Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-21 08:30:00

A főpásztor kijelentései gyakran a keresztény tanítással is ellentétesek

Újra középpontban a provokátor püspök

Botrányt botrányra halmoz Gene Robinson, az első, homoszexuális identitását nyilvánosan is vállaló püspök, aki kiáll a melegek házasságának szentesítéséért.

Botrányos módon terjeszti az evangéliumot az amerikai anglikán egyház első, homoszexuális identitását nyilvánosan is vállaló püspöke, Gene Robinson, aki hirdeti: szerinte az egyházban nyilvános szerepet kell vállalnia a homoszexuális és leszbikus híveknek, illetve kiáll elmélete mellett, miszerint a nem-keresztények is a mennybe mennek – mindezt egy Louisville-i hívő konferencián tárta hallgatósága elé múlt vasárnap.

Egy közel 50 fős csoport számra tartott előadásában hangsúlyozta: – Tudom, hogy Jézus Isten fia, de miféle kicsiny, korlátozott Isten lenne az Urunk, ha csupán ő lett volna az egyetlen megnyilvánulása az emberiség történetében. Úgy vélem, hogy a keresztényeknek inkább egy kicsit távolabb kellene tartaniuk magukat a szellemi arroganciától és több szeretetet, kegyelmet és az igazságért való nagyobb lelkesedést kellene kimutatniuk!

Felhívta hallgatósága figyelmét arra, hogy találjanak alternatívát az amerikai konzervatív vallásos gondolkodásnak, hiszen szerinte „ugyan hiszem, hogy a vallásnak pozitív szerepe van a világban, de eddig csak azt láthattuk, hogy hogyan ne csináljuk.” Ezzel kapcsolatban megemlítette: ő és partnere, aki egy New Hampshire-i állami alkalmazott, halálos fenyegetéseket kellett, hogy elszenvedjenek és az FBI védelmére is szükségük volt, amikor püspökké választották 2003-ban. „Akkor csak azt tudtam, hogy az egyházi életem véget ért, akkor még egyetlen, homoszexualitását nyíltan vállaló személy sem szolgált az egyházmegyében. De úgy éreztem: Isten hívott el és minden lépésemnél éreztem az Ő jelenlétét.

Végül tavaly, Los Angelesben az egyház felszentelte második, nyíltan alternatív szexuális viselkedést gyakorló püspökét Mary Glasspool személyében. Ő volt az első, aki a Kentucky egyházmegyében, aki kezdeményezte az azonos nemű párok megáldását. Gene Robinson szándékai itt találkoztak Glasspooléval, így váltak az azonos neműek házasságát legalizálók szószólójává, a melegek, leszbiánusok, biszexuálisak és transzneműek polgári jogainak legalizálóivá.

Robinson végül a könyvében is publikálta véleményét, melyben a szexualitást a teológiai eszközeivel elemezte, és arra jutott: „Isten hisz a szeretetben és egyenesen támogatja a homoszexuálisok házasságát.”

 

courier-journal.com/-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.