Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-28 07:30:00

Nem mindegy, hogy milyen módon hantolják el szerettüket

Fényűző temetések Dél-Afrikában

A dél-afrikai temetések többsége olyannyira extravagáns szertartásokká vált, hogy a gyászoló hozzátartozók súlyos pénzeket hagynak a temetkezési vállalkozóknál.

Ha valaki elhalálozik Dél-Afrikában, akkor a rokonok, ismerősök meglátogatják a hallotasházat, így fejezve ki együttérzésüket a hozzátartozókkal. A halál beálltától a temetés utáni fogadásig a családnak biztosítania kell ezen emberek ellátását, különben szégyenben maradnának.


Adósságcsapda

Egy 2004-es felmérés szerint a dél-afrikaiak több időt töltenek temetéseken, mint esküvőkön vagy éppen a fodrásznál. A szokások azóta sem változtak. A temetés előtti éjszakán virrasztást tartanak, és ha kiterjedt ismeretségi köre volt az elhunytnak, akkor bizony nem nagy termet kell bérelnie a családnak.

Molefi Kupane az egyik legnagyobb temetkezési vállalatnak a vezetője a BBC-nek elmondta, hogy szombatonként 40 temetést vezényel le. Meglepő módon azonban elítéli azokat az embereket, akik adósságba hajszolják magukat a temetések miatt. Elmesélte, hogy nagyon sok esetben találkozott már szegény emberekkel, akik képesek elherdálni a kevéske megtakarított pénzüket vagy ami még rosszabb: kölcsönből rendeznek fényűző szertartásokat.

Amikor pedig megkérdezik őket, hogy miért adósítják el önmagukat - de az is könnyen lehet, hogy még a gyermekeiket is- egy temetés kedvéért a válasz szinte mindig ugyanaz: elhunyt szerettük megérdemli, hogy pompás elhantolás járjon neki. A drága koporsók, a halottat méltató beszélők, a pap, valamint a szertartás utáni zenés-táncos mulatság költségei egy esküvőjével vetekednek.


Csak a látszat számít?

A Soweto közösség általában Kupane vállán sírja el bánatát, és úgy tekintenek a temetkezési vállalkozóra, mint aki súlyos terhet vesz le a vállukról. A férfi elmesélte, hogy a temetések megszervezésén túl foglalkozik a hozzátartozókkal, vigasztalja őket, sok esetben pszichológusi szerepet tölt be. Elmondta: hiába él a temetések lebonyolításából, néha megpróbálja lebeszélni a szegényebbeket a drága temetésekről.


Fájdalom drága köntösbe csomagolva. (Fotó innen)

Kupane a BBC-nek elmondta, hogy társadalmi hovatartozástól függetlenül drága autókat bérelnek a hozzátartozók a nagy napra, designer ruhákat és márkás napszemüvegeket öltenek magukra. A ruhák és öltönyök azonban nem feketék, inkább színes holmikat viselnek e napon az emberek. Kupane szerint a 21. században a fekete mellett ugyanúgy a gyász színévé vált a sárga, piros vagy zöld szín is. Ami viszont furcsa, hogy ezek a kiöltözött emberek csupán kellékeknek tűnnek, hiszen nem vesznek részt aktívan a szertartáson: nem énekelnek, nem nyújtják karjukat a gyászolóknak.

Miután elhantolják a halottat, csak akkor kezdődik igazán a mulatság. A vendégeket az elhunyt családtagjai hatalmas ebéddel várják. Az italozás, éneklés és tánc sem hiányozhat az ilyen eseményekről, egy turista nagy valószínűséggel inkább gondolna eljegyzési vagy születésnapi partira, mint halotti torra. A családtagok kivétel nélkül azt mondják: az elhunyt megérdemli a tisztességes szertartást és azt is, hogy méltassák őt az ismerősök.

Kupane végezetül a BBC-nek elmondta: a volt apartheid rendszerű Dél-Afrikában még mindig nagy a szegénység, ezért ingyen temeti el sok esetben azokat az embereket, akiknek a hozzátartozói egy deszkakoporsót sem tudnak maguknak megengedni. Arra a kérdésre, hogy hogyan képzeli el a saját temetését, elmondta: azt akarja, hogy egy énekes asszony csodaszép hangon énekelje el az Ithemba Lami című kedvenc dalát.

 

mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.