Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-06 19:35:00

Új törvény New Yorkban

Vallásszabadság a munkahelyen

Életbe lépett New Yorkban az a törvény, amit a Szikh Koalíció kezdeményezett a nagyvárosban dolgozó munkások vallási alapú védelmének növelése érdekében.

Az új törvény, a „Munkahelyi Vallásszabadság Törvénye” hivatott megváltoztatni azt a törvényi mintát, ami szerint a bíróság felülvizsgálja majd mind a közszférában, mind pedig a magánszférában dolgozók által benyújtott vallási diszkrimináció miatti kereseteket. Az eddigi törvény alapján a munkaadóknak biztosítaniuk kellett egy helyiséget, ahol a munkavállalók vallásukat gyakorolhatják.

Ugyanakkor a munkaadóknak lehetőségük volt kikerülni ezt az előírást, amennyiben igazolták, hogy egy ilyen helyiség létrehozása bármilyen akadályba, de főként anyagi nehézségekbe ütközik. A Szikh Koalíció elmondása szerint az új törvény szintén lehetőséget ad a munkáltatónak, hogy visszautasítsák a helyiség rendelkezésre bocsátását, de csak abban az esetben, ha a helyiség megépítése „jelentős nehézséget okozna vagy költséget képezne”.


Turbánnal nem megy

– Ez a törvény jelentős lépés a szikhek és más vallásos kisebbségek védelmében. Ezek az emberek olyan állásokból vannak kizárva, amikre egyébként alkalmasak lennének - mondja Amardeep Singh, a közösségi pártfogói csoport alapítója. (A szikh vallást a pandzsábi Nának Csand guru (1469-1539) alapította. Tanításában összeolvasztotta a hindu és az iszlám hagyományok bizonyos elemeit, ötvözve a két ideológiát ott, ahol érintkeznek vagy átfedik egymást. A szikh vallás egyisten-hívő, írja a Vallásfórum.)

Az indiai szikh vallás szigorú előírásai szerint a férfiak nem vágathatják le sem a hajukat, sem a szakállukat. A hosszú hajat a fejtetőn kontyba fogva, turbán alatt viselik. A jelenlegi törvény ugyanakkor nem teszi lehetővé a szikheknek, hogy a New York-i Rendőrségnek dolgozzanak, csak akkor, ha hajlandóak levenni a turbánjukat. Hasonlóképpen, a jelenleg a New York-i Szállítási Hatóság dolgozó szikhek és muszlimok is kötelesek ellátni a fejviseletüket a cég logójával. Az új törvény nem kötelezi sem az Szállítási Hatóságot, sem pedig a New York-i Rendőrséget, hogy elfogadja a szikheket minden vallásos eszközükkel együtt, azonban létrehoz egy jogi keretet a város törvényein belül, ami megnehezíti, hogy kizárják őket a város kínálta munkalehetőségekből.

Egy 2008-as jegyzőkönyv alapján a csoport azt állítja, hogy minden tizedik New York-i szikh szenvedett már el a munkahelyén hátrányos megkülönböztetést.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.