Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-02 07:00:00

Az illegális letöltések ellen harcol a zenész

Apple, a digitális vámpír?

Pete Townshend, a The Who gitárosa digitális vérszívónak nevezte az Apple óriáscéget.

Pete Townshend a BBC 6 Music John Peel zenei műsorvezető és DJ emlékére készített rádióműsorában úgy nyilatkozott, hogy az Apple zeneboltja, az iTunes inkább arra kellene, hogy használja a hatalmát, hogy új együtteseket karoljon fel ahelyett, hogy „digitális vámpírként szívja a művészek vérét.”


Akár a biciklit is vihetnék

Townshend kikelt az illegális fájlmegosztók ellen is, mert tönkreteszik a szerzői jogokat. „A ’megosztani’ kifejezés azt jelentené, hogy továbbadunk valamit, amit megkerestünk, elkészítettünk vagy megvásároltunk?” – tette fel a kérdést.

A legendás rockzenész arról is beszélt, hogy a hagyományos lemezkiadók egy sor szolgáltatást nyújtottak a zenészeknek, például zenei szerkesztést és „kreatív bábáskodást” a produkciók mellett. „Van arra bármilyen elfogatható indok, hogy az iTunes, csak mert az interneten működik, ne nyújthatna hasonló szolgáltatásokat azoknak a művészeknek, akiknek a munkáját hatalmas jutalékaival kizsigereli?” – kérdezte.


Townshend szerint többet is nyújthatna az iTunes. Fotó innen

Az Apple-nek Townshend szerint a tehetségeket felkutató szakembereket kellene alkalmaznia, akik az új produkciókat terelgetnék, és a legjobbaknak pénzügyi és marketingtámogatást nyújtanának. Az iTunes „haldokló lemeziparból” vehetné át ezeket a szakembereket.

A gitáros úgy folytatta, hogy azok, akik illegálisan, fizetés nélkül töltötték le a zenéjét, „akár el is jöhetnének, és ellophatnák a fiam biciklijét.” Ha valaki „úgy érzi, hogy amit én alkottam, az neki ingyen jár…, azon gondolkodom, hová jutott az emberi erkölcs és társadalmi igazságosság". Hozzáfűzte azonban, hogy tudja, hogy a szerzői jog természetes értéke mellett érvelni visszásnak tűnhet egy olyan valaki szájából, aki – mint ő – sikeres lett és vagyont szerzett munkájával.

Townshend szerint „egy művész, ha választania kell, inkább dönt úgy, hogy lopják el, de élvezzék a zenéjét, mint hogy senki ne foglalkozzon vele. Minden kreatív ember ugyanezzel a dilemmával küzd: inkább lenne éhező, de elismert művész, mint jóllakott, de elfeledett".

A zenész a 2004-ben meghalt John Peelt méltatta, akiről közismert volt, hogy mindig meghallgatja a neki elküldött új zenéket: „Néha olyan számokat játszott, amiket senki nem tett volna be egy rádióműsorban. De ő minden héten meghallgatott és lejátszott egy sor ilyen, néha egészen őrült felvételt, és ezzel azt bizonyította, hogy igazi elkötelezettje munkájának. Valódi csatornaként működött a hozzám hasonló kreatív zenészek és a rádióközönség között.”

A legális zeneletöltések 75 százaléka az iTunes-on keresztül történik. Az Apple szóvivői nem kívántak reagálni Townshend megjegyzéseire.


Kugler Judit (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.