Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-02 16:17:00

Egyre több nő lesz alkoholista

Borfogyasztóból mindenivó magyarok

Hazánkban az alkoholizmus népbetegség, a legóvatosabb becslések szerint is egymillió embert érint. Korábban öt férfira jutott egy alkoholbeteg nő, ma három alkoholistából egy a gyengébb nemhez tartozik.

A szenvedélybetegség okairól, magyar sajátosságairól, és a kiút lehetőségeiről Nagy Zsolt addiktológiai konzultánssal, a Ferencvárosi Gondozó Szolgálat Írisz Klubjának vezetőjével beszélgetünk.

Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns

Hazánk neve régóta az alkoholfogyasztási listák élén szerepel. Jelenleg az Európai Unióban Luxemburg és Írország után a harmadikak vagyunk, de világviszonylatban is az első tíz között tartanak minket számon. A statisztika szerint minden magyar állampolgár 13,6 liter tiszta alkoholt fogyaszt évente, ez csak az a mennyiség, ami után jövedéki adót fizettek. Az illegális forgalom akár 7-8 literrel is megnövelheti ezt a számot. Mindennek köszönhetően Magyarországon 800 ezer és 1,2 millió személyre tehető az alkoholproblémával élő emberek száma.

 

Különféle egységek

A 10 százaléknyi alkoholista mellett a magyarok másik 10 százaléka absztinens, míg 80 százaléka szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált módon, csak társaságban,  ünnepi alkalmakkor, mértékkel iszik. A mérték az úgynevezett alkoholegység, amely országonként különbözik. Régebben az általánosan elfogadott egység fél liter sörnek, két deci bornak, fél deci töménynek megfelelő alkohol volt. Van egy szigorúbb megközelítés is, miszerint egy egység a máj által egy óra alatt lebontható alkohol, azaz 8-12 gramm. Ennyi alkohol van három deci sörben, egy deci borban, vagy egy háromcentes szeszesitalban. Férfiaknál heti 21 egység, nőknél heti 14 egység alkoholos ital elfogyasztása tekinthető normálisnak, a máj regenerálódása miatt legalább egy-két alkoholmentes nap közbeiktatása mellett. Nagyivók azok a nők, akik heti 35, és azok a férfiak, akik heti 50 egység szesznél többet fogyasztanak.

 

A megoldás válik gonddá

„Miért iszol? – kérdezte az iszákost a Kis herceg. „Hogy felejtsek.” – hangzott a válasz. „És mit akarsz felejteni?” „Azt, hogy szégyellem magam.” „És miért szégyelled magad?” "Mert iszom.” Ez a röpke párbeszéd Saint-Exupéry világhírű regényében jól rávilágít az alkoholizmus lényegére. Az alkohol ugyanis olyan rossz megoldás a különböző kérdésekre, ami később maga válik problémává.
„Az alkoholizálás mindig tünet" – ismerteti Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, aki tíz éve foglalkozik szenvedélybetegek, főként alkoholisták kezelésével. „Azért iszunk, mert nem boldogulunk az életben, nem akarunk szembenézni valamivel, önértékelési, társas kapcsolati, életvezetési problémáink vannak, vagy mert tévesen az alkoholt választjuk más siker- és örömforrás helyett. Mindemellett vannak olyan veszélyeztető faktorok, mint a családi vagy a társasági minta, az infantilis személyiség, a szeretetnélküliség, csonka családok, a megtartó közösségek felbomlása, a jövőkép hiánya, vagy a pesszimista nemzeti karakter. Vagyis egyaránt vannak személyes és társadalmi okok.”

 
 Egyre több nő kerül át a veszélyes zónába az ivás terén

 

Mitől függ a függőség?

Az alkoholisták számát az egy főre jutó szeszesital-fogyasztás, illetve a májzsugorban meghaltak aránya alapján becsülik meg. Hogy kit, és milyen kritériumok alapján nevezhetünk alkoholistának, arra sokféle megközelítés létezik. Annyi azonban kijelenthető, hogy az alkoholizmus nem mennyiségi kérdés, sokkal inkább az ivás módja, és gyakorisága segítheti elő a kialakulását.

„Az alkoholizmusnak nyolc jól körülírható kritériuma van – ilyen például az alkohol-tolerancia kialakulása, a megvonási tünetek jelentkezése, a sikertelen leszokási kísérletek, a kapcsolatrendszer átalakulása, az életvitel beszűkülése –, s ha valakinél ebből valakinél négy tartósan fennáll, diagnosztizálható az alkoholbetegség” – mondja Nagy Zsolt. „Röviden: alkoholbetegnek azt a személyt tekinthetjük, akinél a testi vagy lelki függőség is kialakult, elvesztette a kontrollt az alkohol felett, vagyis „nem ő használja az alkoholt, hanem az alkohol használja őt”. Egy másik meghatározás szerint alkoholfüggő az, aki alkoholfogyasztásával mások fizikai, társadalmi, szociális, anyagi károsodását okozza.

