Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-20 21:00:00

Kritkusai szerint diktatúra és agymosás

Szcientológia: valláskárosultak?

Évtizedek óta folyik a vita arról, vallásnak tekinthető-e a szcientológia. A megosztó mozgalom hittételeit nemrégiben a The Washington Post elemezte.

Legendák és botrányok övezik a szcientológiát, ami az elmúlt években koherens hitrendszerű vallásként hirdeti magát. A gazdasági haszonszerzéssel, agymosással és agresszív sajtókampánnyal vádolt, rengeteg celebritást vonzó, pszichiátriaellenes mozgalom az évek során óriási intézményrendszert épített ki. Az áttörés azonban 1993-ban következett be, ekkor jegyezte be ugyanis az Egyesült Államokban a hatóság vallásként a szcientológiát. Kérdés azonban, valóban vallásnak tekinthető-e a szcientológia ?


Nem imádkoznak

Janet Reitman a The Washington Postban nemrégiben megjelent cikke szerint hiába a hivatalos elismerés, egy vallásban többnyire van isten, ám ez a szcientológiáról nem mondható el. A szcientológusok nem imádkoznak, nem foglalkoznak mennyel, pokollal, de még csak a megbocsátásról vagy a szeretetről sem szoktak prédikálni – mi több, a hitről sem beszélnek. Ehelyett inkább a tudást helyezik a középpontba. Legelébb is az alapító L. Ron Hubbard tételeit, amelyeknek – mondják – minden szava „szent” igazság.


Tom Cruise, a szcientológia főcelebje kampányol

Nem kérdés, állítja Reitman, a szcientológia a lelki, spirituális síkon kereskedik, ám inkább hasonlít vallási vállalatra, mint vállalkozó vallásra. Az 1950-es években számos amerikainak volt vonzó a „segíts magadon, Isten is megsegít” jellegű, az emberektől kemény munkát és józanságot elváró mozgalom. Ha valaki hűen alkalmazta Hubbard technikáit, jobb, hatékonyabb menedzser, ügynök lehetett, sőt, még félelmeit, szégyenlősségét is legyőzhette, állítólag.


Nyilvánvaló hazugságok

Amitől azonban a vallás határait súrolja, az a korábbi életekre helyezett hangsúly. A szcientológusok az auditálás (személyes tanácsadáshoz hasonlító szcientológia szolgáltatás) során feltárják az ember állítólagos korábbi életeiben elkövetett tetteit, sőt, „tudják” (tehát nem „csak” hiszik), hogy haláluk után az emberek visszatérnek a földi életbe. Ez persze sokakban oldhatja a haláltól való félelmet. Az is vonzó lehet a szcientológiában, hogy látszólag nem kell benne hinni, ez ugyanis „tudás”, vagyis annak a látszatát kelti, hogy nem kell lemondani az autonóm gondolkodásról, sőt, szerintük éppen az intellektus használatával lehet rájönni a világ spirituális működésének a nyitjára.

A szcientológus irodalom buzgó olvasása persze nemcsak emiatt javallt. A Post szerint a szcientológusokat kifejezetten eltiltják a világi média velük foglalkozó híreinek olvasásától, ezért aztán sok helyütt kialakul a kettős nyilvánosság rendszere. Mivel a mainstream média szerintük nyilvánvalóan hazudik velük kapcsolatban, ezért aztán a jó szándékú tagok koholt vádnak tartják az összes egyházi megfélemlítésről, ellentmondásról, erőszakosságról napvilágot látott hírt. A rendszer zártságára jellemző, hogy minden, a szcientológiáról szóló negatív jelentést „entheta”-nak (alapértelmezésben: rossz érzést keltő, felkavaró, itt: szcientológiaellenes) minősítenek, márpedig az ilyenek hátráltatják az illető szellemi fejlődését.


Vallássá szelídülhetnek

A celebritások és a tehetősebb érdeklődők Reitman szerint a szcientológia barátságos arcával találkoznak, a személyes beszélgetések során szabadságot, nagy megértést és szeretetet tapasztalnak. Más a helyzet a már „beavatott” emberekkel. Őket egyre több és egyre drágább tanfolyamokra küldik, munkatársaikat pedig éhbérért, még a multiknál is merevebb és szigorúbb hierarchiában dolgoztatják. Szakértők szerint azonban, ha sikerül a katonás, már-már embertelen fegyelmet leépíteni, idővel megtalálhatja a maga helyét a világ vallásai között.


Még a South Park is foglalkozott velük

Ami a magyar helyzetet illeti, Máté-Tóth András és Nagy Gábor Dániel Alternatív vallás – Szcientológia Magyarországon címmel most adtak ki könyvet a közösségről, míg a 2006-ban meghalt Veér András psziszicháter Erőss Lászlóval több könyvet is megjelentetett a szcientológia veszélyeiről. Nem mellesleg a szcientológusok magyar honlapokon is előszeretettel hivatkoznak bizonyos Urbano Alonso Galan vatikáni tudósra, aki teológusként és filozófusként kerek-perec vallásnak minősítette a szcientológiát, és meleg szavakkal méltatta azt.

Ezen igencsak elcsodálkozott Karl Jozef Rauber pápai nuncius, aki néhány évvel ezelőtt a magyar sajtónak elmondta, hogy a Szentszéken nem ismernek ilyen nevű teológust, a szcientológusokról szólva pedig kijelentette: „a szervezet és annak működése diktatórikus. Szabadságról beszélnek, de a gyakorlatban inkább gátolják azt, az ember identitását morálisan és szociálisan egyaránt szétrombolják. A szcientológia végcélja szerintem nem vallási, sokkal inkább gazdasági.”

Sz. B.

Kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szcientológia
  • Nő a válság, több a szekta
  • Szcientológusok levele: „az E-méter egy vallásos műszer”
  • A bíróság szerint bűncselekményekre szólít fel a szcientológia
  • Új nézőpont: amit a szcientológiáról tudni lehet
  • Levél a szcientológusoktól
  • Agymosás, kisemmizés: tagadnak a szcientológusok
  • Sikerkönyv a szcientológia hanyatlásáról
  • Ma eldől, mi lesz a szcientológiával és a hitgyülivel
  • A Facebookon keresztül szivárog be a szcientológia
  • Filmstúdiót vett Hollywoodban a Szcientológia Egyház

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.