Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-29 14:20:00

Erősödik az elégedetlenség a pápa szülőföldjén

Radikális egyházi változásokat követelnek a német katolikusok

A német hívők jelentős csoportja ultimátumot intézett a papsághoz: amennyiben nem tapasztalnak változást az anyaegyházban, hátat fordítanak és a vállalt hűséget felmondják.

Hívek, világi értelmiségiek és teológusok petíciók sorozatát intézték az egyházi vezetőkhöz, melyekben változásokra szólítanak fel: az egyház ügyeinek nagyobb átláthatóságát, a cölibátus megszüntetését és a nők pappá szentelésének lehetőségét követelik.


Új reformáció a küszöbön?

„Az első megdöbbenés után az egyházi és világi hívek felelős csoportja megértette, hogy mélyreható változásokra van szükség” – így kezdődik az egyik, a német katolikus egyház vezető tisztviselőihez intézett tiltakozó beadvány.

Németföld a vallást megújító gondolatoknak a történelem során számos esetben bölcsője volt. Gondoljunk csak Luther Márton reformációjára az 1500-as években, vagy akár a napjainkban híressé vált szókimondó svájci születésű Vatikán-kritikusra, Hans Kungra. A pápa maga, mielőtt az isteni hívás Rómába szólította volna, a német egyetemeken tanított teológiát. Bár a Vatikán nem reagált a petíciókra, a német püspöki konferencia márciusban kinyilvánította abbéli törekvését, hogy az összetartó egyház érdekében a hívek és az egyház vezetői közt egy élő, az új évszázadban is hiteles párbeszéd alakulhasson ki.

Bár sokan várják, hogy a pápa reagáljon a követelésekre, a Vatikán nem adta jelét annak, hogy a szentatya akár a közeljövőben, akár a szeptemberre tervezett berlini látogatása során meg kívánná vitatni a tiltakozó iratok tartalmát. Az egyik petíciót szerkesztő teológus, Gerhard Kruip, a mainzi egyetem professzora szerint a német püspöki kar szeretné elkerülni, hogy a pápa a német egyház problémáival szembekerüljön.


Meghatározó a mindennapokban a katolicizmus

A német katolikus egyház jelenleg közel 25 millió hívet számlál, ám az AP hírügynökség adatai azt mutatják, hogy az egyházon belüli, tavaly napvilágra került szexuális és fizikai bántalmazások hírének hatására a tagok száma egyre csökken. A korábban tapasztalt évi tízezer hívő kilépésével szemben 2010-ben ugrásszerűen megnőtt a távozók száma. Ausztriában a német helyzethez hasonlatos a hívek növekvő számú távozása.

A tömeges távozás mögött a megdöbbenésen túl az a félelem állhat, hogy az egyház kerüli a problémák valós kezelését. „ Az a benyomásunk, hogy a püspöki kar lapozott egyet az egyház könyvében és a dolgok mennek tovább a maguk medrében anélkül, hogy bárki is beleolvasott volna. Félő, hogy a változatlan struktúra lehetőséget nyújt arra, hogy elkerüljék a felelősségre vonás veszélyét.” A pápa szülőföldjén a katolikus egyház a mindennapi élet gerincét képezi, az egyre növekvő elégedetlenség ellenére sem könnyen jutnak el a hívek arra a döntésre, hogy elhagyják egyházukat.

A hatvanas években az egyház reformtörekvéseiben részt vett Joseph Ratzinger is. A hívek azokban az években nagy várakozással tekintettek az egyház megújulása elé, ám a gyökeres változások elmaradtak. Ratzinger bíboros pápává válása felélesztette a reményeket, ám német honfitársai most csalódottan szemlélik az eseményeket.

– Az egyház már nem szól az emberekhez. Én nem érzem, hogy hozzám beszélne, nem érzem magam jól ezekben az évszázadok óta elavult hagyományokban – nyilatkozta az augsburgi egyházkerület egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője attól tartva, hogy az egyház kritikája miatt elveszítheti állását. – Nem fogalmaztuk volna meg nyilvánosan a követeléseinket, ha nem hittünk volna abban, hogy az egyházon belüli megújulás reális lehetőség. – nyilatkozta Kruip professzor, majd így folytatta: – A püspöki konferencia kinyilvánította, komolyan veszi a hívek panaszait. Bár eltart még egy jó ideig, a változás mindenképpen bekövetkezik majd.


FV
(Forrás: AP)

Kapcsolódó anyagaink:


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.