Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-07 07:30:00

Jó üzlet az emberek félelme

Nő a válság, több a szekta

Egyre több, a gazdasági válság miatt kétségbeesett ember menekül a különböző szekták karjaiba - állítja egy francia szakértő. A szcientológusoktól különösen óv.

George Fenech, a francia kormány szektákkal foglalkozó megbízottja egy ausztrál tévéműsorban elmondta: a gazdasági kilátástalanság és a környezeti katasztrófák miatti félelmükben egyre többen fordulnak a szekták felé. Fenech szerint az emberek félelme táplálja ezeket a csoportokat.

A szakember szerint nemzetközi összefogás kell annak érdekében, hogy megfékezzék a káros szekták térnyerését és az emberek kizsákmányolását. Fenech egy felmérésről is beszámolt, mely szerint ötből egy francia, azaz 12 millió ember kötődik valamilyen formában szektához.

A szektaszakértő szerint olyan korban élünk, amikor számos válság sújtja az emberiséget, legyen az gazdasági, környezeti vagy egészségügyi probléma. Ezek pedig kedvező táptalajt biztosítanak a különbőző szekták terjeszkedéséhez – teszi hozzá Fenech. Állítja: az emberek pénzügyi és lelki kizsákmányolása kezd jelenséggé válni, ez pedig aggodalomra ad okot.


Nem kérnek belőle.  Fotó innen

A francia kormány nyilvántartást vezet arról, hogy melyik szekta számít károsnak. Egy korábban közölt listán 170 olyan csoport szerepel, amelyek legalább tíz pontban sértik meg az emberi jogokat. Fenech elmondta: a szekták között akadnak egészen kis csoportok is, de közéjük sorolja a Szcientológia Egyházat is.


Ki száll ki győztesen?

A Szcientológia Egyházat a francia kormány nem tekinti egyháznak, ezért október végén jelentette be, hogy panasszal fordul az ENSZ-hez a francia igazságügyi minisztérium egyik körlevele miatt, amely a szervezet szerint sérti a vallási kisebbségek pártatlan jogi eljáráshoz való jogát. A francia szcientológusok az ENSZ-nek a bírók függetlenségével foglalkozó különleges jelentéstevőjéhez fordulnak annak a szeptember 19-i keltezésű, „a szektás elhajlások elleni harcról és éberségről szóló” körlevélnek az ügyében, amelyet a igazságügyi minisztérium az ügyészekhez és a bíróságok elnökeihez juttatott el.

Párizsban november 3-án kezdődött a franciaországi Szcientológia Egyház fellebbviteli pere. Az egyház párizsi szervezetét és egyik legfőbb vezetőjét két évvel ezelőtt első fokon bűnszövetkezetben elkövetett csalásért ítélte el a bíróság, de engedélyezte az egyház további működését. A fellebbviteli per december 1-ig tart.

Fenech azt is elmondta, hogy Franciaországban tisztelettel bánnak az összes vallással, de azt már nem tolerálják, ha egy egyház törvénytelen dolgokra adja a fejét. Hozzátette: az összes vallásban megvan a hajlam a devianciára.


– mi (forrás: Sydney Morning Heralds)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szcientológia
  • Szcientológusok levele: „az E-méter egy vallásos műszer”
  • A bíróság szerint bűncselekményekre szólít fel a szcientológia
  • Új nézőpont: amit a szcientológiáról tudni lehet
  • Levél a szcientológusoktól
  • Agymosás, kisemmizés: tagadnak a szcientológusok
  • Sikerkönyv a szcientológia hanyatlásáról
  • Szcientológia: valláskárosultak?
  • Ma eldől, mi lesz a szcientológiával és a hitgyülivel
  • A Facebookon keresztül szivárog be a szcientológia
  • Filmstúdiót vett Hollywoodban a Szcientológia Egyház

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.