Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-31 08:30:00

Minden év pünkösd hétfőjén tartják a kerékpározók miséjét

Biciklistemplom várja a tekerő híveket

A dél-nyugat franciaországi kápolna több mint ötven éve áll a kerékpárosok szolgálatában, hála a kerékpárőrült Joseph Massie atyának.

A Biciklisek Miasszonya (Notre Dame des Cyclistes) kápolna festett ablakain ma kerékpáros sportlegendák képei sorakoznak, az évezredes falakat színes, számozott és névvel ellátott pólók borítják, az előtérben pedig kiszolgált biciklikből összeállított kiállítás sokkolja a mit sem sejtő betérőket. A zavarba ejtő helyszínt a kerékpárőrült Joseph Massie atya alakította ki, aki egy bicajos kirándulás során fedezte fel az akkor még elhagyatott XI. századi templomot. XXIII. János pápa 1959 május 18-án „a kerékpározás és kerékpárturizmus nemzeti szentélyévé” avatta, és azóta minden év pünkösd hétfőjén itt tartják a biciklisek miséjét, amelyen rendre 400 körüli, többségében fiatal kerékpárimádó jelenik meg.
 


Szentképek helyett szent pólók. Kép innen.

A Tour de France csupán négy alkalommal érintette a kápolnát, azonban a tehenek, szőlőlugasok és kukoricaföldek által övezett kis vidéki kőtemplom egész évben mozgalmas helyszín: a Lourdes-ba vagy Santiago de Compostellába tartó kerékpáros zarándokok nem ritkán több száz kilométeres kitérőre is hajlandók, hogy utukba ejtsék ezt a különös állomást. Tavaly 15 ezer látogatót fogadott a Biciklisek Miasszonya.

„Mária, világ királynője, óvd meg a földet, melyen kerékpárosok barangolnak minden irányban, telve az Úr által alkotott gyönyörű természet iránti szerelemmel!” – ezt a szép, de mégiscsak különös fohászt olvashatjuk a templomkertben elhelyezett Mária szobor oldalában, melyből az is megérthető, miféle szenvedély fűtötte a hely megálmodóját.
 


Az ötletember Joseph Massie atya. Kép innen.

A Biciklisek Miasszonya nem az egyetlen furcsa vállalkozás Landes tartományban. Franciaországnak ez az eldugott sarka egyéb különös látnivalókat is tartogat a pikantériára fogékony ínyencek, valamint a sportok kedvelői számára: nem messze találhatók a Rugby Miasszonya, a Kosárlabda Miasszonya, valamint a Bikaviadal Miasszonya templomai.


Szabados Tamás

A nyitókép innen.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.