Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-24 16:28:00

Anima naturaliter christiana

Brit tudósok szerint az ember hívőnek születik

Hogy néz ki Isten? Mi van a halál után? Előbb-utóbb minden gyermek feltesz metafizikai kérdéseket. Szülő legyen a talpán.

A gyermekeknek sok kérdésük van a vallásról és a hitről – mondja Michael Schnabel német katolikus teológus, a Müncheni Egyetem tudományos munkatársa. – Nem kell nekik kiselőadást tartani, de őszinteséget várnak. Minél egyszerűbb a válasz, annál jobban illeszkedik a gyermek világképébe. 

A szakértők javasolják, hogy a szülők hangsúlyozzák: Isten azokat a gyerekeket is szereti, akik hibát követnek el. Ha a szülők ateisták, akkor is fontos megadni gyermekeiknek a lehetőséget, hogy a vallásos hagyományokat megismerjék –  véli Michael Schnabel.

 

Justin Barett brit tudós szerint a gyermekek akkor is hisznek egy felsőbbrendű létezőben, ha senki sem mesélt nekik róla. Az Oxfordi Egyetem Pszichológia Tanszékén dolgozó antropológus és pszichológus nemrégiben tízéves kutatásait így összegezte: a gyermekek természetüktől fogva hisznek a teremtésben. Még azokban a kultúrákban is, ahol a vallásos világnézetet elnyomják, a gyerekek kifejlesztenek egyfajta istenhitet a maguk számára – vallják az antropológusok.

Akkor is imádkozz, ha nem hiszel

A gyermekeknek szükségük van az ismétlésre, az imák pedig lehetőséget nyújtanak a békés szokások kialakítására.  A kisgyermekek természetüknél fogva csodálják és bámulva tisztelik a környezetüket, a növényeket, az állatokat és az embertársakat. Soha nincs kétségük afelől, hogy ami körülveszi őket, az valami nagyon titokzatos és különleges dolog.

Még az olyan szülők, akik nem hisznek Istenben, is imádkozzanak a gyermekeikkel, javasolja Wolfgang Bergmann, pszichológus a Német Evangélikus Sajtószolgálat egyik tudósításában. A német gyermek- és családterapeuta szerint az imában a gyermekek egy olyan védelmezőhöz  fordulnak, aki az apai és az anyai tulajdonságokat egyesíti. A gyermeki elképzelést a jóságos Istenről ne zavarjuk meg, ez hozzátartozik a gyermekkor költészetéhez, mondja a pszichológus.

Az egyszerű vallásosság magától alakul ki. A gyerekek a felnőttektől is sok mindent hallanak Istenről, akit hatalmasnak képzelnek el.. Úgy gondolják, Isten még a szüleiknél is nagyobb, a jókat védelmezi a rosszakat pedig megbünteti. Számukra Isten annyira valóságos, mint bármi más. Gyakran maguktól kezdenek el Istennel beszélni, ilyenkor az olyan szülők, akik maguk sohasem imádkoznak, meglepődve tapasztalják, hogy gyermekük magától imádkozik.

A pszichológus az ateista szülőknek is  azt javasolja, hogy imádkozzanak közösen gyermekeikkel, mert  így megnyugszanak és belső békére találnak. – Függetlenül attól, hogy valaki hívő vagy nem, az ima mindig a közöttük meglévő szeretet jele. Bergman azt javasolja a szülőknek, hogy legalább a tizedik életévig imádkozzanak közösen gyermekükkel. Ha egy gyermek egyedül imádkozik, az olyan mint a fogmosás, nem mindig tökéletes – állítja a családterapeuta.

Bergmann szerint a gyerekek többnyire a hétköznapi történéseket dolgozzák fel az imádság közben. Ugyanakkor  hamar megértik és elfogadják azt is, hogy kéréseik nem teljesülnek automatikusan . – Az ima nem kívánságlista, Isten pedig nem a Télapó. Mindezt meg lehet beszélni a gyerekekkel– mondja a pszichológus.

 

 Kedves Isten!
Szeretném, ha pont olyan lennék, mint Apu, csak egy kicsit kevesebb szõrrel. (Sam)

Kedves Isten!!
Köszönöm a kistestvért de én egy kiskutyáért imádkoztam
(Joyce)

Kedves Isten!
Hogyhogy az utóbbi idõben nem találtál fel egy új állatot se? Csak a régiek vannak.
(Johny)

Kedves Isten úr!
Jobb lenne, ha az emberek nem jönnének szét olyan könnyen.Rajtam három öltés van és kaptam injekciót is.
(Janet)
 


(Forrás: pro-medienmagazin.de)

 

-bander-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.