Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-07 12:36:00

A szülők is bedőlnek

Egyre nő a kényszerprostituáltak száma

Évente félmillió nőt hurcolnak Nyugat-Európába prostituáltként. Egy svájci keresztény misszió az áldozatok megmentését tűzte ki célul.

A férfiak naponta többször nekiesnek Alinának. Nyers erőszakkal újra és újra meggyalázzák a fiatal lányt. Alina nem sokáig tud védekezni, többször ájulásig verik, ellenállása lassan megszűnik. A futtatók ezt a folyamatot nevezik „betanításnak”, ezzel a kegyetlen, jól bevált módszerrel törik meg a lányok méltóságát és akaratát.


A betanítás

Alina egy azok közül a nők közül, akik világszerte a kényszerprostitúció áldozataivá válnak. Az ENSZ becslése szerint évente 500 000 nőt hurcolnak Nyugat-Európába, ahol prostituáltként adják, veszik őket. A nő- és gyermekkereskedelem túlnyomórészt Európa gazdag, nyugati országaiban hódít. Svájc ezekhez tartozik, és az Emberkereskedelemért Felelős Koordinációs Osztály - Koordinationstelle Menschenhandel, Menschenschmuggel - (KSMM) adatai szerint, évente körülbelül 3000 nőt visznek Svájcba és kényszerítik őket prostitúcióra.
Irene Hirzel, a svájci Keresztény Keleti Misszió Nő- és Gyermekkereskedelem (Misszió) munkacsoportjának projektvezetője azokért a nőkért és gyermekekért harcol, akik az emberkereskedelem – különösen a szexipar – áldozataivá váltak. A munkacsoport vezetője megdöbbentő részleteket tárt fel a szerencsétlen sorsú lányokkal kapcsolatban.


Európai dráma

Egy moldovai asszony, nevezzük őt Maruskának, sikertelenül keresett munkát külföldön. Végre állást talált az egyik nyugati országban. Férjét és gyermekeit otthon hagyta, több asszonnyal együtt egy másik országba vitték őket, egy távoli, eldugott helyre kerültek. Csak ott derült ki számára, hogy eladták és szexrabszolgaként kell dolgoznia.
A kétségbeesett Maruska elhatározta, hogy két másik asszonnyal megszökik. Sorstársnőit menekülés közben megölték, ő pedig alig élte túl a kísérletet. Kirándulók találtak rá az erdőben, életveszélyes állapotban volt, azonnal kórházba szállították. Maruska hónapokkal később ébredt fel a kómából, és csak arra emlékezett, hogy Moldovából jött. Hazavitték. Otthon a férje elhagyta, mert nem hitt az asszonynak.
A testileg és lelkileg is súlyosan sérült nő magára hagyva, teljesen elszegényedve élt falujában.  Irene Hirzel meglátogatta az asszonyt, és többéves tervet dolgozott ki számára, mellyel biztosíthatja Maruska testi és lelki gyógyulását.


Hatékony megelőzés

A megelőzés és a megmentés folyamata mindig intenzív, éveken át tartó munkát jelent. A szakemberek - orvosok, pszichológusok, és szociális munkások - gondozzák és támogatják az áldozatokat. A szervezet teljes körű támogatást kínál, az iskola, a továbbtanulás és a szakképzés terén is. A programok célja, hogy az érintettek önállóvá váljanak, és idővel képesek legyenek önmagukon segíteni. A Misszió szerint a Kelet-Európában semmibe vett nő- és gyermekkereskedelem leküzdésének leghatékonyabb módszere a megelőzés.


A csábítás ára

A Misszióban a kényszerprostitúció áldozataivá vált nők és gyermekek Európa legszegényebb országaiból származnak, általában széthullott, gyakran nagyon szegény családokból jönnek, nincs perspektívájuk. Az ázsiai országokban, ahol óriási a nyomor, a semmit sem sejtő szülőknek azt ígérik, hogy lányuk iskolába fog járni, jobb sorsa lesz, így a szülők boldogan adják el őket. Irene Hirzel szerint a marginális gazdasági helyzet, a munkanélküliség, és a kilátástalanság miatt egy jobb élet reményében dőlnek be a szülők a hamis ígéreteknek.


A nepáli szexturizmus

Ázsiában régóta virágzik a gyermekkereskedelem. Sok férfi úgy gondolja, minél fiatalabb egy lány, annál kisebb a valószínűsége, hogy AIDS-fertőzött. Emellett rengeteg pedofil utazik ide a világ minden részéről. Nepálban évente mintegy 12.000 kislány tűnik el, sokukat indiai bordélyházakba viszik, vagy emberkereskedelmi hálózatoknak adják el őket. A sokszor nyolc évnél is fiatalabb gyerekek jelentős hányada arab országokban köt ki.
Kevés lány éli túl a tragédiát, de ha igen, akkor többnyire betegek lesznek. A Misszió egyik fő feladata az áldozatok kiszabadítása, ehhez azonban mindig szükség van a helyi hatóságokkal való szoros együttműködésre. Sajnos a legtöbb megmentett gyermek már AIDS-fertőzött, számol be tapasztalatairól Irene Hirzel.


A misszió Svájcban

A Keresztény Keleti Misszió nem titkolt célja, hogy a svájci embereket is érzékennyé tegye a súlyos téma iránt. A Misszió többek között a pornográfiáról is szervez tanfolyamokat, mivel a pornófogyasztás, a nőkereskedelem és a prostitúció szoros kölcsönhatásban állnak. A Keresztény Keleti Misszió egy olyan petíciót is aláírt, mely tartalmazza a kiskorúak védelméről szóló egyezményt. Bár az egyezménnyel már korábban 35 ország egyetértett, Svájc sokáig tétovázott. Svájcban ugyanis a kiskorúsági határ megengedi, hogy a fiatalok 16 évesen legálisan prostituáltként dolgozzanak.


Forrás:
http://livenet.ch/

Bander Csilla

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Prostitúció
  • Saját anyja adta el örömlánynak
  • Eladta a lányait prostituáltnak (interjú)
  • A prostituáltak védőszentjét ünnepeljük
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Orgiák állami pénzeken
  • Nem egyszerű a prostitúció elleni harc
  • A svéd nagykövet szerint a prostitúció gyorsan növekvő illegális üzletág
  • Magyar prostituáltakat mentenek Svájcból
  • Egy véren vagyunk megváltva romák és magyarok (dokumentumfilm)
  • Családi vállakozások kezében a magyar prostituált biznisz?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.