Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-20 10:00:00

A betegek igényei az elsők?

Egyre több orvostanhallgató bojkottálja az abortuszt

Egy friss felmérés szerint a brit orvostanhallgatók fele nem végezne terhességmegszakítást, sőt még az abortusz oktatását is bojkottálják.

Előfordulhat, hogy a teherbe esett nők nehezebben tudnak majd abortuszt elvégeztetni a jövőben, mert egyre több orvos tagadja meg a beavatkozást − írja a Journal of Medical Ethics című brit orvosetikai folyóirat. A brit orvosi egyetemisták körében nemrég végzett felmérés szerint a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy az orvosoknak lehetővé kellene tenni, hogy megtagadjanak minden olyan beavatkozást, ami erkölcsi, kulturális vagy vallási elveikkel ütközik, például fogamzásgátló gyógyszerek felírását vagy olyan páciensek kezelését, akik alkohol vagy egyéb drog befolyása alatt állnak.

Az abortusz kérdése váltotta ki a legnagyobb indulatokat a megkérdezett 733 orvostanhallgató körében. Kiderült, hogy a diákok harmada veleszületett magzati rendellenesség esetén nem végezne abortuszt a 24. hét után, negyede a 24. héten belül is megtagadná a beavatkozást, ha a terhesség a fogamzásgátlás elmaradásának az eredménye, és minden ötödik diák mondta, hogy nem végezne terhességmegszakítást nemi erőszak áldozatai esetében – számolt be az eredményekről az egyik kutató. Sophie Strickland szerint az abortusz iránti megnövekedett igényt figyelembe véve előfordulhat, hogy a jövőben a nők nehezebben jutnak majd az egészségügyi szolgáltatáshoz.


A muszlimok a legmegtagadóbbak

A vizsgálatban részt vevők 45,2 százaléka hisz abban, hogy az orvosoknak jogukban áll megtagadni a kezelést, ha az személyes meggyőződésükkel ütközik, 40,6 százalékuk viszont az ellenkezőjét gondolja. A beavatkozások megtagadásának a joga a muszlim orvostanhallgatók körében a leginkább támogatott: 76,2 százalékuk ért vele egyet, de a zsidó diákok 54, a protestánsok 51,2 és a katolikusok 46,3 százaléka is így gondolkodik. „Ha majd végzett orvosként minden most megkérdezett a lelkiismerete szerint cselekszik, és megtagad bizonyos beavatkozásokat, sokuk szakmai működése lehetetlenné válhat” – hívta fel a figyelmet Strickland.

Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztériuma is elismerte, hogy egyre több a terhességmegszakítási szolgáltatásokkal kapcsolatos fenntartás, és egyre kevesebb orvos hajlandó elvégezni a beavatkozást – írja a Guardian brit napilap cikkében. A Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) úgy fogalmazott: „Növekvő probléma, hogy az orvosjelöltek úgy döntenek, nem vesznek részt a terhességmegszakításról szóló oktatásban, így az abortuszszolgáltatás jövője aggályossá válik.”


Az abortuszért és ellen. Kép innen.

Ann Furedi, a Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat (British Pregnancy Advisory Service) vezetője szerint „az orvosi egyetemen egyre ritkábban oktatják az abortuszt, és nem elvárás, hogy a diákok megértsék, miért fordulhat elő a nem kívánt terhesség, és ez milyen problémákat hozhat magával. Nekünk, akik a reproduktív egészségvédelemben dolgozunk, célunk, hogy a fiatal orvosok megértsék, miért van szükség abortuszra, és hogy a nőgyógyászat egy olyan hivatás, amire büszkének lehet lenni.”

A brit doktorok szakmai szabályozó testülete (General Medical Council) kimondja: az orvosoknak tovább kell irányítaniuk a beteget, ha valamiért megtagadják a kezelést. „Azt is világossá tesszük azonban, hogy az orvosnak ezt felülíró kötelessége a kezelésre szoruló betegek ellátása, bármi okozza is az egészségügyi szükséghelyzetet. Nem fogadható el, hogy egyesek úgy döntenek, személyes meggyőződésük miatt nem kezelnek egy bizonyos beteget vagy betegcsoportot, például mert a páciens alkohollal vagy drogokkal él” – mondta Peter Rubin, a testület elnöke.


A betegeket nem érheti kár

A Brit Orvosegyesület (British Medical Association) álláspontja, hogy az orvosok és az orvostanhallgatók visszautasíthatják ugyan a részvételt olyan orvosi eljárásban, ami kényelmetlenül érintik őket, de a betegeket semmilyen ártalom nem érheti e döntésük miatt. Kötelességük továbbá megfelelő információval ellátni a hozzájuk fordulókat, hogy lehetőségük legyen az egészségügyi rendszeren belül máshol segítséget keresni − tette egyértelművé az egyesület orvosetikai bizottságának a szóvivője.

A brit szakminisztérium nyilatkozata szerint mindig a betegek egészségügyi igényei az elsők, és a praktizáló szakembereknek ezzel tisztában kell lenniük. Diszkriminálni vallási vagy egyéb meggyőződés miatt törvényellenes, és a jog nem hatalmazza fel az embereket arra, hogy olyan módon juttassák érvényre meggyőződésüket, hogy az mások életére legyen hatással, még akkor sem, ha azt állítják, hogy a vallásuk vagy a hitük megköveteli tőlük, hogy úgy cselekedjenek. Minden betegnek joga van alapos és tisztességes egészségügyi ellátáshoz. Az általános egészségügyi szolgálat alapszabálya és egyenlőségi törvénye meghatározza ennek jogi keretét és alapelveit.
 

mi

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.