Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-04 21:01:00

Titokzatos szervezet vinné a világ kormányai elé a jogtiprás ügyét

Tiltakozik a nem létező kisegyházszövetség?

A nemzetközi botrányt kiváltó egyháztörvény megszületése ellen több vallási közösség és csoportosulás, köztük a Magyarországi Kisegyházak Szövetsége is nyilvánosan tiltakozott. Kapcsolatot kerestünk hozzájuk, sajátos összefüggésekre bukkantunk…

A kormányzó pártok megismételték a júliusban elkövetett hibát, és a vallási közösségekkel való érdemi egyeztetés nélkül szavazták meg a sokak által vitatott egyháztörvényt. A tiltakozó szervezetek között jegyezték a Magyarországi Kisegyházak Szövetségét – akik ráadásul arról nyilatkoztak neves, hazai médiumoknak: nemzetközi fórumra terelik a kérdést.


Nyilatkozat van

A szervezet a közreadott nyilatkozatában kilátásba helyezte, hogy megkeresi azokat a nemzetközi fórumokat, szervezeteket, amelyek fel tudnak lépni az egyházügyi törvény visszavonása érdekében. Szót emeltek a diszkriminatív nyilvántartásba vétel ellen. „A jogalkotók a biznisz-kutyamenhely egyházakra hivatkozva töröltek el 200 törvényesen bejegyzett egyházat. A jelenleg érvényes jogszabályok alapján is van lehetőség eljárást lefolytatni a biznisz-egyházak ellen, amely biznisz filléreket jelent a történelmi bizniszekhez képest. A kiemelt 14 egyház különböző jogcímen való állami támogatása meghaladja az évi 50 milliárd forintot, a kisegyházaké kevesebb mint 500 millió forint” – áll a hét elején nyilvánosságot látott nyilatkozatban.

Állítják továbbá: a Magyarországi Kisegyházak Szövetsége 2008-ban jött létre. Ezzel együtt egyetlen olyan, magyarországi szervezetként tüntetik fel magukat, amely különféle világnézetű egyházakat tömörít. Feladatuknak azt tekintik, hogy megakadályozzák a kisegyházak és vallási közösségek már megszerzett jogainak csorbulását.

Néhány megnyilatkozásuk nagy nyilvánosságot kapott az elmúlt hónapokban: az Országos Sajtószolgálat adta hírül szeptemberben, hogy a szervezet csatlakozik Iványi Gábor tiltakozó felhívásához, illetve 2011 karácsonyán nyílt levelet írtak Navrasics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez. A Magyarországi Kisegyházak Szövetségéről azonban szinte alig tudtunk kideríteni bármit is…


Nem találni róluk adatokat


A szervezet – állítása szerint – bár már három éve működik, még sincs honlapja. Nincsenek nyilvánosan elérhető információink tagegyházairól és vezetőségéről. A Facebookon mindössze 22 személy „like-olta" be őket. Az üzenőfalukon és az információs adatlapjukon sem találhatók konkrét adatok. A honlap segítségével megpróbáltunk kapcsolatba kerülni velük, de nem sok sikerrel. Mindennapi.hu megkeresésére a kisegyházakkal foglalkozó valláskutatók, mint Máté-Tóth András, Kamarás István, Szigeti Jenő sem tudtak róluk információval szolgálni.

Az általunk megkeresett keresztény kisegyházak vezetői is csupán annyit tudtak róluk mondani: az MKSZ vezetője Nagy János, az ANKH Örök Élet Egyházának elöljárója (Ankh First). További tagegyházként említették meg a 2006-ban megalapított Derű Egyházát. Ezt az elképzelést erősíti meg Török Péter, a Semmelweis Egyetem intézetvezető egyetemi docensének visszaemlékezése, aki elmondta: néhány évvel ezelőtt Nagy János, az ANKH Örök Élet Egyház vezetője megemlítette neki, hogy egy szövetséget kíván szervezni a kisebb felekezetek számára, őt pedig felkérte a titkári tisztségre. Török szakmai függetlenségének megőrzése érdekében a kérést elhárította.

Egyetlen online forrást leltünk, amely a szervezet képviselőjének szintén Nagy Jánost nevezi meg, és egy székhelycímet is említ. Ez a cím egyben az ANKH az Örök Élet Egyháza által alapított Máltai Hórusz Spirituális Rend központja. Megpróbáltuk elérni a lovagrendet a weblapján található mobilszám segítségével, de többszöri próbálkozásunkat sem koronázta siker. Megjegyzendő, hogy a honlap a szervezet életéről csak 2009-ig közöl információkat.


Előfizető sincs

Az ANKH az Örökélet Egyházának székhelyét a közösség honlapja szerint a lovagrend szomszédságában találhatjuk. Megpróbáltuk a weblapon megadott telefonszám segítségével elérni őket, de a számon előfizető nem volt kapcsolható. Az ott található két e-mail cím közül az egyikre küldött üzenet is néhány másodperc múlva visszaérkezett: nem létező cím. A másik e-mail címről ez idáig nem érkezett válasz. A honlapjukon megtalálhatók hitelveik, és a 2001–2009. közötti tevékenységükről is kapunk néhány fontos információt. A Facebookon a felekezet vezetőjének (Ankh First) 3248 ismerőse volt. A csekély társadalmi beágyazottságukat azonban jelzi, hogy mindössze 194 személytől kapták meg az SZJA 1 százalékát 2010-ben. A felekezet intézményei között megtalálhatjuk azonban a Kozmikus Életerő Klinikát, amelyben Harasztosi László gyógyító tevékenykedik.

Érdekes, hogy a Magyarországi Kisegyházak Szövetségének másik feltételezett tagegyházának, a Derű Egyháza honlapján semmiféle elérhetőséget nem találtunk. Csupán a weblapjukon keresztül lehetett volna felvenni velük a kapcsolatot. Rövid ismertetést azonban olvashatunk a honlapjukon a felekezetről és annak ideológiájáról. Tevékenységükről azonban nem sok információ volt megtalálható, de részletesen közölték a tudnivalókat a számukra történő adakozás lehetőségeiről. Ők az Adóhatóság nyilvántartása szerint 287 főtől kapták meg SZJA-juk 1százalékát. Elgondolkodtató, hogy az egyes, nem ritkán ősi gyökerekkel rendelkező vallási közösségekről keveset olvasni, miközben olyan szervezet nyilatkozataitól „hangos” a sajtó, amelyről lényegében senki nem tud semmit.

 

zdr
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egyháztörvény
  • Ezt ígérte Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
  • Fokozatosan alakítanák át az egyházak finanszírozását
  • Egyházakat fejleszt az állam Debrecenben
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • Készül az ítélet: nyilvánosságra került az egyházlista
  • Így szünteti meg a kormány az egyházakat ért diszkriminációt
  • Az emberi jogi biztos is aggódik
  • Hamarosan kiderül az egyházak sorsa
  • Az MTA vizsgálhatja a kérelmet benyújtó egyházakat
  • Orbán személyesen akadályozta az egyházlista bővítését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.