Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-01-24 16:37:00

Kimondhatatlan bűnök Írországban

Tiltotta a Szentszék a gyermekmolesztálás miatti feljelentést

Vatikáni vezetők állítólag dokumentumban tiltották meg a gyermekmolesztálás-gyanús esetek bejelentését Írországban. Az irat most került elő, hiteles cáfolat még nincs.

1997 januárjában a néhai Luciano Storero érsek, II. János Pál pápa Írországba kinevezett nagykövete levélben figyelmeztette az ír katolikus püspököket, hogy óvakodjanak a papi gyermekmolesztálással kapcsolatba hozható esetek rendőrségi bejelentésétől – állította múlt héten az ír RTE Televízió oknyomozó riportsorozatának adása. A dokumentum szerint  utasították  az ír püspököket, hogy gyanú esetén híreket, illetve bizonyítékokat tartsanak vissza.


Atyák legyetek, ne rendőrök

Az 1996-ban kidolgozott, a papi gyermekmolesztálás gyanújának kötelező bejelentését is tartalmazó gyermekvédelmi irányelvekkel az egyház hírnevét és belső békéjét is megtépázó szexuális botrányok okozta sebek begyógyulását kívánták elősegíteni. Ám a Vatikán közbelépett és egy nevét elhallgatni kívánó ír püspök által nyilvánosságra hozott, szigorúan bizalmas dokumentum szerint megtiltotta a gyanúsítható papok hírbehozását. A Vatikán azt hangoztatta, hogy a gyanús esetek kötelező bejelentése ellentétes az egyházi kánonjoggal. Mindaddig, amíg a Kongregáció konkrét irányelveket fogalmaz meg az adott kérdésben – tette hozzá Storero érsek – a kánoni törvénykezés rendelkezéseit a legapróbb esetben is köteles minden egyes egyházi személy szem előtt tartani még abban az esetben is, ha a helyi rendelkezésekkel ellentétes magatartás esetén fennáll a püspöki karral való konfrontáció és büntetés lehetősége.

1999-ben az ír püspöki kar képviselőit a tervezet miatt a papi Kongregáció ülésére Rómába rendelték. Ekkor hangzott el Castrillon Hoyos bíboros prefektus az egyházban elhíresült intelme: „Legyetek a papság atyjai, ne rendőrei”. Az időközben nyilvánosságra került vallomások szerint legalább két alkalommal vétózta meg a Vatikán az ír egyházi bíróságok azon döntését, hogy a bántalmazással vádolt papokat eltiltsák papi tisztségük gyakorlásától.


Utólag nem bizonyítható, de fizetni kell

Három éve egyetlen katolikus egyházmegye harminchétmillió dollárt fizetett állítólagos áldozatoknak – utólag a legtöbb eset nem bizonyítható. A Los Angeles-i érsekség egy év alatt elképesztő összeget, hatszázhatvanmillió dollárt fizetett ötszáz embernek, akik azt állították, hogy gyermekként molesztálták őket. E pénz fejenként és forintban körülbelül háromszázmillió. Az érintett egyházmegyék csődbe mentek. Akár alapos a bizonyítás, akár nem, a pedofilvádba keveredett papokat rendszerint lecsukják. Olaszországban, Ausztráliában, Brazíliában, Németországban, Amerikában szép számmal börtönöztek be lelkészeket. Akit azzal vádoltak, hogy fogdosta a gyereket, négy évet kapott; volt olyan pap is, akire kilencvenhárom évet rótt a bíróság.


Fülöp Viktória
 

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pedofíl
  • Pedofilbotrány: minden ujj Rómára mutat
  • Tízezreket zaklattak a holland katolikus iskolákban
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Nemi erőszakkal vádolták a katolikus papot
  • Tarifák a pedofil papok áldozatainak
  • Pedofil papnak falazott a püspök?
  • Tízezer gyerek él állandó rettegésben
  • A Disney-hercegnők megeszik a kislányokat?
  • Több kiskorú lánnyal élt együtt az egyházi vezető
  • Szexuális zaklatások: áldozatokkal találkozott a pápa

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.