Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-16 12:15:00

Súlyos erkölcsi válságban a 25 milliós német katolikus egyház

Viharos helyzet várja a pápát Németországban

Az előzetes felmérésekből kitűnt, hogy a hívők világos üzeneteket várnak XVI. Benedektől az egyházat sújtó legutóbbi botrányokkal, a reformokkal és az ökumenével kapcsolatban.

Az 1927 áprilisában a bajorországi Marktl am Innben született Joseph Ratzinger a nyolcadik német pápa, és a 265-ik a katolikus egyházfők sorában. A 2005 április 19-én pápává választott XVI. Benedek beiktatása óta immár harmadszor látogat szülőhazájába, a mostani vizit azonban a korábbiaknál jóval "fajsúlyosabbnak" ígérkezik. Erre utal, hogy míg 2005 augusztusában Kölnben az ifjúsági világtalálkozón járt, majd egy évvel később Bajorországban "egyszerű" lelkipásztori látogatást tett, a diplomáciai protokoll szerint ezúttal hivatalos állami látogatásra érkezik Németországba. A szeptember 22-én kezdődő, négynapos programban szereplő, általa bemutatandó istentiszteletekre több százezer hívőt várnak, és nagy érdeklődés kíséri parlamenti beszédét, ami közvetve az ország lakosságának szól.


Bűnök árnyéka

A sors iróniája, hogy a német katolikus egyház fennállásának egyik legnagyobb válsága a német pápa "regnálásának" idejére esett. A botrány 2010 elején tört ki, amikor a berlini elitiskolának számító Canisius jezsuita kollégiumban először derült fény arra, hogy paptanárok évtizedekkel korábban fiatal diákokat megrontottak, illetve szexuálisan molesztáltak. Ezt követően - az elkövetkező hónapokban - hasonló botrányok sokaságára, több száz, ugyancsak korábbi egyházi személyek által elkövetett szexuális bűncselekményre derült fény. Egyre-másra jelentkeztek az egykori, időközben immár ötvenes, illetve hatvanas éveiket taposó áldozatok, akiknek többsége erkölcsi és anyagi kártérítést sürgetett.

A botránysorozat a 25 milliós német katolikus egyház számára súlyos erkölcsi válságot okozott, amin még ma sincs túl. Noha vezető szerve, a katolikus püspöki konferencia - elnökével, Robert Zollitsch freiburgi érsekkel az élen - határozott erőfeszítéseket tett a történtek feltárására, illetve annak biztosítására, hogy hasonló cselekmények a jövőben ne történhessenek meg, a bizalomvesztés óriási volt. Ehhez jelentős mértékben hozzájárult a korábbi augsburgi püspök, Walter Mixa botránya, majd azt követően, 2010 májusában végül XVI. Benedek által történt felmentése, különös tekintettel arra, hogy Mixa számláját az állítólagos szexuális visszaélések mellett közpénzek nem rendeltetésszerű felhasználása, alkoholizmus és hazugságok sorozata is terhelte.


Szomorú év, szimbolikus kiállás

Mindez magyarázza, hogy a német katolikus egyház tavaly szomorú évet zárt. Évtizedek óta ugyanis először fordult elő, hogy több hívő fordított hátat az egyháznak, mint amennyi a keresztelések száma volt. Hivatalos adatok szerint az elmúlt évben 181 ezren léptek ki a katolikus egyházból, ami negatív rekordnak számít. És eközben fény derült arra is, hogy rohamosan csökkent azoknak a száma, akik rendszeresen látogatták az istentiszteleteket.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy - mint azt a közelmúltban Zollitsch érsek is megfogalmazta - a német katolikus egyház "a német pápától" iránymutatást, erkölcsi ösztönzőt, új erőt vár. A hírek szerint XVI. Benedek állítólag a korábbi szexuális bűncselekmények áldozatainak egy csoportjával is találkozik, aminek - az 5000 eurós kártérítés mellett - szimbolikus jelentősége lenne.

Mint ahogy szimbolikus jelentősége lehet a katolikus egyházfő egy másik németországi találkozójának is. XVI. Benedek ugyanis a látogatás második napján Erfurtban a német evangélikus egyház vezetőivel találkozik, és az ökumenéről, azaz a keresztények közötti együttműködésről, illetve egységről ejtenek szót. A protestánsok szerint egy ilyen találkozó közvetve az egyház Vatikán általi hivatalos elismerésével lenne egyenértékű.

Az útmutatással kapcsolatos remények pedig ahhoz a programban szereplő pápai beszédhez kapcsolódnak, amelyet XVI. Benedek Freiburgban mond el. Egyházi körökben sokan arra számítanak, hogy a katolikus egyházfő állást foglal a szexuális bűncselekmények nyomán meghirdetett, a hívőkkel folytatandó párbeszéddel kapcsolatosan, és szól azokról a reformkövetelésekről - köztük a papi nőtlenség megszüntetéséről, nők pappá szentelésének lehetőségéről, az istentiszteletek megújításáról, továbbá az azonos neműek közötti partneri viszony átértékeléséről -, amelyeket többnyire laikusokból álló, megújulást sürgető katolikus egyházi szervezetek terjesztettek elő.

Sokak szerint az elvárások túlzottak, és a pápa aligha képes teljesíteni azokat. Általános a vélemény azonban, hogy XVI. Benedek látogatása a német katolikus egyház történetében - és az egyház jövője szempontjából - mérföldkő lehet.


MTI/mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.