Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-04 13:43:00

Németh Sándor és Erdő Péter együtt az elit klubban

Történelmi egyház lehet a hitgyüliből – folynak a tárgyalások

Eddig három keresztény és egy zsidó egyház használhatta a történelmi egyház titulust, az Index szerint az egyházi törvény módosításával a Hit Gyülekezet is bekerül a körbe.

Az Orbán-kormány az üzleti célból létrejött szervezeteknek üzent hadat, amikor meghirdette az 1990-es egyházi törvény reformját, írja a hírportál. A hivatalos indoklásban általában az szerepel, hogy az új szabályozás feladata a hiteles egyházi és vallási tevékenységeket végző közösségek megerősítse. A kis létszámú és új szervezetek a törvény elfogadása után nem számíthatnak az egyházaknak eddig egységesen járó állami kedvezményekre. Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkár legutóbbi ismertetője szerint a törvénytervezetben három szint szerepel: a történelmi egyházaké, az elismert egyházaké, valamint a vallási egyesületeké.

A történelmi egyházzá nyilvánításhoz az kell, hogy a szervezet legalább 100 év honosságot vagy 25 ezres lélekszámot tudjon felmutatni. Emellett országos intézményhálózat működtetését is bizonyítani kell. A katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó egyház mellett a kritériumoknak a Hit Gyülekezete is megfelel. Bár ezt a kormányzat eddig nem hangoztatta, az  Index azt állítja, ez ügyben tárgyalások is folytak a Hit Gyülekezetével. A Németh Sándor által vezetett gyülekezet saját adatai szerint több mint 50 ezres tagsággal rendelkezik, és országszerte mintegy 150 közösséget működtet.

A történelmi egyházi kritérium teljesítését jelzi, hogy a gyülekezetet pénzadományban részesítők száma is közel jár a kitűzött létszámhatárhoz. Az egyszázalékos adótámogatások hivatalos listája szerint az Hit Gyülekezetét tavaly több mint 18 600-an támogatták.

A kormányzat várhatóan az új alkotmány elfogadása után terjeszti a parlament elé az új egyházi törvényt, az év második felében pedig sorra kerül az egyházfinanszírozás átalakítása is.

 

forrás: index.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.