Az alkohol lassan ölő méreg. Mértéktelenül fogyasztva elsősorban a „belső detoxikálóként” működő májat támadja meg. Ennek leggyakoribb kezdő tünete a még regenerálható zsírmáj, az ebből kialakuló májzsugor vagy májrák azonban már visszafordíthatatlan, halálos betegség. Az alkohol növeli a vérnyomást, hosszú távon elősegíti a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát. Mindemellett jelentős rizikófaktor az általános alkoholos elbutulás, a cukorbetegség, a különböző hiánybetegségek, a hasnyálmirigy-gyulladás, illetve a szájüregi-, a gége-, a gyomor-, a máj- és a vastagbéldaganatok kialakulásában is.

 

A tévéivó, a kamikáze és szinttartó

Az alkoholizmus három fő típusát különböztetjük meg. A „tévéivó” munka után, otthon, tévézés közben issza meg a napi adagját, mondjuk a két-három sörét. A „kamikáze ivó” hetekig, hónapokig is szeszmentes lehet, de ha egyszer belelendül, ámokfutóként  napokig nem képes abbahagyni, s ilyenkor könnyen veszélyes helyzetekbe keveredhet. A „szintentartó ívó” folyamatos „rátöltésben van”, 1-2 óránként innia kell valamit az alkoholszint fenntartásához.

 


 Az alkohol is veszélyes drog, de ezt kevesen tudatosítják

Nők a pult előtt

Történt némi belső átrendeződés alkoholfogyasztási szokásainkban is. Borfogyasztó országból "mindenivóvá" váltunk, és megjelentek a piacon a  töményszeszek különböző üdítő- és energiaitalokkal kombinált változatai is. Ezek, a főképp fiatalok körében népszerű italok igen veszélyesek, mert magas koffeintartalmuk miatt  erősen megterhelik a szívet, és rendszeres fogyasztásuk jelentősen növelheti az alkoholfüggőség kialakulásának valószínűségét. 

A nők is felzárkóztak a férfiak mellé a kocsmapultoknál. Régebben öt férfira jutott egy női alkoholbeteg, mára három alkoholistából egy nő. Sajnálatos módon megnőtt a fiatalkorúak, köztük a 14 év alattiak aránya, s a lányok körében itt is még drasztikusabb a növekedés. 
Érdekes módon a fiatalok alkoholfogyasztási szokásain a drogok megjelenése sem változtatott. A legtöbb kipróbáló ugyanis nem az alkohol helyett, hanem párhuzamosan használja a drogokat, vagy éppenséggel kombinálja a kettőt. „Ráadásul a legálisan kapható alkohollal szemben nincs veszélyérzetük a fiataloknak. Pedig az alkoholnak nagyon erős az addiktív hatóereje, vagyis nagyon könnyen, a könnyűnek nevezett drogoknál is könnyebben rá lehet szokni” – mondja Nagy Zsolt.

A gyógyulni akaró alkoholbetegek  számára a sorstárs önsegítő csoportok jelenthetnek megoldást, ahol megtartó közösség, megértő, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, példát mutató sorstársak között lehetnek.  Ezek az önsegítő közösségek, az úgynevezett 12 lépéses csoportok. A megoldást 12 lépéses programjuk adja. Ilyen az Anonim Alkoholisták, a civil, alapítványi formában működő szervezetek, például  a Magadért Alapítvány, a Megálló Csoport, illetve egyházi hátterű intézményi és civil szervezetek, mint a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és az általa támogatott Gamma Gt Csoport, vagy a Református Iszákosmentő Misszió és háttértámogatásával működő Kék Kereszt Egyesület.
 


Többé egy kortyot se!

– A rászokás  mindig gyászos következménnyel jár. A betegek többsége belehal az alkoholizmus valamilyen szövődményébe, sokuk öngyilkos lesz.  A katolikus alkoholistamentők jelmondata szerint „Az alkohol rabságából Jézus Krisztus a szabadító”, de más csoportokban is sokaknak egy felsőbb erőben való hit segítségével sikerül meggyógyulniuk – mondja Nagy Zsolt.
– Sok orvos úgy tartja, hogy két év absztinencia után a beteg gyógyultnak tekinthető, s ezután már szabad egy kicsit innia. Én ezt életveszélyesnek tartom. Nem ismerek olyan alkoholistát, akinek sikerült volna. Tíz év tapasztalatával mondhatom, a függők számára elveszett a szociális ivás lehetősége. Legfeljebb ideig-óráig képesek erre, aztán újra megnő a fogyasztásuk, és  életmódjuk is kezd visszarendeződni a szenvedélybetegeknél megszokott formába..

-ott-

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.