pedig korántsem olyan szerepet töltenek be a társadalomban, mint azt itthon megszoktuk. A szülők újsághirdetésekben keresik a gyereküknek megfelelő párt, és egyebek mellett azt is tiltják, hogy fehér, ellenkező nemű nyugatival érintkezzenek.

Emberünk és barátnője tehát nem keveset kockáztatott, amikor fényes nappal az utcán e mélyen megrögzött társadalmi konvenciók mellett felvállalta szerelmi kapcsolatát. Volt, aki követ ragadott, de szinte mindenki ordítozott, mocskolta és szidta őket. Mindez néhány éve történt, de Ázsia eme szegletéből ma sem érkeznek megnyugtató hírek.


Szándékosan éheztetett lányok

Indiában például a legtöbb alultáplált a kislányok között található. Csillogó megapoliszok utcáin vézna, csontra soványodott, teljesen elhanyagolt lánykák milliói ténferegnek, miközben fel-alá száguldoznak a luxusautók, s a járdákon szándékosan éheztetett lánycsecsemők sírdogálnak az erőtlenségtől elcsukló hangon. Ennek az egyre inkább szembetűnő nemi diszkriminációnak a hátterére mutatott rá a napokban a Torontói Egyetem kutatóinak a The Lancet orvosi folyóiratban közölt tanulmánya.

A kanadai kutatók szerint Indiában (de más távol-keleti országokban, így Kínában vagy Dél-Koreában) most az a módi, hogy a szülők már jó előre tudni akarják leendő gyermekük nemét, s ha a magzat lánynak bizonyul, megszakítják a terhességet.

Ugyan az abortusz Indiában engedélyezett, s 1994-től a hatóságok tiltják a születendő gyermek nemének felfedését, a szabályokat széles körben kijátsszák. Az orvosokat jobban ösztönzik ultrahangos vizsgálataikból származó bevételeik, mint a tiltott vizsgálatokért járó esetleges bírság elenyésző összege. A kutatók szerint ez a piac évente százmillió dolláros forgalmat bonyolít le, és kevés az esély arra, hogy a törvényt valamilyen szinten betartsák. Ezt támasztják alá a statisztikai adatok is: 800, orvosok ellen indított bírósági eljárásból csak 55 esetben született jogerős büntetőítélet.

Ijesztő adatok

Mindennek következményeként ma Indiában mintegy 600 ezer leánymagzat méhen belüli életét szakítják meg, ahhoz képest, hogy tíz évvel ezelőtt – nemre való tekintet nélkül – összesen 410 ezer abortuszt hajtottak végre. Az országban ma a hat év alatti korosztályban 1000 fiúra 914 lány jut, miközben tíz éve még az akkori 1000:927 arány is feltűnő volt.

Ugyancsak a statisztikák szerint 1980 és 2010 között kevesebb lány született a városokban, mint a vidéki régiókban, a szelektív abortusz pedig gyakrabban fordul elő a tanultabbak vagy gazdagabbak háztartásaiban, miközben az írástudatlanság elleni harcnak és a jövedelmek emelkedésének is a mind gyakoribbá váló terhesség-megszakítás lett a hozadéka.


A gondoskodó fiú és a pénz


Indiában azért részesítik előnyben a fiúkat, mert a lánygyermek kiházasításának magas a költsége. A szülők gyakran eladósodnak a házasságkötés- és amiatt, hogy ki tudják fizetni a lánnyal járó hozományt. Ezzel szemben egy fiú feleséget és hozományt visz a házhoz.

A legfrissebb népesség-összeírási adatokból viszont az is kiderül, hogy a lányokat a legsúlyosabban a két gazdag északi államban, Pandzsábban és Harijánában bántalmazzák. Annak ellenére, hogy az újdelhi kormány és a helyi hatóságok folyamatosan ösztönzik és komoly összegekkel segítik a lánygyermekek nevelését, India belügyminisztere, G. K. Pillai a népszámlálás eredményeit ismertetve nemrég mégis keserűen jegyezte meg: „Az utóbbi negyven év intézkedéseinek nem volt semmilyen hatása”. Az eszme, hogy „a fiú gondoskodik rólad öreg napjaidban” erősebbnek bizonyult.


Felborult az egyensúly Kínában

Ugyanez a filozófia érvényesült Kínában is, ahol a születések számát korlátozó, 1979-ben bevezetett politika kedvezett a társadalom többségét, elsősorban a falvakban élő családok zömét átható óhajnak, miszerint inkább fiú örököst szeretnének. Ilyen módon azonban legalább huszonöt millió kínai férfi marad magára a lánymagzatok szelektív abortusza miatt, amely felborította a nemek természetes egyensúlyát Kínában.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA statisztikai kiadványa, a World Factbook szerint az Egyesült Államokban 1000 megszülető fiúra 955 lány jut. Kínában ez az arány 1000:885. Dudley J. Poston jr. és Karen S.Glover, a texasi egyetem kutatói már 2005-ben rámutattak arra, hogy az 1980-as évek óta Kínában több fiú születik, mint lány. Szerintük ez az egyensúlybomlás 2015 körül fogja éreztetni hatását és 2030-ig tart.

„A feleslegessé vált férfiak” miatt az amerikai tudósok nem zárták ki annak lehetőségét, hogy „férfigettók” alakulnak Pekingben, Sanghajban és más nagy városokban, ahol növekedne a bűnözés, a prostitúció, valamint a szexuális úton terjedő betegségek aránya. Még azt sem találták elképzelhetetlennek, hogy „férfiforradalom” tör ki szerelemhiány miatt.


Kicsi a világ...

De mi történt a Srí Lanka-i szerelmes párral? Bizonyítandó a mindenki által jól ismert tényt a világ kicsiny voltáról, két évvel ezelőtt a lány véletlenül Budapesten keresztezte utamat a Keleti pályaudvar környékén. Bizonyára nem véletlenül járt Magyarországon, a magyar fiatalember iránti érzelmei erősebbnek bizonyulhattak a durva atyai szónál, az évezredes hagyományoknál, sőt, megvívhatta saját, női forradalmát, és kitörhetett a colombói béklyókból. De mindezt hirtelen csak elképzelni tudtam, és továbbálltam, mert nem akartam megszólítani és kérdezősködni. Szeretem a happy endet.


Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.