Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-27 19:30:00

Vak gyűlölet minden ellen, ami „nyugati”

Templomokra támadtak, keresztényeket öltek karácsonykor

Terrorsorozat indult december 25-én a nigériai keresztények ellen: a Boko Haram nevű radikális iszlám szekta újra gyilkolt. Három templomot és több keresztyén intézményt támadtak meg. Több mint negyvenen haltak meg.

A Boko Haram nevű iszlám szekta karácsonyra időzítette keresztények elleni támadásait Nigériában: a legtöbb áldozatra a főváros, Abuja közelében fekvő városban, Madallaban találtak.


Az ENSZ és a Vatikán azonnal elítélte

A nigériai főváros katolikus Szent Teréz templomában a karácsonyi mise alatt robbant fel egy szerkezet, ami 35 hívő életét oltotta ki és sokakat megsebesített. A misén közel ezer keresztyén vett részt, az áldozatok és a sérültek száma növekszik. Ezenkívül támadás érte a közép-nigériai város, Jos és az északkeleti Gadaka város templomát is. A Vatikán azonnal elítélte a támadást.

A borzalmak következményei a vak és abszurd gyűlöletnek, ami semmiféle emberi életet nem tart tiszteletben. Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár követelte, vessenek véget Nigériában a vallási motívumú erőszaknak. A német kormány is azonnal elitélően nyilatkozott a történtekről. „Az ilyen durva erőszakot semmiféle vallással nem lehet igazolni” – hangsúlyozza a német kormánynyilatkozat, s a német szövetségi elnök, Christian Wulff részvéttávirata, amit a nigériai elnöknek, Goodluck Jonathannak küldött. Különösen is szégyenletesnek tartja a nemzetközi sajtó, hogy erre a támadásra éppen akkor került sor, amikor az emberek békességben jöttek össze a templomokban, hogy karácsonyt ünnepeljenek.


Ebből nőne ki az iszlám „istenállama”?

A szélsőséges iszlám szekta szóvivője, Abu Kaba bejelentette, hogy a következő napokban újabb támadásokat fognak elkövetni. Már az elmúlt évben is több mint 80 halottja volt Nigériában a karácsonyi támadásoknak. Az AP hírügynökség jelentése szerint ebben az évben a Boko Haram terroristák 465 embert öltek meg. A „Nigériai Talibánok”-nak nevezett mozgalom végcélja az iszlám istenállam létrehozása.

A mozgalom a nyugati nevelés és képzés befolyását kívánja teljesen megakadályozni, amiről úgy vélekednek, hogy az maga a szentségtelenség, továbbá a „hitetlenek” ellen erőszakkal lép fel. Nigéria 36 szövetségi államából ma már 12-ben a Koránon alapuló iszlám jogé, a sarijáé a döntő befolyás. A keresztyén elnök, Goodluck Jonathan vezette központi kormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a Boko Haram mozgalommal, de a szélsőségesek nem reagáltak a kezdeményezésre. A 150 milliós Nigéria összlakosságának 49 százaléka keresztyén, 45 százaléka pedig a muszlim, a maradék néhány százalék természeti ősvallások követője.


A templom lelkésze szerint…

Cristopher Jataudarde atya, a Szent Teréz templom lelkésze elmondta: a vasárnapi misén történt a brutális robbantás, amikor éppen a helyi hagyományoknak megfelelő rítust végezték. Többen már kimentek a templomból, amikor az esemény történt. Voltak, akiknek a testét feltépték a repeszek. Az egyik áldozat még odakiáltotta a lelkésznek: „Atyám, imádkozzon értem, nem akarok életben maradni”. A helyszínen a halottakkal együtt összesen 52 sérültje, áldozata volt a robbantásnak. A robbantást követően a hívők visszajöttek a templomba, s rögtön imádságba kezdtek. Az ima azóta is tart…

 

Békefy Lajos

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.