Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-21 15:00:00

A szegény országok lakosai háromszor akkora valószínűséggel érinti

A leghalálosabb betegségek a világon

Az Egészségügyi Világszervezet felvázolta küzdelmi tervét a nem fertőző betegségekkel szemben, mint például a szívbetegségek, amelyek manapság már nagyobb globális terhet jelentenek még a fertőző betegségeknél is.

Ma a vezető halálokot az „életmóddal összefüggő” betegségek jelentik, világszerte mintegy 36 millió ember életét kioltva minden évben. Az erőfeszítéseket az alacsony és közepes jövedelmű országokra kell összpontosítani, mivel ott okozzák a legtöbb ember halálát, közölte a WHO.


11 milliárd dollár elég lenne

A terv szerint az egyes kormányoknak kellene majd a szükséges finanszírozási lépéseket megtenni. Továbbá szó van benne a népesség egészét célba vevő intézkedésekről is, mint az alkohol tartalmú és a dohány termékek jövedéki adójáról, füstmentes munkahelyekről és közterületekről illetve az élelmiszerekben levő só és veszélyes zsírok csökkentését célzó kampányokról. Más lépések az egyénre fókuszálnak, mint a szív- és érrendszeri betegségek és a méhnyakrák szűrése és kezelése valamint a hepatitis B elleni védőoltások.

A WHO becslése szerint mindezen stratégiák bevezetéséhez szükséges teljes költség 11,4 milliárd amerikai dollárt jelentene évente az alacsony és közepes jövedelmű országok teljes egészét figyelembe véve. Összehasonlításképpen az összes költsége a szívbetegségek, a krónikus légzőszervi megbetegedések, a rákos megbetegedések és a cukorbetegség kezelésének várhatóan meghaladja a 7 trillió dollárt 2025-ig - átlagosan 500 millió dollár évente - a szegényebb országok esetében.

Számos ország már bevezette a szükséges közegészségügyi intézkedéseket és ezzel látványosan csökkentette a krónikus betegségek előfordulásának gyakoriságát és a halálozást.


„A legjobb vétel”

A WHO felmérése alapján abban a 38 országban, amelyikben már az elmúlt évtizedben is konkrét lépéseket tettek a szív- és érrendszeri betegségek leküzdése érdekében, ott jelentős mértékben csökkent a betegség előfordulása és a halálos áldozatok száma is.

Dr. Ala Alwan, a WHO nem fertőző betegségekkel és mentális egészséggel foglalkozó csoportjának főigazgató-helyettese elmondta: „Ezen országok számára a kihívás óriási, de ez a tanulmány igazolja, hogy minden kormány számára léteznek előteremthető lépések a krónikus betegségekkel szemben. Az új terv segítségével a korlátozott erőforrásokkal bíró országok számára is lehetővé válik a „legjobb vételek” kidolgozása illetve költségeinek felmérése. Azoknak végrehajtásával szó szerint emberek millióinak életét menthetik meg az elkövetkező 15 évben.”

Az alacsonyabb jövedelmű országok lakosai körülbelül háromszor akkora valószínűséggel halnak meg krónikus betegségek következtében 60. életévük előtt, mint a magas jövedelmű országokban élő embertársaik.


Szederkényi Márk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.