Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-15 07:49:00

A műszaki igazgató szerint teljesen új irányt vesz a média

Facebook forradalom várható a hírszolgáltatásban is

Bret Taylor, a Facebook műszaki igazgatója szerint a közösségi oldalak a közeljövőben elsősorban a médiát fogják közösségivé formálni. A legnagyobb feladat most olyan verziót alkotni, ami minden mobiltelefonon képes működni.

Az utóbbi években a piac mind nagyobb szeletét foglalják el a fejlett technológiájú mobiltelefonok, melyek alkalmasak a hírszolgáltatások teljes spektrumának kezelésére. Felméréseik szerint egyre gyakoribb, hogy az emberek nem az otthoni számítógépükön vagy laptopjukon interneteznek, hanem a mobiltelefonjukon. Ezzel kapcsolatban a Facebook  számára a legnagyobb kihívást jelenleg az jelenti, hogy szolgáltatásaikat minden lehetséges formában elérhetővé tegyék. - nyilatkozta Taylor.

– Az internetes tartalomszolgáltatóknak komoly fejtörést okoz, hogy a mobilkészülékeket különböző típusú operációs rendszerek működtetik, amelyek mind egyedileg kódolt honlapokat igényelnek. Ezért, amikor a Facebook egy frissítést hajt végre, nem elég a honlap számítógépeken futó verzióját megújítani, de ugyanezt el kell végezni a iPhone, Blackberry és Android rendszerekkel futó telefonokon is. Ezért a nagy feladat egy olyan verziót alkotni, ami minden mobiltelefonon képes működni – foglalta össze az igazgató, aki úgy látja: a közösségi oldalak a közeljövőben elsősorban a médiát fogják közösségivé formálni.

– A Facebook nemcsak egy kapcsolattartásra alkalmas oldal, hanem olyan cégek is használják, akik közösségi technológiákat akarnak beépíteni az alkalmazásaikba. Jelenleg a legnagyobb számítógépes játékokkal foglalkozó cég: a Zynga is közösségi játékok fejlesztésére koncentrál, és minden alkalmazásuk fut a Facebookon. Vállalkozásuk piaci részesedése nagyobb, mint az Electronic Arts-nak, amit az utóbbi évtizedek legnagyobb játékkészítőjeként tartott számon a szakma. Úgy látom, a média és a hírszolgáltatás területén egyszerre lesz mind nagyobb a közösségi oldalak hatása – tette hozzá Taylor.

A Facebook az internetes világ egyik, ha nem a legnagyobb sikere az elmúlt évtizedben. Jelenleg kb. 600 millió felhasználója, 2000 alkalmazottja és 12 irodája van világszerte. Alapítója és tulajdonosa Mark Zuckerberg a Forbes magazin szerint - megelőzve az ENSZ-főtitkár Ban Ki-moont - a negyvenedik legbefolyásosabb ember a világon. A Facebook Inc. – az orosz Digital Sky Technologies és az amerikai Goldman Sachs összesen 500 milliós befektetése után – jelenleg körülbelül 50 milliárd dollárt ér. Ennél csak a Google Inc. ér többet, közel 200 milliárd dollárt.

Egyiptom Facebook-forradalma
„Ha fel akarsz szabadítani egy társadalmat, csak adj nekik internetet!” - állítja Wael Ghonim a Google marketing menedzsere, az egyiptomi forradalom egyik emblematikus figurája. Ghonim szerint a forradalom igazából már tavaly nyáron elkezdődött a Facebookon, különböző videók terjedésével. Az első januári tüntetések megszervezésében is kulcsszerepe volt a közösségi oldalnak, ahol „eseményként” hirdették meg a demonstrációk helyszínét és idejét. Az egyiptomi hatóságok az internet blokkolásával próbálkoztak - ami nagyon sikertelennek bizonyult – így pár nap után újra elérhetővé vált a világháló.
Az internet és a közösségi oldalak óriási politikai szerepének bizonyítékát láthattuk Egyiptomban. Ilyen hatással bizonyára még Facebook-alapítók sem számoltak.

(forrás:BBC)
Bayer Áron

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Facebook
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele
  • India nem tűri tovább a vallásellenességet
  • Orbán Viktor újévi köszöntője a Faceboookon
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Disznót vág lemondása előtt az államtitkár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.