Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-22 08:00:00

Az emelvény az egyházfő biztonsága szempontjából is fontos

Nem ráz többé kezet a hívekkel a pápa

XVI. Benedek múlt vasárnap használatba vette azt a kerekeken gördülő emelvényt, amit elődje, II. János Pál alkalmazott először a Szent Péter-bazilika hosszú folyosóján, hogy ne fáradjon ki.

XVI. Benedek múlt vasárnap használatba vette azt a kerekeken gördülő emelvényt, melyet elődje, II. János Pál alkalmazott először a Szent Péter Bazilika hosszú folyosóján, hogy ne fáradjon ki.
A szerkezetet segédek tolták a márványpadlón a főoltárhoz, a pápa egyik kezében a mise kellékeit tartotta, másikkal az emelvény korlátjába kapaszkodott.

A 84 éves Benedek időnként elengedte a kapaszkodót, hogy integessen a misén jelen lévő több ezer hívőnek. Biztosan lépkedett a központi oltár körül és annak lépcsőin, de ezen a vasárnapon kevésbé tűnt élénknek, mint általában, így azonnal találgatások kaptak szárnyra a pápa egészségével kapcsolatban. Federico Lombardi szentszéki szóvivő azonban leszögezte, az emelvényt nem egészségügyi okból kezdték használni. „Az egyetlen célja, hogy a Szentatyát kímélje, hogy kevésbé fáradjon ki” – mondta el újságíróknak. Hozzátette, hogy az emelvény az egyházfő biztonsága szempontjából is fontos, mivel így végig a folyosó közepén halad majd, amikor érkezik és távozik a ceremóniáról – korábban időnként néhány lépés erejéig el-elhagyta a főfolyosót, hogy üdvözölje híveit.

A 2009-es karácsonyi mise ünnepélyes bevonulása során egy pszichiátriai problémákkal küszködő nő átmászott a korláton, és olyan nagy hévvel próbálta magához rántani a pápát üdvözlésképpen, hogy az egyházfő az incidens miatt elesett. Benedek nem sérült meg, de egy előtte haladó idős bíboros felbukott és csonttörést szenvedett.


Vatikán: „új evangelizáció”

A guruló emelvény miatt a pápa mostantól nem tudja majd megrázni a felé nyújtott kezeket, megcsókolni a kisbabákat, viszont – mivel magasabban halad majd – a hívek jobban fogják látni. Az aranyszínű emelvényt II. János Pál kezdte használni pápaságának utolsó éveiben, miután Parkinson-kórja miatt járása bizonytalanná vált, és egyre fárasztóbb lett számára a bazilikán belül vezető út megtétele.

A múlt vasárnapi misét a Vatikán „új evangelizációs” törekvéseinek szentelték. Az új missziós irányvonal célja egyrészt új híveket szerezni a világ azon részein – főleg Ázsiában és Afrikában –, ahol a katolikus egyház bővül, másrészt megerősíteni a gyengülő hitet a hagyományosan keresztény területeken, köztük Nyugat-Európában. Amikor nyilvánosságra került, hogy az egyház évtizedeken át igyekezett eltussolni a papok által elkövetett szexuális bántalmazási ügyeket, sokan fordultak el tőle az Egyesült Államokban, Európában és Latin-Amerikában.

XVI. Benedek bejelentette, hogy a Vatikán egy egész évet ajánl majd az új evangelizációnak, a missziós tevékenység megújításának. A „Hit éve” 2012. október 11-én, a II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulóján kezdődik majd, és alkalmat teremt arra, hogy „megerősítsük istenhitünket” és „örömmel hirdessük Őt az embereknek".


AP

Forrás: latimes.com

Kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.