Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-31 14:00:00

Tovább gyűrűzik Irán globális krízise

Szabadságot akarnak a iráni keresztények

Az új év még el sem kezdődött, de Irán helyzetét már most globálisan megnövekedett feszültség jellemzi. Az Egyesült Államokkal fokozottan kiélezett a viszony, miközben az iráni keresztények helyzete tovább romlik.

Amerika és Irán között már 2011 végére komoly feszültségek támadtak, ami veszélyezteti a kereskedelmi útvonalakat, az olajellátást, a szankciók erős nyomása pedig a nukleáris fegyverek miatt még fenyegetőbb. Ráadásul Irán több háborús gyakorlatot is végrehajtott az utóbbi időben, ahol rakétákat és torpedókat teszteltek. Valamint egy amerikai szövetségi bíró a héten kijelentette, hogy a 2001. szeptember 11-ei támadásokért Irán, a Hezbollah és az al-Kaida volt a felelős.


Irán felelőssége a 2001-es támadásokban

Az ítélet eredményeként 100 milliárd dolláros keresetet adtak be a támadások áldozatainak családtagjai. A kerületi bíró, George Daniel, döntése értelmében a 2001-es támadások oka, hogy a vádlottak támogatást nyújtottak az al-Kaidának. A ténymegállapítások között szerepel továbbá, hogy Irán továbbra is támogatja az al-Kaidát, azáltal, hogy biztonságos menedéket nyújt a szervezet vezetőinek és kisebb tagjainak.

„Teljesen sokkoló volt látni a bizonyítékokat és hallani a tanúvallomásokat, melyekből kiderült, hogy Irán milyen szerepet játszott. Ez nagyon szívszaggató, különösen a családok számára” – jelentette ki Sammy Tippit, a híres evangélikus „hang” és szervező. Sokkoló, de nem meglepő. Mi több, más szempontból Tippit kijózanodott az eset kapcsán. „Tudni, hogy ebben az aktuális kormány is részt vett, és nem csak egy iszlám fundamentalista lázadó csoport, borzasztó.”


A keresztényekre lesújtó bosszú

Irán már megpróbált lépéseket tenni a gazemberek ellen a forradalom keretein belül, de nem sikerült. Ahogy a kormány növekszik, egyre inkább gyanús és ellenséges, ezért Tippit megjegyzi, hogy jelentős különbség van az iráni nép és a kormány között. „A lakosságnak van egy óriási része, aki nem akar továbbmenni ezen az úton, és elítélik a kormány viselkedését, és szabadságot akarnak. Azt hiszem, ha valami változás lesz Iránban, akkor az mindenképpen belülről fog kiindulni.”

A változásokért tett erőfeszítések „visszapattanó hatást” értek el. Irán azóta lesújtott és lesújt a disszidensekre, a tüntetőkre és bárkire, akit a rendszerre nézve veszélyesnek ítél. Ide tartoznak a keresztények is. Az iráni keresztény hírügynökség, a Mohabat News különböző iráni városokból származó tudósításai szerint a hatóságok keresztényellenes hozzáállása egyre fokozódik, egyre több razziát tartanak, és egyre szigorúbban felügyelik az egyházak működését. „A kormány lecsapott a hívőkre. Ezért nagyon nehézzé vált a helyzetük. Sokakat zártak börtönbe. A televízióadásokban azt mondják, hogy nagyon veszélyes lehet velük a találkozás” – mondja Tippit.


Sammy Tippit evangélikus kezdeményezései

Karácsony előtt, az Iszlám Köztársaság hírszerzési minisztere kijelentette, hogy a keresztény egyház veszélyt jelent a fiatalokra. Figyelmeztetett, hogy új, átfogó akciókat terveznek az egyházi gyülekezetek terjedése ellen. Teherán polgármestere egy felvételen nem kívánatosnak nevezte az evangélikus kereszténységet.

„Több mint valószínű, hogy egyre rosszabb lesz nekik” – állítja Tippit, hozzátéve, hogy most igazán szükség van arra, hogy imádkozzunk értük. Sammy Tippit minisztériuma régóta jelen van az iráni egyházban. Az evangélikus munkája felkeltette a kormány figyelmét, míg végül az „állam ellenségének” nyilvánították. „Kifejlesztettünk egy weboldalt, és indítottunk néhány vezető képzést az iráni hívők számára az ország határain kívül. Valamint indítottunk egy televíziós műsort, ami néhány évig futott, de tavaly megszűnt.”

Mivel a változások országszerte elsöprő erejűek, ezért Tippit csapata átállította műsorát a jelenlegi igényeknek megfelelően. „Idén teljesen új hangsúlyokkal kezdtük el a működést, mert hihetetlenül sok ember tért meg Krisztushoz. Megpróbálunk segíteni, tanítani őket. A televíziós műsor rendkívül fontossá vált, mert ez az újjászületés Iránban. Ez is elérheti a szíveket és az emberek otthonát. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy milyenek lesznek az adások” – mondja Tippit.

Sammy Tippit vezető hanggá vált a keresztények között az elmúlt évtizedekben. A világ legnagyobb evangélikustalálkozók közül a legtöbbet ő hirdeti meg jelenleg. Ő hirdette Isten békeüzenetét a háború sújtotta Burundiban, találkozott állami és vallási vezetőkkel röviddel a ruandai népirtási után, és ő vitt reményt a szovjet blokk üldözött hívői számára. 

 

K. M (forrás: mohabatnews.com)

 

A nyitókép innen, csak illusztráció.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés
  • További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.