Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-23 07:05:00

Figyelni kell a leendő papokra

Vatikáni irányelvek a szexuális zaklatások kezeléséhez

A Szentszék elvárja, hogy a kiskorúak elleni szexuális zaklatási eseteket az egyház az eddigieknél szigorúbban vizsgálja, ezért körlevelet küldött szét.

Az előzmények: egy évvel ezelőtt XVI. Benedek utasítására a Hittani Kongregáció szigorúbb szabályozást vezetett be a legsúlyosabb bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásokat illetően. Erre különösen a klerikusok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális zaklatások miatt kirobbant botránysorozat adott indokot.

A Szentszék elvárja, hogy az új szabályokat mindenütt alkalmazzák az Egyházban, ezért a Hittani Kongregáció a napokban körlevelet intézett a püspöki konferenciákhoz, világos iránymutatást nyújtva az egyetemes szabályok megfelelő helyi alkalmazására.

Eszerint a püspöki konferenciáknak be kell vonniuk a szerzetesközösségek elöljáróit is, és egy éven belül el kell készíteniük saját irányelveiket, amelyeknek az a célja, hogy segítséget nyújtsanak az egyes püspököknek a kiskorúak elleni szexuális visszaélések egységes gyakorlat szerint történő, összehangolt kezeléséhez.


Alapelvek és irányelvek

Az alapelvek világosak: biztosítani kell az odafigyelést az áldozatokra és családtagjaikra; megfelelő képzési programok révén biztonságos környezetet kell kialakítani a gyermekek számára; nagy figyelmet kell fordítani a leendő papok képzésére a tisztaság, a cölibátus, a lelki atyaság és a vonatkozó egyházi fegyelmi előírások ismeretét illetően; biztosítani kell a papok továbbképzését is e témákban, hogy felismerjék a visszaélésekre utaló jeleket, betartsák az egyházi és világi jogi előírásokat; az ártatlanság vélelmének és a jó hírnév védelmének fenntartása mellett a püspök indokolt esetben megelőző óvintézkedéseket is foganatosítson; követni kell az adott ország jogszabályi előírásait.

A helyi irányelveknek kötelezően figyelembe kell venniük néhány központilag meghatározott pontot:

a) a kiskorúakkal szembeni szexuális zaklatás alatt helyi szinten is ugyanazt kell érteni, amit a Sacramentorum sanctitatis tutela motu proprio által kihirdetett normák tartalmaznak (azaz klerikus által 18 évesnél fiatalabb személlyel a hatodik parancsolat ellen elkövetett büntetendő cselekmény);

b) a feljelentést tevő személlyel tisztelettel kell bánni, bizonyos esetekben joga van ahhoz, hogy a nevét ne közöljék a megvádolt klerikussal;

c) az egyházi hatóságoknak lelki és pszichológiai segítséget kell nyújtaniuk az áldozatok számára;

d) a vádak kivizsgálásának a jó hírnév és a személyiségi jogok tiszteletben tartásával kell történnie;

e) a megvádolt klerikust – bizonyos indokolt esetektől eltekintve – tájékoztatni kell a vádakról, és lehetőséget kell biztosítani számára, hogy tisztázza magát;

f) az illetékes püspök egyszemélyi kormányzati felelősségét nem helyettesítik különféle tanácsadó testületek és vizsgálóbizottságok;

g) a helyi világi jogszabályi előírásokat figyelembe kell venni, különösen ami a feljelentéseket illeti;

h) az eljárás során is gondoskodni kell a megvádolt klerikus méltó és igazságos ellátásáról;

i) ki kell zárni a klerikus visszahelyezését a nyilvános szolgálatba, amennyiben az veszélyt jelenthetne a kiskorúakra, vagy a közösség szemében botrányra adna okot.

Forrás: http://vatikanifigyelo.freeblog.hu/
 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.