Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-30 17:00:00

A tanulmány férfiakat vizsgált, de az eredmény nőkre is érvényes lehet

Betegség, ami a rossz alvás számlájára írható

Nagyobb kockázattal alakul ki magas vérnyomás azoknál, akik rosszul alszanak éjszakánként - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a BBC hírportálja.

A tanulmányban 784 páciens egészségét követték nyomon, aminek során úgy találták, hogy akiknél a legkevesebb volt a mélyalvás időtartama, azoknál 83 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás azokhoz képest, akiknél a leghosszabb volt ez a szakasz. A 2007 és 2009 között lefolytatott vizsgálatba 65 év feletti férfiakat vontak be, akik közül kezdetben egyiknek sem volt magas vérnyomás betegsége. A tanulmány végére 243 résztvevőnél alakult ki hipertenzió – írja a BBC hírportálja.


Fontos a kipihentség

A vizsgálatban mérték, hogy az önkéntesek alvásuk közben mennyi időt töltöttek lassú hullámú, mélyalvásban, majd ennek ideje alapján csoportokba sorolták őket. A legrövidebb időt – az alvás teljes tartamának mindössze 4 százalékát - mélyalvásban töltő férfiaknál 83 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint a legtöbb időt - a teljes alvás 17 százalékát – mélyalvásban töltő embereknél.

Susan Redline, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy eredményük szerint a gyenge alvásminőség – amely a lassú hullámú alvás idejének rövidülésében nyilvánul meg – jelentősen növeli az egyének kockázatát a magas vérnyomás kialakulására. A kutató úgy véli, hogy bár tanulmányuk férfiakra összpontosított, megállapításuk a nőkre is érvényes lehet.

Az eredeti tanulmányt a Hypertension című szakfolyóiratban tették közzé.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.