Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-24 14:00:00

Csak hat százalékuk támogatja a vegyes házasságot

Orániai Rend: gyűlölik a katolikusokat?

Hazánkban keveset hallani az írországi Orániai Rendről, a sajtóban csak a július 12-ei felvonulásról és az azt követő zavargásokról olvashattunk. Jonathan Tonge új könyvében megismerteti az olvasókkal a protestánsok e zárt közösségét.

Az Orániai Rend Észak-Írország legnagyobb, nem politikai pártként működő szervezete, tagjainak száma meghaladja az összes párt tagjainak számát. A „Loyal to the Core? – Orangeism and Britishness in Northern Ireland” című könyv az első átfogó tanulmány, ami a Renddel foglalkozik.


Az Orániai Rendről szóló könyv (Forrás)

Szerzője Jonathan Tonge, a Liverpool Egyetem munkatársa, aki a kutatás folyamán több mint 1500 tag véleményét kérte ki, és számos interjút készített a Rend vezetőivel. A mű elején részletesen bemutatja az Orániai Rend fejlődésének történetét, és csak ezután tér át a társadalmi kérdések tárgyalására. Az író értékeli a politikai marginalizáció elleni harcot, a szekularizációt és a tagság csökkenő előnyeit. A könyvben a tagok véleményét összefoglaló grafikonokon ábrázolják. Tonga olyan kérdéseket is feszeget a tanulmányban, mint például, hogy a tagok hogyan alkalmazkodnak a külső változásokhoz, valamint, hogy a tagság az összetartozás érzése által mit biztosít.


A vegyes házasságot még ma sem támogatják

A szerző szerint az Orániai Rend észak-írországi tagjainak 60 százaléka úgy hiszi, hogy a legtöbb katolikus IRA-szimpatizáns. A tanulmány azt is megállapítja, hogy tízből kilenc tag úgy gondolja, hogy protestáns hite miatt diszkriminálják.

Tonge kutatásai szerint a Rendnek csak hat százaléka mondja azt, hogy támogatná, ha valamelyik gyermeke egy katolikussal házasodna össze. Ennek kapcsán a szerző kiemeli, hogy ez azért nem olyan kirívó eredmény, mert a mintafelvétel az észak-ír közösségben történt, ahol a lakosok csupán kilenc százaléka él kevert, katolikus–protestáns, házasságban.

A könyv készítését és megjelenését az Orániai Rend teljes egészében támogatta. Egy teljes és nyílt felmérést akartak, és ők döntöttek úgy, hogy nem tartanak vissza információt – meséli Tonge.

Az Orániai Rend minden nyáron felvonulásokkal emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. A felvonulások közül a legfontosabb a július 12-i, ami a katolikusok elleni, Boyne folyó menti csata évfordulója. Az orániaiak felvonulásai rendszeresen kiélezik a feszültséget Belfast protestáns royalista és katolikus nacionalista lakosai között.

 
bbc.co.uk / isbs.com / K. M.
A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.