Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-21 20:35:00

Évente csak egyszer kell megtankolni

DiCaprio elsőként viheti haza a luxus-hibridet

A híres színész kapja meg elsőként a 2012-es Fisker Karma hibrid járgányát, mely a luxus köntösébe bújtatva kínálja a környezetvédelmet, vagy fordítva.

A „zöld” autó inkább hajaz Jaguárra, mint Toyota Priusra. Ez utóbbi a hibrid autók üttörőjének számít. A lenyűgöző külsejű járgány Henrik Fisker tervező keze munkáját dicséri, akinek a BMW Z8-s sportcsoda is a nevéhez fűződik, de ő volt az Aston Martin korábbi tervezője is.


Aggódik a tigrisekért és nem biciklizhet

Di Caprio híres filmszerepei (Titanic, Inception, stb.) mellett lelkes környezetvédőként is tevékenykedik. Inkább választja a repülőgépek turista osztályait, mintsem igénybe venné a magágépeket. A hírek szerint napkollektorokkal szerelte fel házát. 2006-ban vásárolt egy Toyota Priust, tavaly egy Tesla Roadstert (elektromos sportautó, 109 ezer dollárnál indul). A Tesla cég egyébként 1650 járművet adott el ebből a típusból. A színész a tigrisek életéért is aggódik, 2010-ben 1 millió dollárral támogatta az orosz nagymacskák védelmét.

Tény, hogy gyalog vagy biciklivel egyszerűbb lenne óvni a természetet, de az olyan színészóriások, mint DiCaprio nem engedhetik meg maguknak ezt a luxust az időhiány, a lesifotósok és a tolakodó rajongók miatt sem. A hibrid Fiskar Karma mind megjelenésében, mint pedig az általa nyújtott tudásban illeszkedik DiCaprio igényeihez: szép is, okos is, védi a környezetet. Nem mellesleg a színész neve garanciát jelent a cégnek is.


Mit tud ez a szépség?

A Fisker autógyárat 2007-ben alapították, az autókat a finnországi Valmetban szerelik össze, szám szerint ötöt hetente. Idén novembertől bővítik az üzemet, hiszen óriási a kereslet a bio-kocsik iránt, így a tervek szerint jövő év elejére már 3000 új boldog tulajdonos taposhat a gázpedálra. Forintosítva 27 millióba kerül a csodajárgány, ami persze soknak tűnhet első olvasatra, de ha jobban meggondoljuk, rájövünk, hogy tényleg sok. 

 


Fisker Karma 2012. Környezetvédelem újraértelmezve. Fotó innen


És akkor a részletek: egyedi alumínium térhálós vázzal rendelkezik, középen helyezték el az akkumulátorcsomagot, a hátsó kerekeket két elektromotor hajtja. A tetejére napkollektorokat szereltek, amely feltölti a lítium-ion akkumulátorokat és a klímáról is gondoskodik. Ha lemerülnek a telepek, akkor 264 lóerős, négyhengeres turbómotor gondoskodik a vezetésélményről. Az autó hibrid, négyüléses kupé (családosok ne is álmodjanak róla). Már 2008-ban bemutatták a detroiti autókiállításon, de csak 2011-ben vált valósággá. A tankolást tekintve a Fisker 100 mérföldet (1,6 kilométert) bír megtenni egy gallon (3,7 liter) benzinnel. Henrik Fiskar szerint ha napi 50 mérföldet tesz meg valaki, akkor elég csak egyszer tankolni évente. Ez azért eléggé lenyűgöző.

 

–mi (forrás: CSMonitor)

 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.