Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-27 21:00:00

Megtudjuk valaha a teljes igazságot a leghírhedtebb vallásról?

Agymosás, kisemmizés: tagadnak a szcientológusok

Silány újságírói fércműnek tartja a szcientológia egyház a róluk megjelent legújabb, óriási sikernek örvendő könyvet.

Az egyház azzal vádolta meg Janet Reitmant, a Rolling Stone magazin újságíróját és a A szcientológia belülről: Amerika legtitokzatosabb vallásának története című könyv szerzőjét, hogy az irományban szereplő állítások pletykán alapulnak és tele van pontatlanságokkal. Mint arról már korábban írtunk, a Reitman által írt könyv óriási sikernek örvend világszerte, de érthető módon kiverte a biztosítékot a szcientológusoknál.


Merész könyv született

A amerikai Szcientológia Egyház állítja: semmilyen valóságtartalma nincs a most megjelent műnek, a Rolling Stone újságírója sem kért tőlük soha interjút. Korábban már felröppentek hírek, hogy az egyház próbálja ellehetetleníteni a szcientológiát rossz színben feltünető írókat, de Reitmant ezidáig békén hagyták. Állítják: az újságíró azon névtelen (interneten Anonymus csoportként vannak jelen), szcientológiát otthagyó hívek elmondásai alapján rakta össze a könyvet, akiknek szavahihetősége megkérdőjelezhető. Az egyház cyberterroristáknak nevezte a kivált tagokat.


Véleményük a szcientológiáról. Fotó innen

Egy nemrégiben közzétett nyilatkozata szerint Reitman kiáll forrásai szavahihetősége mellett és vállalja a könyben leírt, szcientológiával kapcsolatos dolgokat. A TheWrap online magazinnak adott interjújában elmondta: nem igaz, hogy csak szóbeszéd az alapja a könyvnek, számos intézményt meglátogatott, sőt egyházi személyekkel is beszélt. A cél először egy cikk volt a Rolling Stone magazin számára, de végül könyv lett belőle.

Reitman a magazinnak adott interjújában azt is elmondta, hogy a szcientológia egyház felhasználja a személyes adatokat, és ez alól az olyan híresség sem jelent kivételt, mint Tom Cruise. Azt is elmondta, hogy a tagoknak folyamatosan be kell számolniuk a bűneikről, a legféltettebb titkaikról is, amelyeket aztán az egyház felhasználhat ellenük.

A szcientológia egyház válaszul Reitman szavaira elmondta: tiszteletben tartják a tagjaik által megadott bizalmas információkat, biztonsági előírások vannak a kiszivárogtatás megfékezésére. Hozzátették: az egyház tagjai nagyon boldogok, hiszen soha nem látott irányba tart most a szcientológia. Megemlítik azt is, hogy rengeteg jótékony akcióban vettek részt (New Orleans, Haiti) és folyamatosan a jó ügyek mellett teszik le voksukat.

Minden esetre Reitman elmondta: „A titoktartás és az ellenőrzés fémjelzi a Szcientológia Egyházat. Könyvet írni egy ilyen szervezetről számtalan kihívást jelent az újságírónak, aki a valóságnak megfelelő elbeszélést próbál kialakítani”.

 

– mi (forrás: Reuters)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szcientológia
  • Nő a válság, több a szekta
  • Szcientológusok levele: „az E-méter egy vallásos műszer”
  • A bíróság szerint bűncselekményekre szólít fel a szcientológia
  • Új nézőpont: amit a szcientológiáról tudni lehet
  • Levél a szcientológusoktól
  • Sikerkönyv a szcientológia hanyatlásáról
  • Szcientológia: valláskárosultak?
  • Ma eldől, mi lesz a szcientológiával és a hitgyülivel
  • A Facebookon keresztül szivárog be a szcientológia
  • Filmstúdiót vett Hollywoodban a Szcientológia Egyház

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.