Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-20 21:30:00

A kilépés volt a válás és újraházasodás problémájának jogi megoldása

A koptok is válni akarnak

Az egyiptomi kopt ortodox egyház híveinek egy csoportja múlt kedden bejelentette, hogy kilép a felekezetből tiltakozásként amiatt, hogy az egyház nem hajlandó módosítani a válás szabályozását.

A négy hónapja alakult Élet Joga nevű kopt keresztény mozgalom (Right to Live Movement) a kairói Igazságügyi Minisztérium előtt tiltakozott szeptember 8-án, követelve, hogy a koptok kapjanak válási és újraházasodási jogot. A megmozduláson 29-en aláírták, hogy kilépnek a kopt egyházból – ez az első ilyen eset a felekezet történetében. A listához online is lehet csatlakozni.

1971-es megválasztása óta III. Senuda alexandriai kopt ortodox pápa házasságtörés, vagy az egyik házas fél más egyházhoz vagy keresztény felekezethez való betérésének esetére korlátozta a válás jogát. Így módosította azt az 1938-as törvényt, amely impotencia, elhagyás, bántalmazás és mentális betegség miatt is engedélyezte a koptoknak a válást. Következésképpen azok a boldogtalan házasságban élő, válni szándékozó kopt keresztények, akiknél nem fordult elő házasságtörés, vagy hűtlenségi panaszt „gyártanak”, vagy kitérnek.

Rasha Sadeq, az Élet Joga mozgalom tagja az Al-Masry Al-Youm egyiptomi napilapnak elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium nem válaszolt a tiltakozók által július óta többször benyújtott követelésekre. Ezekben azt kérték, hogy az elváltak köthessenek polgári házasságot anélkül, hogy engedélyt kelljen kérniük az egyháztól, illetve hogy közös megegyezés esetén közjegyző előtt elválhassanak.


Érvénytelen egyházi szabályok

Jogi nyilatkozatot nyújtottak be Senuda pápához is, amelyben kijelentik, hogy az ortodox egyház szigorú szabályai – elsősorban a válásra és újraházasodásra vonatkozók – többé nem érvényesek rájuk. A mozgalom az egyiptomi alkotmány értelmében fogalmazta meg a kilépési nyilatkozatot, az ugyanis vélemény- és vallásszabadságot garantál. Ayman George, a mozgalom alapítója azt mondja, a kilépés volt a válás és újraházasodás problémájának „jogi megoldása.” George elmondta, hogy a kilépést deklaráló dokumentumot bíróságra viszik, majd a bíróság értesíti az ortodox egyházat a távozásról szóló döntésről. A kilépők ezután egy lepecsételt igazolást kapnak, amit a házasfelek a bíróságon felhasználhatnak annak igazolására, hogy eltérő felekezetűek, így lehetővé válik, hogy elváljanak. Az egyiptomi jog szerint az eltérő felekezetűekre az iszlám sária vonatkozik, és a válás engedélyezett.

A demonstráció valamennyi résztvevője hangsúlyozta, hogy az ortodox egyház elhagyása nem jelenti a keresztény hit elhagyását. Az egyik tiltakozó, Osama Farag, aki maga is a válás jogáért küzd, „felekezet nélküli egyiptomi keresztényként” jellemezte magát. „Ha az egyház nem engedi, hogy elváljak, akkor nincs más választásom, mint a polgári válás majd házasság” – mondta egy Abdel Malak nevű hívő, hozzátéve, hogy annak ellenére nem engedélyezik számára a válást, hogy felesége állítólag házasságtörést követett el. „Lehet, hogy az egyház szemében a papírok nincsenek rendben, de az számít, hogy köztem és Isten közt rendben legyenek a dolgok” – tette hozzá.

Kérdés marad azonban, hogy a kopt egyház elhagyásáról szóló hivatalos nyilatkozatot elismerik-e majd a hatóságok, amikor a kilépettek újraházasodnának. Sadeq azt mondja, ezt még nem ellenőrizték. Az Élet Joga mozgalmat 2011 júniusában alapították, hogy a kopt ortodox keresztények polgári házassága és válása mellett kampányoljanak. A mozgalomnak mintegy 700 tagja van. Az egyház azt állítja, az egyiptomi bíróságok 2010-ben 4000 válni készülő kopt ügyét vizsgálták, egy független tanulmány szerint azonban közel 160 000 ilyen vizsgálat folyt az ezredforduló óta.


Forrás: Al Masry Al Youm

A kép innen.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Koptok
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Este kilenckor ördögöt fognak űzni az atyák
  • Békés tüntetőkre támadtak a rendőrök
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • Egyiptom – tájkép vérfürdő után
  • Gyerekrablás, erőszak: helyszíni tudósítás Szemétvárosból
  • Így szentelték fel az első magyarországi kopt templomot (képgaléria)
  • Arabul is megáldotta a pápa a XVIII. kerületi templomot
  • Templomot szentelt Budapesten a pápa

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.