Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-12 09:00:00

A katolikus egyház szövetségesévé vált egy biotechnológiai cégnek

A Vatikán is támogatja az őssejtkutatást

A felnőtt szervezetekből származó őssejtek gyógyításban való alkalmazásának tudományos és etikai vonatkozásait elemző háromnapos konferencia zajlik ezen a héten a Vatikánban.

A „Felnőtt szervezetből származó őssejtek: az ember és kultúrájának jövője és a tudomány” elnevezésű, a Pápai Tanács és az amerikai NeoStem biotechnológiai cég által közösen szervezett konferencia célja, hogy összehozza a teológusokat, az orvosokat, a filozófusokat, valamint az őssejtkezelésen átesett betegeket.


Isteni ajándék

A katolikus egyház álláspontja szerint az élet a fogantatással kezdődik, ezért ellenzik az élet kioltásával járó embrionális őssejtkutatásokat, és keresik azokat a cégeket, amelyek kutatásaik során a felnőtt szervezetből származó őssejtek felhasználására hajlandók fókuszálni.

A konferencián részt vesz az Egyesült Államok korábbi egészségügyi minisztere, Tommy Thompson is, aki a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az őssejtkutatás korábban jelentős vitaforrás volt a vallási és a tudományos élet szereplőinek körében, de mára a tudomány eljutott arra a szintre, hogy emberi élet kioltása nélkül is elérhetők legyenek tudományos célokra az őssejtek. Véleménye szerint „az őssejtek azt az isteni ajándékot rejtik bennünk, amivel képesek lehetünk a betegségeink leküzdésére”.


Zöld utat kaptak a Vatikántól. Fotó innen

A konferencia egyik témája a kutatások pénzügyi vonatkozásairól szól, ezt illetően Thompson a cukorbetegség kezelésének példáját hozta fel. Az Egyesült Államokban minden nyolcadik ember szenved a cukorbetegség valamelyik típusában, kezelésük évente 200 milliárd dollárnyi kiadást jelent az államnak. Thompson elmondta, csökkentené a költségeket egy megfelelő őssejtterápia alkalmazása.

A NeoStem saját honlapján is közzétette álláspontját a katolikus egyházzal kötött szövetségéről: „Hisszük, a Vatikán azon döntése, hogy a NeoStem-et választotta partnerének a felnőtt szervezetekből származó őssejtkutatások és -terápiák fejlődését előmozdító kereskedelmi együttműködésben, demonstrálja a felnőtt szervezetekből származó őssejtkutatások elfogadását és támogatását, és jelentősen hozzájárul az őssejt alapú orvosi terápiák alkalmazásának felgyorsításához, illetve hogy támogatása jelentős értékkel bír a részvényeseink számára”.

A Vatikán képviseletében Thomas Trafny atya, a Vatikán kulturális irodájának tudományos részlegének vezetője nyilatkozott. Elmondta: a Vatikán együttműködése a NeoStem-mel megfelel annak az egyházi törekvésnek, hogy a tudományos kutatások kizárólagosan a felnőtt szervezetekből származó őssejtekre fókuszálhatnak.


Lakatos Réka

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.