Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-01 22:02:00

Valentinus filozófus tanításai érezhetők az íráson

Pogány elemek a legősibb keresztény feliraton

Vélhetően a világ legrégebbi keresztény feliratát találták meg a tudósok, amely egy ősi szekta tanításaira mutat.

A második században élt filozófus és szektavezető, Valentinus tanításaira mutat az írás, amely a kutatók szerint a legkorábbi keresztény felirat. Valentinus a gnosztikus teológiát hirdette, mely egy Kr. utáni I.-III. századi vallási-filozófiai irányzat volt. A gnosztikusok a tapasztalat útján megszerezhető tudást tekintették mérvadónak, a hit által közvetített ismeretek így a második helyre szorultak.


Az egyetlen forrás

Az NCE 156 névre keresztelt feliratot görög nyelven írták és a II. század második felére datálják, akkorra, amikor a Római Birodalom élte virágkorát. A sorok nem idézik közvetlenül az evangéliumot, hanem csak utalnak arra és a kutatók szerint pogány elemek is találhatók benne. A verssorok szerint a haldokló látja a gyülekezőket, akik fáklyákkal jönnek, de csak a vagyon érdekli őket. Mindeközben pedig (álszent módon) dicsérik az Atyát és a Fiút. „Ott (a Túlvilágon) az Atya és Fiú a forrása az egyetlen igazságnak.”– hirdetik a sorok.

Eredeti (angolra lefordított) nyelven itt olvashatják el a feliratot.

Gregory Snyder, a kutatás vezetője szerint a legrégebbről fennmaradt keresztény feliratra leltek. Úgy gondolja, hogy egy gyászbeszédet takarhatnak a sorok, amelyek egyaránt tartalmaznak keresztény és pogány elemeket is. Az iratot a római Kapitóliumi Múzeumban őrzik és már ötven éve tanulmányozzák a tudósok.
 


Megfejtették a felirat lényegét? Fotó innen

Elsőként Luigi Moretti olasz kutató publikálta a sorokat egy régészeti szaklapban. A feliratokat pár évtizede Róma külvárosában találták, Tor Fiscale mellett, egy középkori toronyban. Korábban találgatások folytak a felirat koráról, az 1999-ben elhunyt Margherita Guarducci íráskutató is a II. századra datálta. Szerinte azért származott abból a korból, mert a jellegzetes, klasszikus stílusú görög betűtípust csak akkor használták Rómában.

Gregory Snyder további kutatásokat ígért, eredményeit pedig könyv formájában fogja publikálni. Kétségtelen, hogy a mostani felfedezés (vagy inkább bizonyítás?) jelentős képet fest a korai kereszténység és pogányság kapcsolatáról, a kor vallási és filozófiai irányáról.


Valentinus hatása


A felirat szerzője nagy valószínűséggel Valentinus tanításait követhette, akit végül eretneknek kiáltottak ki. Valentinus a gnoszticizmus egyik legjelesebb képviselője volt. Egy nem hiteles hagyomány azt mondja róla, hogy a római püspöki székre is aspirált, s azért lett eretnekké, mert helyette egy hitvallót választottak püspökké. Gyakorlati munkát végzett, s elméleti írások helyett levelekben s még inkább beszédekben terjesztette tanait.

Világnézete plátói alapokon nyugszik, s keresztény elemekkel van telítve. Tanítását részben Theodastól, Pál apostol tanítványától származtatja, részben látomások útján nyert kinyilatkoztatásaira alapítja. Azt állította, hogy birtokában van Jézus „titkos tanításainak” egy gyűjteménye, és megtagadta, hogy azt átadja a római hatóságoknak.

Tanításának lényege az, hogy az emberi lélek isteni eredetű, melynek az a hivatása, hogy ismét egyesüljön istenével. Itt, az életben, az anyag és a démonok uralkodnak fölötte és az általuk támasztott vágyakkal beszennyezik. A lélek azonban diadalmaskodik rajtuk, amivel egyúttal a halálon is úrrá lesz. A diadal előfeltétele a vágyak felett való uralom, az önmegtartóztatás. Az aszkézis szükséges fokára azonban nem mindenki tud felemelkedni.
Az embereket három csoportra osztja: anyagi (khoikosz) emberek, lelki (pszükhikosz) emberek, szellemi (pneumatikosz) emberek.

– mi (forrás: livescience.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Régészet
  • Itt a bizonyíték: hogyan festett a neandervölgyi ember?
  • Történelem előtti medvéket találtak
  • Ezt itták az ókori sumérok
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Szándékos rongálás miatt hull darabokra a Colosseum?
  • Rendkívüli felfedezés Olaszországban
  • Többezer éves szatír nyomaira bukkantak
  • Űrlények a Sixtusi-kápolnában
  • Római város romjaira bukkantak Erdélyben
  • Megnyitják a szfinxek útját

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.