Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-27 15:02:00

Tökéletes izomszövetet fejlesztettek ki

Áttörés: működő testrészt alkottak a tudósok

A tudósok megtalálták annak a módját, hogy miként tudnak igazi izomstruktúrát kifejleszteni a laboratóriumban.

Az eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói egy igen egyszerű módját találták meg annak, hogy valódi izomszövetet fejlesszenek ki. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy nem szükséges biokémiai folyamatot bevetniük ahhoz, hogy izmot fejlesszenek ki, hiszen egy egyszerű fizikai eljárással – az izom egy irányba való nyújtásával – izomsejtek fejlődnek ki. Ezáltal vastagabb izomszövet jön létre, sőt új erek is kifejlődnek. A kutatás eredménye mérföldkövet jelent a izomszövet-beültetésben, helyreállító műtéteknél jelenthet áttörést a felfedezés.


Reményt ad

Más kutatók eddig is értek el sikereket az izomszövet fejlesztésben, de a mostani abban különbözik az eddigiektől, hogy az izomsejtek, erek rendezettek, így a tápanyagok, az oxigénáramlás és a vérkeringés is az „eredetinek” megfelelően működik, ezáltal tud rendesen fejlődni az izom. A tudósok izomszövet darabok és őssejtek segítségévek tenyésztették ki a működő izmot, majd rögzítették ezt, így akadályozva meg a nem megfelelő fejlődést. Ezáltal az izom úgy tudott fejlődni, ahogyan az az emberi testen is történik. A véredények így maguktól, mindenféle külső beavatkozás nélkül tudtak kifejlődni.

A kutatás azoknak jelent reményt, akik valamilyen oknál fogva elveszítették izomszövetüket (baleset, daganat műtét utáni állapot). A tenyésztett izomszövet a szépészeti beavatkozásokban is áttörést jelent, de nem feltétlenül a kozmetológiai eljárásokban, hanem a helyreállító plasztikai műtétek esetében. Van der Schaft, a kutatás vezetője szerint tíz éven belül rutin-eljárássá válhat az izomszövet beültetés.

 

–mi (forrás: Sciencedaily)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.